„Au dessus des vieux volcans,
Glissent des ailes sous les tapis du vent,
Voyage, voyage,
Eternellement.”
HellO, WOrld!
Bine ati venit la bordul celei mai elegante aeronave Airfrance. Asta as fi putut sa va spun cu cateva seri in urma, cand am participat la un eveniment cu totul si cu totul deosebit. Cred ca stiti deja cat de pasionat sunt de calatorii, iar pentru mine zborul cu avionul este intotdeauna o experienta de care ma bucur la maximum. Aeroporturile si avioanele au devenit un fel de a doua mea casa, asta poate si pentru ca atunci cand eram mic visam ca poate o sa ajung la un moment dat insotitor de bord. Nu s-a intamplat asta, insa uite ca am nenumarate ocazii de a calatorii cu avionul si asa sa admir eleganta si profesionalismul acestor oameni care au grija ca noi, chiar daca zburam doar 30 de minute sau 13 ore. Iar eleganta echipajelor Airfrance este legendara, mai ales ca uniformele lor au fost desenate, de-a lungul timpului, de unii din cei mai mare designeri ai lumii. Iar pe toate acestea am reusit sa le admir la Bucuresti, cu cateva zile in urma. Si nu numai atat, am si fost invitat sa port uniformele insotitorilor de bord ai Airfrance din anii 1930, pentru o sedinta foto. Va dati seama ce emotii aveam si ce incantat am fost!!! Mai ceva ca atunci cand il vezi pentru prima data pe Mos Craciun!!
Uniformele însoțitorilor de zbor au fost introduse la sfârșitul anilor 1920 pentru a da un plus de autoritate personalului de zbor. Uniformele echipajului de zbor Air France au suferit mai multe modificări de-a lungul timpului pentru a se adapta tendințelor în modă devenind o marca a design-ului și a eleganței franceze.
Cele mai vechi uniforme din colecția companiei au fost folosite începând cu anul 1933. Sunt uniforme de barman folosite pe zborurile private ce aveau în acea perioadă restaurante și baruri de lux la bord. Aceste doua modele de uniforme din anii 1933 le-am purtat si eu pentru aceste fotografii, si trebuie sa recunosc ca aratau foarte bine.
Au urmat apoi costumele folosite în anii ’40 și ’50, ce au fost inspirate de uniformele armatei franceze și din cele ale Crucii Roșii, aparținând caselor de modă Georgette Renal și Georgette de Treze. Incepand din anul 1946, Airfrance a inceput sa angajeze insotitori de bord si din randul femeilor, majoritatea acestora fiind selectate din randul voluntarelor Crucii Rosii.
O dată cu apariția avioanelor cu reacție Boeing B707 și Caravelle, compania a introdus o nouă serie de uniforme, mai ușor de purtat, dar care nu sacrificau eleganța. Acestea au fost create de nimeni altul decât celebrul designer Christian Dior. Astfel, începând cu 1963, la bordul avioanelor Air France putea fi admirată rochia albastru-deschis, purtată cu o curea lată, pentru varianta de vară. Uniforma de iarnă era croită din material “albastru Marceau”, iar aspectul arhitectural al jachetei era contrastat de flexibilitatea fustei. Anul 1963 marchează ridicarea interdicției căsătoriei însoțitoarelor de zbor.
Cristobal Balenciaga i-a urmat lui Dior în galeria marilor designeri ce au creat pentru Air France, într-un set de uniforme ce includeau pentru prima dată și accesorii asortate: o geantă și o pereche de mănuși albe. Cristobal Balenciaga a creat costumul de iarnă în culoarea bleumarin, culoare emblematică până în zilele noastre pentru Air France.
Au urmat modele din anii 1978 și 1987 create de casele de modă Louis Feraud și Carven, iar în 2005, compania a introdus o rochie semnată de casa de modă Christian Lacroix. Uniforma este folosită și în prezent. Christian Lacroix a încercat să creeze mai mult decât o uniformă, având mai mult de 100 de piese ce pot fi combinate. Culoarea de baza a rămas albastru navy cu câteva accente de culoare.
A fost cu adevarat o seara senzationala, iar eu abia astept sa urc din nou la bordul unei aeronave Airfrance, pentru a admira eleganta atat de speciala a insotitoarelor/insotitorilor de bord ai acestei companii care se pregateste sa aniverseze 100 de ani.
LOve,
O.
Photography: Cristiana Nuță
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: Airfrance, Fendi sunglasses.