HellO, WOrld!
Trebuie sa recunosc ca nu stiam prea multe despre Basquiat, inainte ca lumea sa se declare oripilata de folosirea imaginii sale intr-o campanie a Tiffany & Co, in care apareau Jay-Z si Beyonce (gasiti detaliile AICI, in articolul din Insider). Cunosteam faptul ca a fost un artist genial, de culoare, ce a adus arta strazii direct in muzee, si care a revolutionat cu totul galeriile de arta, fiind unul din cei mai de succes artisti tineri ai inceputului anilor ’80 din New York. Apoi am vazut pe Netflix documentarul despre viata lui Andy Warhol, in care un episod intreg este dedicat relatiei lui de mentor si prieten al lui Jean-Michel Basquiat. Si atunci am inceput sa caut mai multe informatii despre viata lui artistica, dar si privata, pentru ca Basquiat a fost un adevarat fenomen. Din fericire insa, am aflat ca la muzeul Albertina din Viena – muzeul meu preferat, de altfel, din capitala Austriei, a fost deschisa in toamna trecuta o uriasa retrospectiva Jean-Michel Basquiat. Si dupa cum stiti, am ajuns recent la Viena, asa ca nu aveam cum sa ratez expozitiile de la Albertina. Evident, mi-am dorit sa vad lucrarile lui Basquiat.
Expozitia de la Albertina, care mai e in display doar pana pe 8 Ianuarie, cuprinde peste 50 din lucrarile (adunate din colectii publice sau private) cele mai cunoscute ale lui Basquiat. Jean-Michel, care s-a nascut la New York dintr-un tata haitian si o mama portoricana, in anii 60, a devenit rapid un rebel interesat de arta si care, pornind de pe strada, a ajuns ca urmare a talentului sau intr-o lume extrem de selecta, unde se intalnea cu David Bowie sau Madonna. Desigur, cel mai influent prieten al sau a fost, asa cum am mentionat si mai sus, Andy Warhol. Dar doar geniul incredibil si temele abordate in lucrarile sale (rasismul, problemele sociale, istoria si intoleranta), l-au transformat urgent in cel mai cautat artist american, fiind propriu-zis sinonim cu tot ce era mai cool in anii 80. De altfel, Jean-Michel Basquiat a fost si ramane cel mai tanar participant la documenta 7 si primul artist de culoare ce devine faimos in lumea intreaga. Ca atare, daca aveti programata o vacanta la Viena in aceasta perioada, sau doar treceti prin capitala Austriei, sa va faceti timp si ca sa vedeti retrospectiva Basquiat, pentru ca merita!
Temele din lucrarile sale par si mai actuale acum, iar pe mine m-au impresionat foarte mult. Asa cum spun organizatorii expozitiei, viata lui Basquiat poate fi asemanata cu urmarirea unui film in modul fast-forward, in un personaj ce nu are nicio casa si traieste pe strada ajunge in final sa interactioneze si sa se imprieteneasca cu cele mai mari vedete ale timpului sau. Din pacate insa, celebritatea si presiunea acesteia l-au dus repede catre dependenta de droguri, iar Basquiat sfarseste dintr-o supradoza la doar 27 de ani.
Lasandu-l pe Basquiat in urma, am ales sa mai vad o expozitie, de aceasta data permanenta. Ca atare am urcat la etajul 2 unde a fost vernisata recent „De la Monet la Picasso – Colectia Batliner”, una din cele mai mari colectii de arta moderna din lume. Ea include lucrari ale impresionistilor sau post-impresionistilor, cum ar fi Cezanne, Degas sau Gauguin. Expozitia mai include o multime de lucrari ale expresionistilor germani, dar si cativa pictori austrieci, cum ar fi Kokoschka sau Egger-Lienz. Am mai regasit lucrari de Miro, de Kandinsky, de Paul Klee, dar si o varietate de picturi si grafici ale lui Picasso, pornind din inceputurile sale cubiste si pana la maturitate, dar si o serie de printuri care nu au mai fost expuse niciodata pana acum. Ca atare va indemn sa vizionati si aceasta expozitie daca ajungeti in Viena, mai ales ca o sa recunoasteti aici cateva din picturile cele mai faimoase din lume.
Cum ar fi, de exemplu, Iazul cu nuferi al lui Monet, sau Doamna cu palarie verde a lui Picasso.
Trebuie sa stiti ca un bilet pentru a vizita Albertina si expozitia Basquiat costa 18,90 Euro. Eu va recomand sa mergeti la prima ora a diminetii (muzeul se deschide la 10 dimineata), sau seara, pentru ca in zilele de Miercuri si Vineri are program prelungit, pana la 9 seara. In restul zilelor este deschis doar pana la 6 seara. Pentru a vizita toate expozitiile de la Albertina si Albertina Modern exista un bilet combinat, care costa 24,90 Euro. Exista si anumite reduceri petntru elevi, studenti sau persoane in varsta, dar pentru detalii puteti consultati site-ul Muzeului Albertina.
Eu sper sa va tenteze sa ii treceti pragul, daca nu ati fost deja la muzeul meu preferat din capitala Austriei. Mai ales ca v-am prezentat atat de frumos cele doua expozitii de aici. Abia astept reactiile voastre!
LOve,
O.