Sari la conținut

Unde ma simt ca in vacanta in Bucuresti (XVII)

HellO, WOrld!

 

Daca nu ai plecat la mare sau macar la munte, cam ca 80% din Bucuresti, ai ocazia sa descoperi un oras semi-parasit, dar plin de locuri in care sa te simti ca in vacanta. Iar astazi iti propun un periplu imaginar prin insorita Californie, pentru ca apoi sa coboram pana in Mexic, pentru o portie de tacos. Ne mutam apoi in Europa, pentru niste fructe de mare gatite in unt, pentru ca la final sa ne intoarcem in Bucuresti, dar nu in cel de azi, ci pe vremea cand crinolinele si palariile uriase faceau legea modei pe Calea Victoriei. Si o sa incepem calatoria noastra aici:

MOON Brasserie

Ovidiu Muresanu Vacanta

Ovidiu Muresanu Vacanta

Ovidiu Muresanu Vacanta

Ovidiu Muresanu Vacanta

Nu am ajuns inca in California, dar imi imaginez ca asa ar trebui sa arate un bistro hip de pe Venice Beach. E adevarat, la Moon Brasserie nu ai vedere spre ocean, ci spre Dambovita, dar locul este la fel de relaxat si ai nevoie doar de o limonada rece pentru a te simti imediat ca in vacanta. S-ar putea chiar sa te intalnesti cu niste surferi aici, pentru ca in zona se fac cursuri de stand-up paddle tinute de prietenii mei de la SUP Academy chiar pe Dambovita. Muzica din fundal e perfecta, locul e amenajat cu foarte bun gust, asa ca e locul perfect unde sa iti incepi ziua la o cafea, sau sa te retragi seara pentru un pahar de cocktailsau prosecco. Moon Brasserie e deschis foarte recent, si va recomand sa le faceti o vizita. Ii gasiti si pe Facebook, AICI.

Taqueria El Torito

EL toritoo

IMG_7327

El Tor

Ovidiu Muresanu El Torito

N-as fi crezut ca o sa ma indragostesc de mancarea mexicana, insa uite ca aici a Taqueria EL Torito mi s-a intamplat asta. Probabil de vina sunt si paharele de margarita delicioasa, cum numai aici gasesti. Locul este super colorat si daca ai noroc poti avea parte de o experienta mexicana completa, pentru ca aproape in fiecare seara aici au loc concerte cu muzica din tara Fridei Kahlo. Se incing niste fiesta pe cinste, condimentate cu multe pahare de margarita, tacos, nachos si guacamole. Taqueria El Torito se afla pe strada Apolodor nr 3, in apropiere de Piata Constitutie, si puteti sa aflati mai multe despre meniul lor sau programul de evenimente de AICI.

 

Hugo Restaurant

Ovidiu Muresanu Hugo

Ovidiu Muresanu Hugo

Ovidiu Muresanu Hugo

Ovidiu Muresanu Hugo

Daca va doriti o cina rafinata, intr-un loc de o o eleganta discreta, trebuie sa ajungeti la restaurantul Hugo. Amplasat pe strada Clopotarii Vechi nr 10, la parterul hotelului boutique Venise, va asteapta cu preparate inspirate din bucataria franceza si mediteraneana, fiind un regal pentru iubitorii de fructe de mare. Eu am savurat o portie de creveti in sos de unt, dar gasiti aici si tartar de somon sau de ton, risotto sau paste. Deserturile sunt si ele senzationale, si trebuie sa le incercati neaparat. Preferatul meu este creme brulee, dar va indemn sa comandati si specialitatea chef-ului, Hugo Surprise, un melange de ciocolata si vanilie, cu texturi diferite, calde si reci, a carui servire in sine este un spectacol. Daca insotiti toate astea cu un pahar de vin, sau de ce nu cu unul de Hugo, specialitatea casei, nu puteti avea parte decat de o seara perfecta. Locul este decorat cu foarte mult bun gust, cu trimiteri spre cinematografia anilor 50-60, designul interior al restaurantului fiind semnat de Cristina Zgripcea. Sunt sigur ca o sa va placa, asa cu uite aici si pagina lor de Facebook, in cazul in care vreti sa aflati mai multe detalii.

 

Muzeul Colectiilor de Arta

Am trecut de nenumarate ori pe Calea Victoriei prin fata acestui palat, am facut si catava shootinguri in mica lui gradina, insa niciodata nu avusesem curiozitatea sa aflu ce se afla dincolo de usile grele din lemn. Din fericire, mi-am facut curaj si am descoperit aici o lume de poveste, muzeul adapostind o multime de colectii ce au apartinut unor personalitati. De la pictura si sculptura, pana la mobilier, imbracaminte sau obiecte de uz casnic, muzeul de poarta prin aceste colectii ce te trimit spre secolul XIX, atunci cand palatul acesta era detinut de familia vistiernicului grec al Tarii Romanesti.

O sa vedeti aici o colectie impresionata a lui Corneliu Baba, impreuna cu biroul si sevaletul sau, o sa descoperiti lucrari de Luchian, Grigorescu, Tonitza, Theodor Aman, Petrascu sau Iser.

Ovidiu Muresanu Vacanta

IMG_9330
Anemone de Stefan Luchian

 

Nicolae Tonitza Fata Padurarului
Fata padurarului de Nicolae Tonitza

 

Corneliu Baba Arlechin
Arlechin de Cornelui Baba

 

IMG_9310
Biroul lui Cornelui Baba

Insa pe langa colectiile impresionante de pictura, Muzeul Colectiilor de Arta iti ofera ocazia sa vezi si cum aratau casele celor bogati in secolele XVIII-XIX, peste tot fiind prezente piese de mobilier, decoratiuni dar si multe obiecte de uz casnic, vesela si chiar panoplii cu arme ce impodobeau peretii boierilor romani.

Ovidiu Muresanu Vacanta
Mobilier si tapiserie franceza din secolul XVIII-lea

 

Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu – Pe malul marii

 

Ovidiu Muresanu Vacanta
Gravura reprezentand o printesa din Tara Romaneasca imbracata dupa moda timpului

Palatul Romanit este si el in sine un loc ce merita vizitat, chiar daca si-a pierdut splendoarea din anii sai de glorie, cand devenise resedinta domnitorului Alexandru D. Ghica, intre 1834 si 1842. Din 1836 palatul se afla in proprietatea statului roman, ce l-a cumparat de la proprietar, servind in timp ca sediu al finantelor publice, iar apoi, in 1978, devine Muzeul Colectiilor de Arta. El este deschis de sambata pana miercuri, in fiecare saptamana, intre orele 10.00 si 18.00, iar un bilet costa 15 lei. O sa petreceti cateva ore foarte frumoase aici, in care puteti sa va imaginati ca sunteti o printesa sau un print de la marginea Europei, ce isi asteapta coletele cu imbracaminte de la Paris si mobilierul de la Viena sau din Italia. E locul perfect in care sa visezi cu ochii deschisi.

 

LOve,

O.