HellO, WOrld!
Iordania este o tara extraordinara. Si foarte sigura! Mentionez asta pentru ca de fiecare data cand aleg ca destinatie de vacanta o tara din Orientul Mijlociu sunt intrebat imediat de cunoscuti: dar e sigur sa calatoresti acolo? Da, e la fel de sigur ca intr-o calatorie la Londra sau la Paris. Ba chiar, in tarile acestea din Middle East, m-am simtit mai in siguranta decat in aeroportul Charles de Gaulle, de exemplu, care mie imi da o stare destul de mare de anxietate. Iar aici, in Iordania, nu ai frica hotilor. Eu mi-am uitat telefonul pe o masa ore intregi, timp in care eram la piscina, si l-am gasit fix acolo unde l-am lasat. OK, deci sper ca am lamurit asta.
Si acum sa revenim la vacanta mea in Iordania, care a durat aproape o saptamana, si in care am vazut cele mai importante obiective turistice din tara. Iordania nu are bogatii naturale, traieste doar din turism si putina agricultura, asa ca sa nu va mirati, cand ajungeti aici, ca preturile sunt foarte mari. Da, asa e, in zonele turistice e mai scump ca la Paris. Insa merita sa faceti o vacanta aici, pentru ca Iordania chiar are niste locuri incredibile, unice, pe care trebuie sa le vezi, macar odata in viata. In aceasta vacanta eu am vizitat: desertul Wadi Rum, Mica Petra, Petra, Marea Moarta si Amman-ul, capitala tarii.
Pentru a vizita Regatul Hasemit al Iordaniei, e nevoie de viza, care costa in jur de 60 de dolari, si poate fi luata la sosirea pe aeroportul din Amman. Pentru ca eu am preferat sa lucrez chiar cu o agentie din Iordania, numita Jordan Experience, ei s-au ocupat in totalitate de tot ce a tinut de organizarea acestei vacante, inclusiv de obtinerea vizei de intrare in tara. Tot ei ne-au oferit masina cu sofer, pe toata durata calatoriei, ne-au asigurat transferul la hoteluri, intrarile la toate obiectivele turistice, dar si excursiile optionale din Wadi Rum. Daca nu vreti insa sa lucrati cu agentie, si sa mergeti pe cont propriu, eu va recomand sa va luati online, inainte de plecare, un Jordan Pass, care va asigura nu doar viza de intrare in tara, dar si accesul la multe din obiectivele importante. Cel mai ieftin Jordan Pass este 70 de Dinari Iordanieni, adica circa 100 de Dolari. Puteti sa-l cumparati online de AICI, unde aflati si mai multe detalii despre facilitatile pe care le ofera. Eu am preferat sa lucrez insa cu Jordan Experience, tocmai pentru ca imi doream o experienta completa si cat mai buna, care sa nu imi dea batai de cap cu inchirierea unei masini, condusul si gasirea hotelurilor in niste orase destul de pestrite si agitate cum sunt toate cele din Orientul Mijlociu. Si am fost super incantat de intreaga vacanta, soferul Mahmoud a fost super profesionist, ne-a condus in mega siguranta peste tot. Iar fiind localnic, a ales rutele cele mai spectaculoase, parasind de cele mai multe ori autostrada, pentru a ne bucura noi de niste super views.
Desertul Wadi Rum se afla la circa 4 ore jumate de aeroportul din Amman. Am mers pe autostrada si pentru ca ne era foame, am oprit la un restaurant/bufet, unde am mancat destul de slabut, asa ca prima impresie despre mancarea iordaniana nu a fost senzationala. In plus, am platit si 20 de dolari/de persoana/ pentru masa asta fada. Din fericire, mai aveam putin si ajungeam in Wadi Rum. Dupa ce parasesti autostrada si intri pe teritoriul desertului, incepi sa ai senzatia ca esti pe Marte. Uriase stanci rosii, un nisip fin cu irizatii rozalii, lipsa oricarei constructii, totul iti arata ca ai patruns intr-o alta lume. E super faina, dar si ciudata senzatia, noroc ca din fericire, din loc in loc, se vad camp-urile unde se pot caza turistii in acest desert. Noi am ales Mazayen Camp, care e un pic mai izolat, si de asta, si mai spectaculos.
Majoritatea camp-urilor raspandide in Wadi Rum au si corturi normale (care au un stil mai traditional – beduin), dar si iglu-uri, care seamana cu cele din filmele SF, in care oamenii colonizeaza alte planete. Evident, am ales un astfel de cort, pentru ca mi-am dorit o experienta cat mai deosebita in desert. Si pot sa zic ca a fost wow!
Cred ca a fost unul din cele mai extraordinare locuri in care am stat vreodata. Am dormit foarte putin, asta pentru ca am stat sa privim cerul de deasupra desertului, si sa numaram stelele cazatoare. Senzatia e extraordinara, chiar te simti pe o alta planeta, in linistea aia de nedescris. Dar inainte de asta am savurat cina, care a fost incredibil de buna (restaurantul camp-ului e cotat ca printre cele mai bune din Wadi Rum), si am urmarit si un ritual prin care bucatarii ne-au aratat cum au gatit un fel traditional beduin (un fel de miel la protap). Apoi am iesit sa savuram un ceai, langa un foc facut de beduini, si am incercat (fara succes, desigur), sa le deslusim povestile. Insa aerul era cald, cerul plin de stele, iar noi eram intr-unul din cele mai fascinante locuri de pe pamant. Iar a doua zi dimineata urma sa mergem cu jeep-ul, sa prindem rasaritul soarelui, iar apoi si sa exploram desertul.
Chiar daca ne-am trezit cu noaptea in cap, iar in desert se facuse un pic cam racoare la ora aceea, pot sa zic ca am fost cucerit de frumusetea incredibila si salbatica a desertului Wadi Rum, ce se afla de altfel in patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai vechi locuri de pe planeta noastra din care avem dovezi ca au trait oameni. Am privit rasaritul soarelui de pe o stanca, iar apoi ne-am indreptat spre un canion pe care l-am explorat, admirand continuu spectacolul stancilor rosii sculptate de vant, si din cand in cand salutand alti turisti care treceau pe langa noi in alte jeep-uri, sau calare pe camile. Am vazut inscrisuri vechi de mii de ani ale beduinilor, facute pe pietrele uriase, iar apoi am facut un popas intr-un mic camp al lor unde ne-au servit cu ceai. Recunosc ca am fost fascinat de locurile astea care arata la fel ca acum mii de ani si in care oamenii desertului par a trai aproape ca atunci. Cel mai bizar mi se parea momentul in care unul dintre ei scotea un telefon mobil din buzunar, ca sa vorbeasca la el. Foarte funny imaginea.
Dupa calatoria cu jeep-ul si un mic dejun la de de copios ca si cina (am incercat si faimosul lor cataif cu ocazia asta, care e absolut genial!), am continuat aventura in desert, dar de data aceasta mergand in plimbare cu camila. Ali a venit cu niste camiluti adolescenti, foarte simpatici si prietenosi, care au indurat oricum mult mai bine ca noi caldura ce dogorea deja la ora 11, in desert. Insa a meritat experienta, mai ales ca am mai facut niste fotografii spectaculoase. Turul acesta ne-a mai costat inca 25 de dolari de persoana, si a durat fix o ora.
Incerc acum sa sintetizez ce mi-a placut cel mai mult in aventura din desertul Wadi Rum, dar nu pot sa fac un clasament, pentru ca totul a fost wow: felul cum aratau corturile si camp-ul, cerul plin de stele noaptea, safari-ul cu jeep-ul prin canioane, ceaiul baut cu beduinii, plimbarea cu camila, aerul ala uscat si caldut din timpul noptii etc. Si daca as putea, m-as intoarce si maine acolo, asa ca va indemn, daca vizitati Iordania, sa alegeti neaparat sa vedeti si Wadi Rum. E incredibil de frumos si o sa aveti niste amintiri pe care nu le veti uita toata viata. Pana la urma, ai ajuns pe Marte, nu?
Voi reveni in curand cu si mai multe povesti frumoase din Iordania, pentru ca urmeaza sa va povestesc despre incredibila si minunata Petra, dar si despre vibrantul si extraordinarul Amman. Despre cum m-am plimbat descult cateva ore prin Mica Petra, puteti citi deja AICI.
Pana atunci sper sa termin si vlogul despre primele doua zile din Iordania, pe care o sa-l urc pe canalul meu de Youtube. Daca nu sunteti abonati deja, puteti sa o faceti AICI. Si puteti vedea pana atunci si vlogurile pe care le-am facut in calatoria mea recenta din Iran.
LOve,
O.