Sari la conținut

Vacanta in Islanda (II): Cascade, plaje ucigase, o falie, un vulcan cu nume imposibil si niste paine neagra

HellO, WOrld!

 

Cred ca mi-a fost mai greu sa scriu tot titlul asta kilometric, decat imi va fi sa compun tot textul acestei postari, dar nah, Islanda are atat de multe de oferit si toate WOW, incat mi-a fost greu sa elimin vreo atractie turistica. Mai ales ca unele chiar sunt periculoase si nu as fi vrut sa ma pun rau cu vreuna. Mai ales cu plaja neagra Reynisfjara. Sau cu vulcanul ala care ne-a zapacit zborurile in Europa acum vreo cinsprezece ani.

Anyway, ca sa revenim la Islanda, probabil va amintiti ca am mai scris deja cateva articole despre aceasta insula desprinsa parca din alta lume. Pe cel despre atractiile turistice il gasiti AICI.

Pentru cei care vor sa viziteze Islanda, trebuie sa stie ca vara este cel mai indicat anotimp pentru a face asta. In afara de faptul ca aveti lumina soarelui aproape tot timpul, vremea nu e chiar atat de ingrozitoare cum e posibil sa fie in celelalte 9 luni ale anului.

Facetune_16-06-2024-13-26-24
Islanda in luna mai

Desigur, probabilitatea sa bata vantul foarte tare sau sa va prinda niste ploi care sa va ude pana le piele e mare, dar si sansele sa aveti zile insorite sunt ridicate. Eu va recomand sa planificati vacanta in Islanda printr-un tur organizat, decat sa o faceti de capul vostru, pentru ca desi e foarte pasnica si sigura, vremea poate sa va dea uriase batai de cap. In plus, nici limba islandeza nu e deloc usor de pronuntat/citit, si e posibil sa va rataciti sau sa incurcati denumirea unui orasel cu cea a unui ghetar. Oricum, puteti gasi multe variante de tururi organizate, fie local in Islanda, fie chiar apeland la agentiile din tara specializate. Daca totusi vreti sa o faceti pe cont propriu, trebuie sa stiti ca islandezii, care sunt obisnuiti cu intemperii si cu vanturi naucitoare au si o aplicatie locala care va arata situatia drumurilor de pe intreaga insula. Multe drumuri pot fi inchise de autoritati daca vantul e prea puternic, este gheata sau sunt alte pericole, asa ca ar fi bine sa o folositi. Oricum, vestea buna este ca in timpul verii temperaturile de aici sunt mai blande, ajungand chiar spre 20 de grade in timpul zilei.

Facetune_16-06-2024-20-10-34

Well, dupa cum puteti vedea, eu am avut noroc si am prins o zi superba in vacanta mea, in care si vantul a fost mult mai calm decat de obicei. Asa ca am reusit sa explorez o buna parte din zona sudica si centrala a insulei – nordul, vestul si estul fiind complet blocate din cauza vremii nefavorabile si a zapezilor. Da, in mai!!!

Si acum sa va invit in acest tur – puteti sa-l faceti chiar si intr-o zi, cu masina inchiriata, distantele nefiind foarte mari.

Cascada Skogafoss

Facetune_10-04-2024-23-22-08

Facetune_10-04-2024-23-18-30

Facetune_10-04-2024-23-13-08

E cea mai cunoscuta cascada a Islandei, asta mai ales dupa aparitia ei in serialul Game of Thrones, intr-o secventa celebra in care Daenerys Targaryen il intalneste pe Jon Snow. Este foarte spectaculoasa si mai usor accesibila decat alte cascade de pe insula. La fel ca la Gullfoss, si aici aveti posibilitatea sa urcati deasupra cascadei, pe o platforma, dar eu am preferat sa ma bucur de soarele incredibil din acea zi si de curcubeul pe care razele lui il formau in aburii stralucitori ai Skogafoss. Pana la cascada o sa faceti circa doua ore, din Reykjavik, iar la fel ca la alte obiective turistice din Islanda, nu se plateste bilet de acces, ci doar taxa de parcare – care nu e chiar ieftina.

Plaja mortii – Reynisfjara Beach

Si-a castigat acest nume infricosator dupa ce mai multi turisti si-au pierdut viata aici incercand sa se apropie mult prea mult de ocean, desi exista peste tot semnalizari pentru a nu face asta. Exista niste curenti foarte puternici in ocean in acest loc, iar valurile uriase care apar aici out of nowhere te pot tara in apa foarte usor, daca nu esti atent. Eu am avut noroc ca am prins o zi incredibil de senina si fara vant in aceasta zona dar, chiar si asa, mi-a fost frica sa ma duc prea aproape de apa. Evident ca aici nu exista salvamari, asa ca pericolul este cu atat mai mare .

Facetune_16-06-2024-13-17-06

Facetune_16-06-2024-13-38-19

Ovidiu Muresanu Vineri 13 Islanda 7

Probabil outfitul meu din colectia „Vineri 13” a Gabrielei Babos – despre care am scris AICI, a speriat spiritele marii, sau pur si simplu mi-a adus un noroc urias – pentru ca nu imi amintesc sa fi vazut filmari sau fotografii de pe aceasta plaja in care sa straluceasca soarele. Reynisfjara – fjara inseamna plaja in islandeza, este si ea accesibila din drumul spre Vik – oraselul cel mai important din sudul Islandei. Dar nu o sa ne oprim mult aici, pentru ca va sfatuiesc sa dati o fuga si la cealalta plaja superba din zona. Si care este mai putin turistica, desi e wow.

Vikurfjara Beach

Facetune_16-06-2024-20-08-48

Facetune_16-06-2024-20-06-51

Facetune_16-06-2024-20-14-32

Va dati seama ca eram in extaz cand am ajuns aici – plaja e chiar laga Vik – pentru ca nu-mi venea sa cred ca este asa de frumos! Si de cald! Si nu batea vantul! In plus, cand ma uit mai bine spre ocean vad si o balena care isi facea turul in apropierea plajei. Nu am reusit sa ii surpindem decat respiratia aburita in fotografii, dar momentul a fost incredibil! In plus, asa cum va ziceam, aici nu este aproape niciun turist, iar plaja este uriasa si minunata! Va indemn sa treceti pe aici neaparat, daca ajungeti in zona.

Eyjafjallajokull

Facetune_16-06-2024-13-36-29

Sigur o sa va rasune in amintire chinurile prezentatorilor de stiri care in anul 2010 incercau sa-i pronunte numele acestui vulcan naravas. Propriu-zis, el se afla fix in mijlocul unui ghetar – de la care si-a si luat numele, si pe care il vedeti in spatele meu, in fotografie. Din fericire, dupa isprava din 2010, cand fumul scos de vulcan a blocat transportul aerian cateva saptamani, acum acesta este adormit complet si ghetarul se poate vizita – cu ghid, desigur. Eu mi-am promis ca voi face asta intr-o ata vacanta in Islanda. Il gasiti destul de usor, la intoarcerea din Vik spre Reykjavik – si da, vik inseamna „oras” in limba islandeza.

La intoarcere va recomand insa sa mergeti spre nord, pentru a mai ajunge in cateva locuri spectaculoase ale insulei. Astfel, puteti ajunge la lacul Laugarvatn, unde puteti avea parte de o experienta cu totul inedita. De ce? Va spun mai jos.

Paine traditionala facuta in cuptoarele geotermale

Vazusem mai demult un documentar despre locuri si metode de gatit bizare de pe planeta noastra, iar unul care mi-a atras atentia a fost chiar acesta, unde am ajuns in Islanda. Dupa cum stiti, insula este una activa vulcanic, astfel incat exista multe izvoare geotermale, aproape peste tot. Iar aici, la aceste lacuri, puteti nu doar sa faceti baie in piscine geotermale, dar si sa asistati la procesul coacerii painii in mici cuptoare sapate direct in nisipul de langa cele trei izvoare fierbinti. Eu am ajuns chiar inainte sa inceapa un astfel de tur organizat la Fontana SPA, insa, din pacate, acesta era deja fully booked. Astfel, ti se arata aici tot procesul coacerii traditionale a painii islandeze, si apoi ai parte si de o degustare. Biletul costa in jur de 22 de Euro pentru un astfel de tur si puteti sa faceti rezervare online, AICI.

Facetune_16-06-2024-13-18-34

Facetune_16-06-2024-13-29-08

Facetune_16-06-2024-13-19-53

Chiar daca nu am mai prins locuri la acel tur, am reusit sa explorez locul, sa vad cuptoarele si cele trei izvoare geotermale si sa ma bucur de gustul un pic dulceag al painii islandeze.

Iar acum, nu foarte departe de acest lac, o sa ajungem intr-un parc natural celebru in toata lumea pentru ca aici puteti pasi chiar in falia tectonica ce separa continentul american de cel european. Iar parcul acesta are, evident, un nume greu de pronuntat:

Parcul National Thingvellir

It’s not just a simple thing, va zic. Pentru ca eu imi trecusem cu bold in agenda vizitarea acestui loc, inainte de a pleca in vacanta in Islanda. Asta pentru ca e foarte, foarte spectaculos. Neaparat sa opriti si pe drum, pentru a vedea falia de sus, iar apoi sa mergeti la intrarea in Parcul National Thingvellir pentru a explora falia pe indelete.

Facetune_16-06-2024-13-27-04

Facetune_16-06-2024-13-20-44

Facetune_11-04-2024-10-29-03

Locul este cu adevarat WOW, si am avut mare noroc ca nu am prins ploaie, desi aici, spre deosebire de plajele din sud, cerul era acoperit de nori. Insa totul parea si mai spectaculos si amenintator, mai ales ca e singurul loc de pe planeta unde poti sa te plimbi pe fundul unei falii tectonice atat de mari. Ba chiar, pentru curajosi, se fac si scufundari in apropiere, pentru a vedea falia si din ocean. Eu m-am limitat insa la a o parcurge per pedes, si tot a fost minunat!

Facetune_11-04-2024-10-27-06

Facetune_16-06-2024-13-28-05

Facetune_16-06-2024-13-24-44

Dupa cum vedeti si in acel afis, apar fisuri noi din cand in cand, care sunt, evident monitorizate. Totul este organizat foarte bine – la fel ca la orice alt obiectiv turistic din Islanda, asa ca nu trebuie sa ratati acest loc. Thingvellir e minunat si e de vazut macar odata in viata.

La fel cum e toata aceasta insula incredibila pe care sper sa o revad curand. Dar pana atunci sper ca v-au ajutat cele sfaturile mele si v-au convins sa vizitati Islanda cea incredibila!

Doar sa nu uitati sa va luati hainele termice. Da, chiar si vara.

 

LOve,

O.

 

Fotografii: Arhiva personala si Ionut Trandafirescu