HellO, WOrld!
Pare ca lumea devine din ce in ce un loc mai trist in ultimele zile, asa ca mi-am propus sa va mai alung din gandurile sumbre si sa va povestesc despre un loc de poveste de la noi din tara. Va povesteam AICI cum am fost invitat acum doua saptamani in judetul Alba pentru a vizita Crama Telna. Gazdele noastre de acolo ne-au mai facut o surpriza si ne-au organizat si un tur ghidat in cetatea din Alba Iulia, pe care urma sa o vad pentru prima data.
Eram super incantat de ideea, inca inainte de plecarea din Bucuresti, mai ales ca auzisem ca cetatea Alba Carolina a fost restaurata si arata minunat. Insa ce am descoperit la fata locului mi-a depasit toate asteptarile.
Pentru ca arata WOW. E ca un loc din filme sau din povesti, cetatea Alba Carolina fiind, de altfel, cea mai mare cetate din Romania, constructia ei fiind inceputa la 1715, cand Transilvania se afla sub conducerea Habsburgilor. Iar ei si-au dorit o cetate puternica, ce sa poata proteja zona de eventuala invazie a otomanilor. Au construit-o daramand o buna parte din vechiul oras Balgrad (Orasul Alb), si pe fostele ruine ale castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina (anul 106 e.n.). Se numeste Alba Carolina, pentru ca numele ei a fost preluat de la Carol al VI-lea, imparatul Sfantului Imperiu Roman.
E impresionant sa vezi zidurile uriase, santurile de aparare ale cetatii, si portile de intrare, bogat ornamentate cu statui si basoreliefuri, pentru care au fost adusi sculptori din Viena sau din Italia.
Cele 6 porti ale cetatii
Cetatea in forma de stea
Impreuna cu arhitectii au reusit sa construiasca cea mai mare cetate din aceasta provincie, pe un plan in 7 colturi, marcate de cele 7 bastioane. Intre ele regasim cele 6 porti de acces, ornamentate cu scene eroice sau personaje mitologice, intreaga cetate fiind de altfel cel mai important monument baroc din aceasta parte a Europei.
In interiorul cetatii insa regasim un monument care pe mine m-a impresionat foarte tare prin maretia si sobrietatea ei. Nu ai cum sa nu o remarci, inca de dinainte de a intra in cetate. Este vorba de biserica romano catolica Sf Mihail, care are mai bine de 8 secole, fiind considerata cea mai veche catedrala din Romania.
Catedrala Sf Mihail
Regasim aici stiluri arhitectonice combinate, de la cel romanic, apoi gotic, renascentist si baroc. Daca ajungeti aici, trebuie neaparat sa o vizitati, mie mi-a adus aminte cumva de Notre Dame, care a fost construita la Paris cam in aceasi perioada ca si catedrala Sf Mihail din cetatea Alba Carolina. Aici e mormantul lui Iancu de Hunedoara, dar si al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei si rege al Ungariei. Si evident, ea a fost martora si la intrarea lui Mihai Viteazul in 1599 in Alba Iulia, dupa ce acesta a cucerit Transilvania.
Sala Unirii
Nu ai cum sa ajungi la Alba Iulia si sa nu vizitezi si Muzeul Unirii. Care poate nu e foarte spectaculos, desi Sala Unirii are o arhitectura deosebita, insa simbolic este foarte important. Asta pentru ca aici s-a semnat declaratia de unire la Transilvaniei cu Romania la 1918, si poti vedea chiar biroul unde s-a intocmit aceasta declaratie.
Trebuie sa recunosc ca mi-as dori sa revin la Alba Iulia si sa vizitez mai pe indelete cetatea, care mai ascunde o multime de alte monumente ce merita vazute: palate, bastioane, ruinele fostului castru roman etc. Cu o istorie atat de impresionanta si martora a atat de multe momente importante din ultimele sute de ani, cetatea Alba Carolina trebuie trecuta neaparat pe lista oricarui indragostit de istorie si de arhitectura medievala. Gasiti mai multe detalii despre programul de vizitare al cetatii dar si informatii despre monumente istorice din Alba Iulia pe site-ul oficial, AICI. Eu recunosc ca tare m-am bucurat sa o descopar si sa vad ce frumos a fost restaurata. Asa ca abia astept sa o revad!
LOve,
O.