Sari la conținut

Unde ma simt ca in vacanta in Bucuresti (XXVll)

E inceput de noiembrie si Bucurestiul s-a colorat in sfarsit in culorile toamnei, iar pana incepe frenezia de dinaintea Craciunului orasul ne imbie cu o multime de locuri frumoase pe care sa le vedem si in care sa ne bucuram sufletul, creierul, corpul sau papilele gustative. Azi va port in Micul Paris prin niste muzee mai putin obisnuite, dar si in locuri din Bucuresti care imi aduc aminte de Islanda, de Italia sau de Bali.

Si o sa incep cu cea mai recenta descoperire si bucurie, pentru ca de foarte multi ani imi doream sa il vizitez. Este vorba despre:

Foisorul de Foc

E una dintre cladirile simbol ale capitalei si a fost (pentru o perioada), cea mai inalta din Bucuresti. Constructia dateaza din 1892, insa abia recent a fost redeschis publicului spre vizitare, dupa o restaurare migaloasa care a durat 3 ani. Si da, trebuie sa recunosc ca Foisorul de Foc arata acum superb! Eu am trecut chiar zilele trecute sa vad care sunt conditiile de vizitare si pot sa va spun ca este deschis pubicului de Luni pana Vineri, intre orele 8.00 – 16.00. Un bilet pentru adulti costa 10 lei, iar acesta va permite accesul in Muzeul National al Pompierilor, pentru ca asta gazduieste Foisorul de Foc. Sa fiti pregatiti cu cash, pentru ca, cel putin deocamdata, nu se accepta plata cu cardul si nici prin alte mijloace.

Dupa ce veti traversa holul de la parter o sa fiti condusi la liftul care va va duce la etajul al 6-lea, de unde puteti admira, din balconul circular care inconjoara cladirea, o priveliste unica a Bucurestiului. Trebuie sa stiti ca Foisorul de Foc a fost construit acum aproape 150 de ani, la initiativa primarului de atunci al Bucurestiului, initial fiind gandit si ca turn de supraveghere, dar si ca turn de apa. Pentru ca nu s-au gasit pompe atat de puternice care sa poata pompa apa pana la o inaltime atat de mare ca cea a turnului, ideea a fost abandonata, iar Foisorul de Foc a servit doar ca turn de supraveghere, de unde pompierii puteau vedea usor izbucnirea unui incendiu in oras. El a fost folosit asa pana in 1935, cand a devenit inutil, pentru ca aparuse telefonia si oamenii puteau alerta mai usor aparitia unui incendiu, iar Bucurestiul avea deja multe cladiri mult mai inalte, mai ales in zona centrala. Dupa 1965 a fost transformat in muzeu, iar turnul de 42 de metri amplasat la intersectia Bd Ferdinand cu strada Traian arata acum, dupa restaurare, absolut superb.

Dupa ce o sa admirati Bucurestiul de sus sunt sigur ca o sa vreti sa vedeti si exponatele din muzeul dedicat pompierilor, acesti eroi care au salvat nenumarate vieti omenesti in Bucuresti, luptandu-se cu nenumarate incendii devastatoare. Evident, este mentionata aici si ziua de 13 Septembrie 1848 – cand si pompierii au aparat Bucurestiul de armata turceasca condusa de Kerim Pasa, care dorea sa il ocupe. A fost ultima confruntare armata de pe teritoriul romanesc intre o armata locala si una a imperiului otoman. De altfel, in cinstea eroismului pompierilor de atunci, ziua de 13 septembrie a fost declarata Ziua Nationala a Pompierilor.

O sa gasiti in muzeu o multime de uniforme, drapele ale unitatilor de pompieri, machete ale vechilor masini de pompieri dar si articole din ziare sau obiecte care sa va aduca mai aproape de viata si activitatea de salvatori a pompierilor. In afara de panorama spectaculoasa a Bucurestiului, sunt sigur ca o sa va atraga aici mai ales machetele masinilor de pompieri, dar si miniaturile expuse in muzeu. Mai multe detalii despre acces si program gasiti AICI. Trebuie sa specific ca acest muzeu se afla in subordonarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ca atare programul sau poate suferi modificari, mai ales ca a fost deschis foarte recent. Din cate am inteles, in viitor se doreste prelungirea programului cu publicul, astfel incat mai multi vizitatori sa aiba acces la acest simbol al Bucurestiului care este Foisorul de Foc.

Colectia de Arta „Ligia si Pompiliu Macovei”

Probabil nu ati auzit de acest muzeu, insa, daca doriti sa faceti o incursiune in timp, in urma cu circa 70 – 100 de ani, va invit sa descoperiti aceasta vila din apropierea Parcului Carol. Ea gazduieste cea mai recenta colectie intrata in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, cea a sotilor Pompiliu si Ligia Macovei, care au locuit chiar la aceasta adresa, pe strada 11 Iunie. E o vila construita la inceputul secolului trecut, in stil eclectic francez, ce a intrat in proprietatea diplomantului Pompiliu Macovei si a sotiei sale undeva dupa al doilea razboi mondial. Din momentul in care veti pasi in interior o sa va simtiti transportati undeva spre jumatatea secolului trecut, pentru ca a fost pastrata foarte bine atmosfera casei din acele vremuri. Iar colectiile de obiecte de arta, mobilierul de epoca si picturile semnate de Grigorescu, Pallady, Ciucurencu, Tonitza, Petrascu etc, o sa va fascineze, la fel cum o sa o faca si uriasa biblioteca plina cu volume dedicate artei. O sa aveti senzatia ca ati patruns, ca intr-un vis, intr-o alta lume, incremenita in timp. Dar care este totusi afectata de trecerea acestuia, ce e vizibila mai ales pe zidurile crapate si la urmele de infiltratii ce pateaza peretii, din loc in loc. E foarte trist ca un asemenea muzeu nu este pastrat in conditii mai bune, asta daca nu poate fi restaurat, mai ales ca gazduieste o colectie particulara atat de impresionanta.

Sa speram ca autoritatile locale o vor include in curand intr-un program de reabilitare, asa cum au anuntat ca se va intampla si cu Muzeul Stork (aflat si el intr-o resedinta particulara gestionata de Muzeului Municipiului Bucuresti). Pentru ca locul este de poveste, mai ales ca pastreaza atat de bine aerul intelectual-burghez din Bucurestiul mijlocului de secol XX. Incaperea mea preferata este aceasta, de mai jos, unde este expusa o colectie de icoane traditionale, pe lemn sau pe sticla, un dulap sasesc, dar si ceramica din diferite zone ale tarii.

Cu aceasta calatorie in timp sper ca v-am convins sa vizitati fosta resedinta a ambasadorului Romaniei la UNESCO, Pompiliu Macovei si a sotiei sale, Ligia Macovei, cunoscuta si ea pentru picturile, dar mai ales pentru ilustratiile pentru cartile de poezii ale lui Eminescu. Mai multe despre program si accesul la acest muzeu gasiti pe site-ul oficial, AICI. Adresa este: strada 1 1 Iunie, nr 36-38, iar colectiile pot fi vazute de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00. Ce pot sa va spun sigur este ca biletul de intrare se poate plati si cu un SMS, asta in cazul in care nu aveti portmoneul la voi, asa cum am patit eu.

POT Stories

Daca e vreun restaurant unde ma simt imediat ca intr-o vacanta, acesta este POT Stories. Poate si pentru ca proprietarul sau, Alexandru Popescu, l-a gandit reunind aici multe din lucrurile placute vazute in diferite colturi ale lumii. O sa remarcati desigur multele vase din ceramica (pots), dar si lumina speciala din acest loc, care mie mi-a adus cumva aminte de un restaurant preferat din Florenta. Locul are insa si o vibratie orientala, dar si una scandinava, insa toate sunt aduse tare bine impreuna, ca sub vraja unui adevarat mag calator. Si bucataria restaurantului e tot un fusion, la fel ca si decorul, asa ca o sa vedeti aici influente mediteraneene, orientale, japoneze sau romanesti, insa va asigur ca toate preparatele sunt delicioase.

Mai sus aveti o imagine cu aperitivul preferat al casei: Guacamole, salata de vinete si humus, grupate sub denumirea: Three Popular Spreads, dar si fotografia cu portia de Somon si miso. Portiile sunt generoase, va spun, iar la desert va recomand gogosile casei, care sunt divine!

Mai multe despre meniul POT Stories, dar si despre programul acestuia gasiti AICI. Daca nu i-ati trecut inca pragul, va indemn sa va faceti o rezervare. Si va mai dau un pont: incercati neaparat si cola lor, dar si cocktailurile. O sa imi multumiti!

POT Stories se afla chiar in Piata Floreasca, cu intrarea de pe Putul lui Zamfir.

MioBio Shop

Daca mi-a placut ceva foarte mult in Reykjavik, au fost micile magazine care te ispiteau cu tot felul de lucruri pentru casa fabricate organic. Islanda e un mic paradis natural, asa ca e de inteles, dar tare m-am bucurat sa gasesc in Bucuresti un loc asemanator, unde puteti sa va rasfatati intr-o zi cumparand produse de ingrijire sau care sa va ajute sa va relaxati. Si nu au doar branduri internationale cunoscute, dar si branduri locale care acorda multa atentie mediului si folosesc numai ingrediente organice. M-am bucurat sa regasesc aici brandul Cheia (pe care il credeam disparut pentru totdeauna), dar si sapunuri de Marsilia de la Rampal Latour, sau sapunuri cu lapte de oaie de la Saling Naturprodukte. Pentru ingrijirea pielii va recomand din gama descoperita aici produsele Madara, pe care eu le folosesc deja de mult timp, sau cele de la Susanne Kaufmann. Oricum, o sa gasiti o multime de minunatii aici, daca treceti pragul MioBio shop, mai ales ca se afla intr-o mica vila de pe o straduta foarte frumoasa si linistita din centrul Bucurestiului: pe Jules Michelet, la numarul 9.

nkln

Era sa uit de uleiurile de masaj de la Sabio! Si de parfumurile de la Matca! V-am spus ca au o multime de minunatii? SI ca sa vin cu inca o veste buna, sa stiti ca au reduceri de Black Friday in acest weekend! Uite AICI, pe shopul lor online!

IDA SPA

Nu cred ca cineva de pe planeta asta ar putea asocia traficul, praful si agitatia continua a Bucurestiului cu Bali-ul cel atat de relaxat si vesnic zambitor. Insa sa stiti ca am gasit un loc in Bucuresti unde m-am simtit fix ca in Bali, si asta pentru ca e vorba de un SPA superb. Se numeste IDA SPA si poate fi gasit si in zona Dorobanti, dar si in Corbeanca. Eu l-am vizitat pe cel din strada Paris si pot sa va spun ca am plecat de acolo cu un zambet super relaxat pe fata, ce nu mi-a disparut nici macar dupa ce am mai stat o ora in trafic ca sa ajung acasa.

E adevarat, eu am ales „masajul semnatura” al locului, care combina tehnici de terapie traditionala cu cea a bolurilor tibetane. Dureaza 90 de minute, si e divin! Mai ales ca eu am avut un tehnician maseur originar chiar din Bali. Insa la IDA SPA o sa gasiti o varietate intreaga de terapii, nu doar masaje. Si ce pot sa va promit e ca veti uita, macar pentru o ora sau doua, de agitatia orasului. Asa ca va recomand sa aruncati un ochi pe site-ul SPA-ului, AICI. Si daca visati la o vacanta in Bali, sa stiti ca aici o sa va simtiti la fel de relaxati ca acolo.

Cu acestea am sa inchei micul meu periplu de astazi care sper sa va convinga sa vizitati macar cateva din locurile despre care v-am povestit. Pentru ca o sa va faca bine sa va rasfatati sau sa vedeti Bucurestiul dintr-o alta perspectiva. S-ar putea sa va placa mai mult!

LOve,

O.