Astazi mi s-a facut teribil de dor de Australia. Mai precis de ursuletii koala. Bine, si de canguri. Nu cred ca va puteti imagina senzatia pe care o ai cand vezi pentru prima data un cangur salbatic topaind pe langa tine, sau privindu-te de sus, in timp ce esti in masina si incerci sa te orientezi in desertul australian.
Pentru ca in vacanta mea in tara de la antipozi (despre care am scris AICI), am ajuns si in Desertul The Pinnacles, considerat unul din cele mai stranii locuri din Australia. In afara de nisipul pe care te astepti sa-l intalnesti intr-unn astfel de loc, mai ai parte de un spectacol oferit de o multime de stanci de forme bizare, imprastiate peste tot. Cum inca nu s-a gasit o explicatie stiintifica pentru aparitia acestor formatiuni, localnicii le pun pe seama unei interventii supranaturale sau chiar extraterestre. Eu recunosc ca nu m-am intalnit cu niciun E.T. in plimbarea mea prin desert, ba chiar nici macar cu un amarat de scorpion.
Desigur, desertul The Pinnacles este rezervatie naturala (la fel cum cred ca e 80% din suprafata Australiei). Este extrem de spectaculos cu nisipul lui de nuanta aurie si cu stalpii de calcar raspanditi peste tot. Aici poti sa vizitezi un muzeu, care descrie istoria descoperirii acestui loc bizar, dar poti afla cate ceva si despre flora si fauna din zona. Fiind o atractie turistica importante, totul este foarte bine organizat aici, existand trasee speciale pentru cei care vor sa faca o plimbare prind desert, dar si pentru cei care vor sa faca acest lucru cu masina. Desi este la 200 de km de cel mai apropiat oras din Western Australia (Cervantes), se ajunge aici destul de usor, pentru ca autorstrazile australiene sunt excelente.
Urmele conversilor mei favoriti in desertul The Pinnacles |
Toata aceasta regiune in care se afla si Desertul Foisoarelor este declarata rezervatie naturala, iar pe drum (dureaza cam 3 ore din Perth), ai parte de peisaje spectaculoase. Poti, deasemenea sa vezi urmale incendiilor de vegetatie care au loc frecvent in regiune (din cauza unor rasini foarte inflamabile, plantele uscate iau foc de la razele soarelui). Este pustiu, nu intalnesti tipenie de om sau vreo urma de asezare umana, asa ca ai senzatia permanent ca esti un explorator care descopera noi tinuturi. Pentru ca singurele fiinte cu care te intalnesti pe aici sunt cangurii si echidnele. Pasari emu nu am vazut, insa puteti urmari in filmulet reactia unui cangur care ne priveste nepasator in timp ce-i strabateam teritoriul.
Daca la nord de Perth, unde se afla desertul The Pinnacles, ai senzatia ca esti intr-una din cele mai aride regiuni din lume, in schimb in sud, influenta oceanului e mai mare si ca atare vegetatia este mult mai abundenta. Iar in ea se adapostesc o multime de papagali, dar si canguri salbatici.
Insa in imaginile de mai jos vedeti ce zambet larg am pe fata la prima intalnire de gradul zero cu canguri si koala. Nu pot sa va spun cum m-am simtit in acele momente! Pentru ca sunt niste fiinte atat de frumoase, iar cangurii din rezervatia respectiva erau obisnuiti cu compania umana si erau foarte prietenosi. Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre ursuletii koala, care sunt destul de mofturosi si pareau foarte deranjati de prezenta mea ce le tulbura ritmul molcolm al zilei. Pentru ca toata ziua stau in arborii de eucalipt si rontaie frunze sau dorm. Pentru ca ursuletii sunt niste fiinte foarte sensibile, ingrijitorii parcului ne-au atras atentia ca nu avem voie sa-i atingem decat cel mult cu dosul palmei, pentru ca se pot molipsi usor de foarte multe boli la care noi suntem imuni.
Daca ajungeti si voi pe coasta de vest a Australiei, nu ratati o vizita in Caversham Wildlife Park, pentru a avea parte de o experienta similara. Si, desigur, daca credeti in extraterestri, dati o fuga pana in Desertul Pinnacles, poate voia veti mai mult noroc sa va intalniti cu E.T. Mie nu mi s-a intamplat. Poate data viitoare..
Eu am ajuns in Australia, in Perth, capitala Western Asutralia, cu un zbor al companiei Emirates, cu escala in Istanbul si Dubai. Calatoria a durat o zi jumatate, este destul de obositoare, insa merita efortul. Insa va recomand sa va rezervati minim 2 saptamani pentru o incursiune in Australia, pentru ca aveti atatea lucruri frumoase de descoperit.
Arrivederci!