HellO, WOrld!
Inca din copilarie, Kuweitul a capatat pentru mine o aura de poveste, influentat fiind atunci de cele „1001 de Nopti” pe care le citeam asiduu, tocmai pentru ca ma transportau intr-o lume plina de magie si complet intangibila, in care emirii acopereau cu aur orase intregi. Iar Kuweitul imi era descris ca fiind cea mai bogata tara din lume, unde petrolul tasneste din pamant fara efort iar oamenii traiesc doar in palate acoperite cu pietre semipretioase ce sclipesc puternic sub soarele arzator din Golful Persic.
Va dati seama ca atunci cand am aflat ca vacantei programate in Oman i s-au mai adaugat inca doua zile in care vom descoperi Kuweitul, am fost super incantat. In sfarsit urma sa vad tara bogatiei absolute! Si da, trebuie sa stiti ca acest mic emirat are cea mai valoroasa moneda din lume, un dinar kuweitian fiind egal cu circa 3,23 dolari. Pe locul 3 la valoarea monedelor nationale se afla rialul din Oman, dar despre el voi povesti intr-un alt articol. Revenind la Kuweit, acesta nu doar ca are cea mai valoroasa moneda din lume, dar se afla pe locul al cincilea in ceea ce priveste Produsul National Brut/cap de locuitor, adica tot ceea ce aceasta tara produce nu doar pe teritoriul national, dar si prin investitiile pe care le-a realizat in alte tari, impartit la populatia sa. Kuweitul e in topul celor 5 state din lume unde acest indicator depaseste 70.000 de dolari. Evident, majoritatea covarsitoare a acestor venituri provin din petrol, pentru ca tara aceasta desertica este acoperita aproape in totalitate de sonde de petrol si rafinarii. Iar asta o sa remarcati chiar din zbor, inainte de aterizarea pe aeroportul international din Kuwait City, capitala tarii.
De altfel, si pe drumul de la aeroport spre centrul orasului o sa vedeti pe ambele parti ale autostrazii cum se succed nenumarate rafinarii si instalatii petroliere. Dar, pe masura ce blocurile incepeau sa devina din ce in ce mai inalte si apareau si zgarie norii, iar autostrazile se suprapuneau una peste alta, realizam ca ceea ce imi imaginam in copilarie despre Kuweit nu era foarte departe de adevar. Pentru ca da, lipseau palatele cu cupole aurite, insa in lumina soarelui toti acesti zgarie nori pareau poleiti cu aur. Ne-am cazat la un hotel de 4 stele iar apoi am iesit sa exploram orasul – cu o mica pauza de cafea & mic dejun.
Am gasit un loc foarte simpatic, o cafenea intitulata Opt, unde ne-am incarcat bateriile admirand skyline-ul Kuweit City si bucurandu-ne de o dimineata splendida in acest oras. Unde inca nu era foarte cald, iar ce mi-a placut a fost ca aveau, la prima vedere cel putin, destul de multe spatii verzi. In ce priveste preturile pentru cafea, burger sau granola, puteti vedea mai jos. Inmultiti cu 3.2 dolari pentru fiecare suma si puteti sa va faceti o idee :). Spre exemplu, un flat white e aproximativ 20 de lei, nu foarte departe de preturile din Bucuresti, nu-i asa? Iar un burger cu pesto si haloumi, aproximativ 35 – 40 de lei. Bine, dar trebuie sa tineti cont ca in Kuweit benzina e mai ieftina decat apa plata cumparata la un restaurant.
OK, acum ca am lamurit asta si ne-am si incarcat bateriile, am plecat sa exploram orasul. Care are un skyline destul de spectaculos, asa ca ma asteptam la acelasi amestec de cladiri impunatoare si zgarie nori, cu gradini aranjate superb, autostrazi suspendate si un trafic nebun, la fel ca in orice alta tara din zona golfului pe care o vizitasem. Totusi, desi Kuweitul e tot un emirat, la fel ca Dubai sau Abu Dhabi, aici mi s-a parut ca tendinta de show-off e putin mai retinuta: eu i-am pus numele „Old Oil Money”, spre deosebire de Emiratele Arabe Unite, care ar reprezenta „New Oil Money”. Desigur ca nu lipsesc nici din aceasta tara niste superlative tip „cea mai” sau „cel mai”, dar o sa va povestesc despre ele un pic mai tarziu.
Totusi, ce e de vazut in Kuwait City?
Desi am stat destul de putin in acest oras, am bifat cateva din obiectivele turistice cele mai cunoscute. Ce am remarcat este ca se construia aproape peste tot, ori o autostrada noua, ori niste zgarie nori ce ignorau parca gravitatia, ori o noua sala de spectacole cu un aspect incredibil. Sincer sa fiu, mi s-a parut o tara foarte efervescenta din punctul asta de vedere, si poate e de inteles tinand cont de nivelul kuweitienilor de trai. Un nivel de trai care a atras nenumarati expati, orasul avand aproape doua treimi din jumatatea populatie formata din cetateni de alta nationalitate. Si totusi, ce puteti vedea in Kuwait City?
Faleza
Mai mult ca sigur o sa vreti sa va aflati in apropierea marii, unde briza mai domoleste aerul fierbinte. Si aici erau destul de multe zone in amenajare sau reamenajare, insa sunt portiuni destul de largi si aerisite, umbrite de palmieri, unde o sa va bucurati de privelistea golfului Kuweitului cu apele sale de un turcoaz splendid. O sa vedeti si mici gradini cu fantani arteziene si multe terase cochete, unde lumea sta relaxata la cafea, imbracata in portul specific zonei arabe. Am vazut chiar si o marina cu yacht-uri la un moment dat, insa nu ne-am oprit pentru fotografii. Dar cea mai placuta zona mi s-a parut cea din apropierea Kuwait Towers, adevarate simboluri ale orasului, care va fac sa va simtiti ca intr-un oras din Star Wars.
Kuwait Towers
Desi le remarcasem inca din timpul zilei (nu ai cum sa le ratezi, pentru ca au o silueta de film SF), am revenit la ele spre seara pentru a urca in turnul care poate fi vizitat. Asta pentru ca imi doream sa admir orasul de sus la apusul soarelui, si trebuie sa recunosc ca a fost extrem de spectaculos!
Dar mai intai sa va spun cate ceva despre aceste turnuri, care au fost inaugurate oficial in 1979, facand parte dintr-un proiect mai mare ce a presupus ridicarea a 6 grupuri de turnuri care sa aprovizioneze cu apa Kuweitul. Acestea au fost ultimele ridicate si au o arhitectura diferita de primele 5 grupuri de turnuri. Sunt mult mai spectaculoase, au si o componenta turistica, pe langa cea de depozitare a apei. Cel mai inalt turn are 187 de metri si gazduieste in bila inferioara un restaurant dar si un rezervor de 4500 metri cubi de apa. In bila superioara, cea aflata la 123 de metri si unde am urcat si eu, se afla o cafenea care se roteste in jurul axei turnului, parcurgand cele 360 de grade in 30 de minute. Va dati seama ca totul a fost si mai spectaculos, tinand cont ca am urcat in turn chiar la apusul soarelui.
Cel de-al doilea turn are „doar” 147 de metri si e folosit in totalitate pentru a depozita apa. In ceea ce-l priveste pe al treilea turn, acesta are doar un rol tehnic, adapostind mai multe instalatii care permit iluminarea spectaculoasa a celor doua turnuri principale. Aceste turnuri au fost realizate dupa planurile unei companii de arhitectura din Danemarca, iar sferele sunt acoperite cu 41.000 de placi de otel emailat in 8 nuante de albastru, ce ofera acestor turnuri un aspect desprins din filmele Science Fiction. Insa semnificatia lor este una mult mai umana, simbolizand idealurile noastre de a zbura spre stele. Intre 2012 si 2016 turnurile au intrat in renovare si modernizare, iar acum arata mai incredibil ca oricand.
Pentru a avea acces in sfera rotativa din turnul principal se plateste un bilet care valoreaza 3 Dinari Kuweitieni. Ea este deschisa publicului de la 8 dimineata pana la 11 seara si, evident, accesul pana acolo se face cu liftul. E o experienta care nu ar trebui ratata daca ajungeti in Kuwait City!
Podul Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah
Face parte dintr-un proiect mai mare de tara, intitulat Kuweit 2035 si care isi propune sa transforme Kuweitul intr-o tara mult mai atractiva si mai moderna, cu un impact mult mai mic asupra naturii decat in prezent. Se doreste si diversificarea industriilor generatoare de venituri si ca atare, in viitor se are in plan aparitia unui nou oras (Silk CIty) situat vizavi de actuala capitala, si care sa fie legata de aceasta prin podul urias peste golful Kuweitului. Si e chiar urias, tinand cont ca portiunea sa principala are 36 de kilometri, traverseaza doua insule artificiale si a costat aproximativ 2,66 miliarde de dolari. In total, lungimea proiectului este de 48,5 Km, si este al 4-lea cel mai lung pod rutier din lume.
Poate fi o experienta interesanta, desi devine la un moment dat destul de repetitiv peisajul, iar la final, autostrada care traverseaza podul se sfarseste intr-un desert. Asta pentru ca abia acum vor incepe lucrarile de dezvoltare ale noului oras. Insa, toata experienta de traversare dus-intors o sa va ia maxim o ora, asa ca puteti sa o luati pur si simplu ca pe ceva nou, tinand cont ca alte poduri la fel de mari ati putea gasi doar in China sau peste oceanul Atlantic, in SUA. Inaltimea maxima deasupra apei este a unui pilon inalt de 151 de metri.
Parcul Al Shaheed
Este cel mai mare proiect verde din Kuwait City, avand o suprafata de 78,5 Acri, cu una din cele mai mari structuri de acoperisuri verzi din lume. El se afla in zona ce va deveni centrul cultural al Kuwait City si include o multime gradini suprapuse, lucrari de arta, bazine cu apa si muzee, dar si o istorie a tarii si a talentului navigatorilor si comerciantilor kuweitieni. Noi am ajuns acolo seara si ne-am bucurat de racoarea oferita de vegetatie si de fantanile arteziene. In plus, de aici aveti o imagine minunata a zgarie norilor din capitala acestei tari.
A devenit repede unul din locurile preferate de promenada ale localnicilor, mai ales ca parcul arata atat de verde incat nu ti-ai imagina ca a fost amenajat in mijlocul desertului, unde temperaturile ajung si la 50 de grade, in timpul zilei. Mie mi-a placut mult locul si sa stiti ca gasiti aici si terase si restaurante, asa ca aveti o multime de motive ca sa vizitati acest parc incredibil.
Acum, ca am ajuns la final, probabil ca o sa ma intrebati daca merita vizitat Kuweitul. Eu zic ca da, macar intr-un city break, sau asa cum am facut eu, sa va opriti aici in drum spre alta tara din regiune. Este evident ca si Kuweitul se afla intr-o transformare puternica, impulsionata si de avantul urias al tarilor din regiune, iar proiectul lor de tara foarte ambitios o sa aiba sigur niste rezultate wow. Insa presupun ca nu veti dori sa asteptati pana in 2035 ca sa vizitati Kuwait City, si cred ca v-am oferit mai sus suficiente argumente ca sa o faceti deja. Macar pentru a va lauda ca ati fost in tara cu cea mai puternica moneda de pe glob. Sau ca ati urcat in niste turnuri de apa SF.
LOve,
O.