Sari la conținut

Vacanta la Sighisoara si Saschiz? Neaparat!

HellO, WOrld!

– „Muresanu, vrei sa mergi la Mures?” asta mi-a sunat in cap imediat ce am primit invitatia de a explora judetul cu capitala la Targu Mures. Fusesem anul asta in Bali, la Disneyland, in Iran si la Mamaia, dar in judetul Mures nu fusesem. Asa ca mi-am spus imediat ca nu pot lipsi de la acest tur. Imi era predestinat! In plus, a inclus si o zi petrecuta in Sovata, celebra statiune renumita pentru inghetata aromata si cresterea fertilitatii. Despre care am scris deja AICI. Acum insa vreau sa revenim la Sighisoara si Saschiz, cele doua foste burguri sasesti ce au avut o istorie atat de zbucuiumata, ca Urzeala Tronurilor pare nimic prin comparatie. Da, include si dragoni! Dar despre toate astea va povestesc mai jos. Adica va dau inca niste motive sa va programati o vacanta aici, daca nu ati facut-o deja.

Ovidiu Muresanu Mures

Ovidiu Muresanu Mures

De ce sa vizitezi Sighioara & Saschiz?

1. Ambele sunt incluse pe lista patrimoniului UNESCO, adica sunt unele din cele mai importante monumente nu doar din tara, dar din toata lumea. Au ajus pe aceeasi lista desi tot evul mediu Saschiz si Sighisoara au fost rivale. A castigat Sighisoara, pentru ca a avut noroc ca drumurile comerciale importante sa treaca pe acolo. De altfel si in acest moment Sighisoara este asaltata de turisti, in timp ce Saschiz, care are un trecut la fel de glorios, e cam prafuit si nu prea intalnesti multi turisti prin sat.

2. Saschiz, ca si Sighisoara, a facut parte din cele 7 Cetati (Siebenburgen) pe care sasii le-au infiintat in zona Sibiului undeva in jurul secolului al XII-lea, cand au emigrat din Saxonia spre Ardeal. La inceputul acestei istorii, Saschizul era mult mai important ca Sighisoara, in biserica din imaginile de mai sus avand loc chiar si o adunare a Dietei (Parlamentului de la acea vreme) Transilvaniei, condusa de principele Mihai Apafi I, in anul 1663.

3. Biserica de care vorbeam a fost ridicata in 1493 in cinstea regelui Ungariei, Stefan I-ul, si include si o serie de fortificatii si sisteme de aparare. Turnul sau original din piatra a fost inaltat cu inca doua niveluri, tocmai pentru a se putea compara cu cel cu ceas din Sighisoara, undeva dupa 1677. Acoperisul turnului este din sticla smaltuita, iar pe unul dintre zidurile turnului apare si o mica statueta a unui personaj, intitulat Bogdan, care insoteste bataile ceasului. Nimeni nu stie insa cine este Bogdan. Dar ce este sigur este ca mecanismul ceasului din turnul din Saschiz este mai vechi decat cel de la Turnul cu Ceas din Sighisoara.

Ovidiu Muresanu Saschiz

Ovidiu Muresanu Saschiz

4, Pe langa biserica fortificata, Saschizul mai este renumit si pentru cetatea sa, care se afla pe un deal, la o departare destul de mare de sat. Cu toate acestea, se pare ca exista un tunel intre cetate si biserica ce era folosita in timpul navalirilor tatarilor sau ale turcilor, pentru ca oamenii sa poata scapa cand situatia era prea periculoasa. Eu nu am vazut cetatea de aproape, dar pot sa va spun ca intreg ansamblul format din biserica fortificata, cu turnul cu ceas si cetatea de pe deal arata ca un decor din Game of Thrones.

Ovidiu Muresanu Saschiz

Ovidiu Muresanu Saschiz

Ovidiu Muresanu Saschiz

Ovidiu Muresanu Saschiz

5. Si daca tot am mentionat celebrul serial, trebuie sa va spun Saschiz seamana cu Winterfell, si pare sa fi fost locuit de niste oameni de treaba, demni de a fi condusi de un Starck. Asta in timp ce Sighisoara are o istorie plina de tradari, ce ar face-o numai buna ca resedinta a lui Cersei. Iar prima dintre ele este legata chiar de dragoni. Mai precis de ordinul Dragonului.

6. Tatal lui Vlad Tepes a locuit in Sighisoara intre 1431 si 1435, in timp ce era domn al Tarii Romanesti, iar aici se pare ca s-a si nascut mult mai celebrul sau fiu. Deja primise de la imparatul Sigismund I ordinul Dragonului, ordin instituit de el pentru a-i sprijini pe nobilii ce vor apara imperiul si crestinatatea de turci. Insa Vlad Dracul, la nici un an de la primirea sa in ordinul Dragonului, le ofera pe tava turcilor cateva cetati pe care acestia se pregateau sa le asedieze. Ordinul Dragonului i-a fost retras, dar numele lui ramane in istorie ca Vlad Dracul. V-am zis ca e cu tradari, nu? Puteti sa-i vizitati casa in Sighisoara, si chiar sa incercati niste preparate locale, eventual in sange.

 

Ovidiu Muresanu SIghisoara

Ovidiu Muresanu Sighisoara

Ovidiu Muresanu Sighisoara

IMG_4442 IMG_3933

7. O alta poveste demna de cateva episoade din Got este cea a sefului breslei aurarilor, care era atunci si cel mai bogat locuitor al orasului. Acesta reuseste prin diferite tertipuri, si evident dand niste spagi, sa ajunga in consiliul cetatii. Asta desi nu era nobil, iar randuielile cetatii interziceau asta. Ba mai mult, ajunge chiar primar al Sighisoarei. Insa era atat de bogat, incat toate i-au fost trecute cu vederea. Mai putin cand s-a descoperit ca aurul pe care il primea de la nobili pentru diverse lucrari era amestecat cu metale mult mai putin pretioase, iar ce primeau la final erau niste obiecte de o valoare mult mai mica. Si totul a culminat cand s-a descoperit ca aurarul facea si bani falsi, intr-o pivnita a casei sale. Ca atare a fost prins si decapitat in piata mare din Sighisoara. Iar imediat dupa aceea, Turnul Aurarilor, care era cel mai falnic turn al Sighisoarei la acel moment, a fost daramat, iar breasla a disparut din cetate. Dar chiar daca nu mai puteti vizita acel turn, puteti sa urcati in Turnul cu Ceas, cel unde se tineau pana in 1556 si sedintele Consiliului Orasului.

8. Alta tradare care a facut celebra, dar si de ras, Sighisoara e cea a femeilor. Conform lui Georg Krauss, un notar si scriitor ce a trait in Sighisoara la inceputul anilor 1600, si care a consemnat „Cronica Transilvaniei”, in anii aceia, cand oastea turca s-a apropiat de Sighisoara:  «Câteva din femeile noastre destrăbălate, aflând de poftele urâte ale turcilor şi de aplecarea lor spre destrăbălare şi desfrâu, multe asemenea uşuratice, femei măritate şi fete, atât în oraş (Sighişoara) cât şi din alte oraşe străine şi de la sate, au început să dea năvală la turci. Ele au rămas la turci cu veşminte schimbate şi au fost întrebuinţate de ei ca ţiitoare. Când, însă în cele din urmă, alteţa sa princiară şi domnii s-au văzut că răul se lăţeşte prea mult, iar năvala femeilor sporeşte zilnic şi din ce în ce mai mult, Cuciuc paşa a fost rugat şi ameninţat că dacă nu va pune stavilă neastâmpărului şi vieţii zilnice destrăbălate ale turcilor, precum dacă nu va porunci ca femeile desfrânate care se pripăşiră să fie găsite şi pedepsite, dieta va scrie şi va înfăţişa acestea toate, fără zăbavă, preaputernicului împărat“. In urma acestei porunci imparatesti, femeile au fost prinse si apoi au fost trimise inapoi in cetate, unde au fost pedepsite prin bataia cu bete in piata mare.

Ovidiu Muresanu Sighisoara

IMG_4449

IMG_3885

OM Sighisoara

IMG_4453

8.Sighisoara nu e faimoasa doar pentru tradari, este totusi singura cetate locuita din Europa si asa cum spuneam, se afla in Patrimoniul Unesco. Nu cred ca exista vreun anotimp anume cand ar fi mai bine sa o vizitati, pentru ca ea este fermecatoare oricand. Locurile mele preferate din cetate sunt Turnul cu Ceas, Piata Ratustelor si Biserica din Deal. Pentru un pranz cinstit si bun va recomand restaurantul hotelului Sighisoara. Dar mai multe despre ce puteti face si vedea in cetate, gasiti AICI.

IMG_4448

IMG_4446

Sper ca povestea asta despre doua cetati rivale sa va fi convins sa vizitati si Sighisoara si Saschiz. Sunt sigur ca mai sunt inca multe povesti pe care sa le descoperiti acolo. Mai mult sau mai putin sangeroase, dar sigur spectaculoase. Iar locurile sunt foarte instagramabile, asa ca ce va mai opreste? Programati-va o vacanta in zona, mai ales ca in curand, am fost asigurati, Tarom va reincepe cursele regulate catre Targu Mures.

LOve,

O.