„Travel is the only thing you buy, that makes you richer.”
HellO, WOrld!
Yep, it’s true. Asa ca anul asta am de gand sa cheltui mult pe calatorii, poate asa o sa ajung in sfarsit bogat. La Loto m-am lamurit ca nu am sanse, oricum. Iar pe lista mea de destinatii pentru anul 2017 sunt cateva tari pe care imi doresc sa le vizitez de mult timp, dar si niste locuri pentru care am facut o pasiune recent. Astfel, mi-as dori mult sa ajung din nou in Australia, sa vizitez Malta si Islanda (cu ocazia asta sa bifez cele mai celebre Lagune Albastre din lume), dar sa ajung si in Iran, unde sa ma minunez de frumusetea Isfahanului si sa fac plaja pe insula Kish. Si daca tot o sa trec Ecuatorul anul asta, am hotarat ca ar fi cazul sa trec si Prutul. Da, vreau sa vad Moldova. E la doi pasi si are multe de oferit: si nu, nu doar unele din cele mai bune vinuri din lume.
Australia
In februarie se implinesc 5 ani de cand am ajuns pentru prima data in tara cangurilor, asa ca mi-am spus ca e cazul sa repet experienta. Iar de data asta sa nu ma bucur numai de frumusetile de pe coasta de Vest, ci sa traversez continentul pentru a ajunge la Sydney.
De ce? Nu, nu ca sa-l gasesc pe Nemo, ci pentru ca dupa doi ani de cursuri de surf in Tenerife, mi-am spus ca ar fi cazul sa incerc experienta asta si pe cea mai faimoasa plaja de surferi din lume: Bondi Beach. Desigur, o sa casc gura a uimire in portul din Sydney, in fata cladirii Operei, dar visul meu este sa imi pun neoprenul pe mine si sa intru cu placa de surf in Oceanul Pacific, pe plaja Bondi. Sper sa mi-l implinesc in doua luni.
Evident, vreau sa ma bronzez iarasi pe plajele superbe de pe Rottnest Island, si poate sa fac si aici surf, desi e destul de periculos din cauza recifului de corali destul de apropiat de tarm.
Pentru zboruri spre Australia ar fi bine sa va uitati chiar in aceasta perioada peste oferte, pentru ca gasiti preturi bune. Am gasit chiar azi o super oferta pe Vola.ro, cu zbor Tarom pana la Londra, iar apoi din Londra pana in Perth, cu 850 Euro, dus-intors.
Iran
A intrat recent pe lista mea de destinatii pe care vreau sa le vizitez, asta si datorita faptului ca Iranul este in acest moment una din cele mai sigure tari din zona Golfului Persic. Au fost ridicate si restrictiile impuse de ONU, asa ca vechea Persie a redevenit o atractie turistica foarte importanta. Pe mine ma atrag aici multimea de vestigii istorice si de orase ce arata ca in 1001 de Nopti. Vreau sa vizitez ruinele Persepolisului, sa ma minunez de frumusetea minaretelor albastre din Isfahan, si sa ma delectez cu savuroasa bucatarie persana.
In plus, mi-ar placea tare tare mult sa ajung si pe insula Kish, resortul preferat de o multime de turisti ce ajung sa viziteze Iranul, pentru plajele sale stralucitoare umbrite de palmieri.
Daca nu aveti incredere sa calatoriti singuri in Iran, trebuie sa stiti ca multe agentii organizeaza acum excursii si sejururi in aceasta tara. Eu am gasit doua programe interesante, unul oferit de Eturia, impreuna cu Razvan Pascu (detaliile le gasiti AICI), si unul propus de cei de la 1001 Adventures, AICI.
Malta
Visez la Malta de deja prea multi ani si sper ca in 2017 sa ajung, in sfarsit, sa o vad. Cred ca fascinatia pentru insula asta micuta din Mediterana a pornit de la filmul „Laguna Albastra„cu Brooke Shields, care, in mintea mea de atunci, s-ar fi filmat chiar in Malta. Desigur, nu exista nicio legatura intre Laguna Albastra din film si cea malteza, dar cumva, ele au ramas legate chiar si dupa ce am descoperit adevarul. E drept ca Malta, cu plajele ei salbatice si pietroase, cu relieful destul de dur si cu cetatile ei construite de cavaleri a fascinat multi producatori de film, de la cei ai lui James Bond (Casino Royale, cel original, din 1967, a fost filmat aici), pana la cei ai filmului „Gladiatorul”sau ai seriei „Game of Thrones”.
Anyway, Malta este o insulita cu multe lucruri de oferit, deoarece a fost cucerita pe rand de o multime de civilizatii ce si-au lasat amprenta asupra culturii si a limbii sale unice. Mancarea este si ea excelenta, cu influente arabe, italiene si britanice. Capitala, La Valletta, ascunde o multime de mici restaurante pe stradutele ei pitoresti, iar in port o sa incerc delicatesele cu peste proaspat scos din Mediterana. Ce nu o sa ratez insa, e vizita la Laguna Albastra. O zi pe mare si apoi pe plaja nu poate fi decat una perfecta, nu-i asa?
Pentru oferte de zbor, incercati cele ale Wizzair, iar pentru cazare, Booking.com.
Moldova
Stiu, nu te asteptai la asta, insa imi doresc sa trec Prutul de ceva vreme. Iar dorinta asta mi s-a accentuat in ultimul timp, poate si pentru ca am cunoscut niste oameni minunati care provin din Basarabia, dar si motivat de cateva fotografii pe care le-am vazut anul trecut pe Facebook. Si desigur, nu in ultimul rand, e vorba de vinul moldovenesc atat de celebru, ce ma atrage ca un magnet pe dealurile domoale ale tarii vecine. You know Purcari, don’t you?
EI bine, mai celebre decat viile Moldovei au fost anul trecut lanurile de lavanda. Exact, am descoperit ca nu trebuie sa mai merg pana in Provence pentru a ma minuna de niste campuri violet imbatatatoare, ci trebuie sa-mi iau un bilet de avion pana la Chisinau. Iar de acolo sa ma indrept spre Cobusca Noua, devenita deja celebra in lume pentru frumusetea dealurilor acoperite de levantica. Iar de anul trecut, acestea au devenit si mai faimoase, dupa ce in luna iunie s-a organizat aici Lavender Fest, unde au cantat, printre altii, baietii de la Golan. Atunci am vazut ca feed-ul meu de Facebook s-a umplut de poze cu lanuri de lavanda, asa ca mi-am propus ca anul asta, pe langa Summer Well sau Electric Castle, sa bifez neaparat si festivalul Levanticii din Moldova. Pagina oficiala a evenimentului de anul trecut o gasiti AICI.
Iar daca tot ajung acolo, o sa fac apoi o vizita si la faimoasa crama Purcari, ce livreaza vinuri inclusiv pentru mesele Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Daca vreti sa vizitati castelul si cramele, sa degustati vinurile premiate ale domeniului, sau chiar sa va cazati aici, vizitati site-ul Purcari. Eu sigur o sa vreau sa-mi petrec cateva zile aici, pentru a vedea cum ia nastere Negru de Purcari, vinul cel mai cunoscut al cramei de aici, ce a luat prima sa medalie internationala in 1878, la Paris.
Pentru Chisinau, zborurile incep de la 100 de Euro, cu Tarom.
Islanda
Da, in 2017 vreau sa vad Aurora Boreala. Si nu oriunde, ci in Islanda, tara inghetata si atat de fascinanta, cu gheizerele si izvoarele ei termale, dar si cu vulcanul ala cu nume imposibil, care a blocat transporturile aeriene din Europa o vara intreaga. E o destinatie destul de scumpa, dar cum o am de mult pe lista mea de locuri de vazut o data in viata m-am gandit ca anul asta ar fi ideal daca as merge in Islanda. E drept, e frig, iar eu urasc sa dardai, insa sunt sigur ca o vizita la Laguna lor Albastra o sa ma linisteasca. In plus, cred ca senzatia pe care o ai atunci cand vezi pentru prima data Aurora Boreala trebuie sa fie ceva minunat. Asa cum mi s-a intamplat cand am vazut prima data Crucea Sudului, in Australia. Banuiesc ca e cam acelasi lucru, doar ca Aurora este un fenomen mult mai spectaculos decagt constelatia ce ne arata Sudul.
E o insula destul de mica, insa, asa cum spuneam, plina de spectacole, atat pe cer, cat si pe pamant sau in ocean. Puteti sa va cazati in capitala Reykjavik iar apoi sa explorati imprejurimile, unde se afla si celebra Laguna Albastra. Dupa ce va rasfatati in apa fierbinte de acolo, mergeti intr-un parc natural pentru a admira show-urile oferite de gheizere.
Daca va tenteaza, am gasit oferte de zbor cu preturi incepand de la 150 de Euro, cu escala in Berlin, cu Easy Jet si Ryanair. Asta daca nu aveti probleme sa zburati cu curse low cost, desigur. Cu orice linie aeriana ati ajunge insa acolo, puteti sa va cazati la hotelul ION, care ofera e experienta exclusivista oaspetilor sai. E considerat unul din cele mai bune hoteluri din lume de unde se poate admira Aurora Boreala. Pentru preturi mai apropiate de pamant (la ION o sa platiti aproximativ 400 Euro/camera/noapte), consultati insa Booking.com.
Asta e lista mea de destinatii pentru 2017, ce sunt sigur ca va avea parte de modificari in cele 12 luni ce urmeaza. Important e insa ca la finalul anului sa ma simt, din nou, mult mai bogat. Ceea ce va doresc si voua.
LOve,
O.