HellO, WOrld!
Sincer sa fiu, nu mi-as fi imaginat in ruptul capului la inceputul acestui an ca voi ajunge de patru ori la Timisoara. OK, stiam ca va fi capitala europeana a culturii, dar nu credeam ca asta ma va convinge sa vizitez Timisoara mai mult de o singura data in 2023. Si totusi, pare ca Timisoara si banatenii stiu cum sa ti se lipeasca de suflet, chiar daca o fac mai domol, si pana la urma au reusit sa ma faca sa ma indragostesc de orasul lor in care, nu o sa va vina sa credeti, dar abia astept sa revin!
Bine, recunosc, din cele 4 vizite una a fost doar de tranzit (cu „sprijinul” Tarom), iar o alta a avut ca scop participarea mea, in premiera, la Gala MDVTM, a absolventilor de moda de la Universitatea de Vest din Timisoara. Unde, asa cum stiti, am descoperit foarte multi tineri designeri minunati, despre care am tot scris pe blog. Insa la inceput de iunie am avut prima oara contact cu orasul si multimea de manifestari artistice cuprinse in programul Capitalei Culturale Europene, mai ales ca atunci avea loc si Bienala de Arta de la Timisoara: „Art Encounters”. Am vazut la inceputul verii o multime de expozitii ce m-au fascinat, printre care si cea a lui Adrian Ghenie de la ISHO. Intreg orasul m-a surprins atunci, mai ales prin expozitiile din spatii neconventionale, care reusisera sa transforme intrega Timisoara intr-un adevarat paradis al artelor. In iunie am mers si cu celebrul tramvai cu fluturi negri, instalatie a celebrului artist mexican Carlos Amorales, intitulata „Nor negru”.
Well, in tot acest timp ma intrebam unde si cum vor mai incapea si alte expozitii in acest oras. Sincer, eu credeam ca odata ce „Art Encounters” se va incheia, orasul va incepe sa-si traga sufletul si o va mai rari cu manifestarile artistice. Ei bine, s-a intamplat exact pe dos. Iar pentru mine a fost o surpriza incredibil de frumoasa sa descopar acum o saptamana ca Timisoara mai poate cultura. Ba chiar mai multa ca niciodata! Asa ca va indemn sa va treceti urgent pe lista Timisoara ca destinatie de weekend macar, pentru ca trebuie neaparat sa o vizitati, daca nu ati facut-o deja in 2023. Si, chiar daca ati fost deja la Timisoara anul asta, o sa va dau acum niste argumente care sa va convinga sa o vedeti din nou.
Si nu, nu o sa va povestesc aici despre expozitia Brancusi, pentru ca e un eveniment atat de mare, incat o sa-i dedic o postare separata. Insa sunt sigur ca si celelalte expozitii o sa va provoace sa vizitati Timisoara, si o sa vedeti mai jos de ce. Si o sa incep cu..
Individual Compus | Individual All-Around
Este ultima mare expozitie internationala de arta din programul Timisoara 2023 si este organizata de SAC (Spatiul de Arta Contemporana) in cladirea Comenduirii Garnizoanei, din Piata Libertatii. Eu mai vazusem o expozitie aici, cand am fost la inceputul verii, dar acum spatiul a fost complet transformat, iar Individual Compus | Individual All-Around e una din cele mai frumoase expozitii pe care le-am vazut in ultimul timp. „Am invitat în Individual compus artistx cu o diversitate/ complementaritate de practici, medi(alităț)i (ce includ, fără a se limita la: imagine, pictură, video, sculptură, obiect, instalație, sunet, performance, poezie), discursuri și moduri de abordare artistice, din Timișoara, din România și din străinătate, la care se găsesc prezente în preocupările lor și în modurile de abordare specifice, temele expoziției. Individual compus este un proces de precompunere, compunere și recompunere a lucrărilor individuale, într-o instalare/instalație artistică consonantă, o polifonie de voci unice” , spun organizatorii despre expozitia ce reuneste artisti contemporani din Romania, dar si cunoscute nume internationale, cum ar fi: Oda Jaune, Olivia Berckemeyer sau Marie Bovo. O sa vedeti mai jos o parte din lucrarile mele favorite.
La parter gasiti o alta parte a expozitiei, unde incaperile nu mai sunt vopsite in albastru turcoaz, ci in portocaliu. Si mi-a placut demersul celor care au organizat expozitia, pentru ca aici sunt prezentate de catre artisti etapele realizarii lucrarilor expuse. Si e fain sa vezi ideea de la care au pornit, mai ales ca astfel intelegi mai bine lumea pe care expozitia si-a dorita sa o compuna. Una complexa, dar care e completa tocmai prin prezenta individuala a fiecarui dintre artistii expusi.
Am lasat la final instalatia video pe care s-ar putea sa o remarcati chiar de la intrarea in Comenduirea Garnizoanei, semnata de Laure Provost si care e posibil sa va urmareasca mult timp dupa ce se va incheia proiectia (ce dureaza aproximativ doua minute). Va indemn sa aveti rabdare sa il priviti pana la sfarsit. Mie mi-a placut foarte mult.
Expozitia „Individual Compus | Individual All-Around” e deschisa pana pe 3 Decembrie.
Performing 89 – Stari de deziluzie
Asta a fost expozitia care a avut cel mai mare impact asupra mea, la aceasta noua vizita in capitala culturala a Europei. Poate si pentru ca m-am regasit in multe din imaginile sau simbolurile prezentate de artistii din Serbia, Ungaria si Romania in lucrarile lor. Poate si pentru ca tema expozitiei sunt incertii ani ’90, care pareau a fi intr-o tranzitie continua spre ceva ce parea ca nu va veni niciodata. Iar cel mai mult din „Performing 89 – Stari de deziluzie” deschisa la Faber (care, btw, e un spatiu creativ si expozitional minunat) mi-a placut seria de fotografii realizata de oameni ai strazii din Budapesta. Si poate nu atat fotografiile (chit ca si ele surprind acel gri teribil al anilor respectivi), cat mai ales descrierile, care sunt niste franturi superbe din povestea vietii unor oameni fara adapost.
Mi-a placut mult si lucrarea de mai jos, intitulata „Cupoane de supravietuire”.
„PERFORMING 89 analizează interacţiunile și conexiunile complexe dintre artă și societate în anii 1990, poveștile percutante ale transformării aduse în dezbatere de către artiști, prezentînd o selecţie de lucrări în medii diverse, care, privite retrospectiv, se situează între cercetarea documentară și cea artistică subiectivă”, ne spun organizatorii expozitiei ce e curatoriata de Alina Serban. Initiativa celor de la Institutul Prezentului includ in programul acestei expozitii si concerte, proiectii de film, ateliere sau tururi ghidate. Btw, sambata viitoare mai puteti beneficia de un ultim tur ghidat, pentru ca expozitia se va inchide duminica, pe 22 Octombrie. Asa ca, daca sunteti in Timisoara, sau ajungeti acolo in urmatoarele zile, nu ratati acest superb demers ce o sa va reaminteasca sau o sa va puna fata in fata cu o istorie recenta, dar atat de importanta pentru ceea ce suntem acum.
Tot in spatiul Faber mai gasiti o expozitie, ce mi s-a parut foarte interesanta prin informatiile detaliate pe care le ofera despre Timisoara industriala si despre felul in care industriile creative si-au gasit locul in dezvoltarea orasului. Daca ajungeti la Faber pana pe 11 Noiembrie, va indemn sa vizitati si expozitia: „Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”. Gasiti mai multe detalii AICI.
Curaj, implinirea nu te va distruge
Si acum revenim in principalul spatiu expozitional al Capitalei Culturale, fix in centrul Timisoarei, la Garnizoana U. Aici se afla si uriasa expozitie Dupa Sculptura| Sculptura Dupa, dar si o serie de alte expozitii temporare, mai mici. Una dintre acestea este si „Curaj, implinirea nu te va distruge”, o expozitie de obiect/design, curatoriata de fundatoarea galeriei Epretext, Adela Maria Marius. E o expozitie ce pune lumina altfel asupra unor obiecte ce se transforma din niste simple piese de mobilier/decor, in opere de arta.
Expozitia aceasta e deschisa pana pe 31 Octombrie, asa ca mai aveti timp sa va bucurati de ea. O sa vedeti obiecta realizate, printre altii, de Ovidiu Toader, Daniela Palimariu, UAU, Radu Abraham, Constantin Flondor sau Cosmin Florea.
Tot la parter, in Cazarma U,am vazut si expozitia lui Ingo Glass, dar care s-a incheiat deja. Mi-a placut mult intelnirea cu lucrarile acestui artist.
Codru Sustainart Village
Si tot la parterul Cazarmei U (v-am zis ca e un spatiu expozitional neconventional urias!) am avut parte si de expozitiile si concertele realizate in colaborare cu festivalul Codru. BTW, astazi e ultima zi de expozitii din cadrul Codru Sustainart Village, expozitii la care partener au fost cei de la Galeria Galateca din Bucuresti si pe care m-am bucurat sa ii regasesc la Timisoara. Mai ales ca au acest demers ce are loc in paralel si la Bucuresti si in Cluj, respectiv „Creative Sustainability Week”.
Reza – Contemporary Odysseys
Absolut intamplator, in vizita la prietenii de la Facultatea de Arte am ajuns si in mansarda superba a cladirii din Timisoara, unde am gasit o emotionanta expozitie de fotografie semnata de un artist iranian, Reza, pe numele sau. Artist emigrat din motive evidente, in Franta. Si am revazut acum fotografia pe care de mai jos, pe care a facut-o in Ierusalim, in care a grupat un baiat evreu, unul musulman si unul crestin. Si explica artistul intr-o postare de pe Instagram cat de greu i-a fost sa reuneasca trei copii, reprezentanti ai celor trei mari religii monoteiste si care pornesc de la acelasi Avraam, pentru a surprine aceasta imagine. Iar in contexul oribil de acum ma gandesc ca ar fi de-a dreptul imposibil. Daca sunteti prin Timisoara, urcati si in Mansarda Facultatii de Arte, pentru aceasta expozitie. E ca un dus rece care o sa va trezeasca la realitate.
Megalos Aselinos – Golful Regasit – de Ioan Aurel Muresan
Am ajuns si de data aceasta cu mare bucurie la Galeria Jecza, despre care o sa va povestesc si mai tarziu, insa aici am descoperit acum si lucrarile lui Ioan Aurel Muresan. Toate picturile te duc cu gandul la mare, la plaja si locuri estivale idilice, dar care par cumva sterse sau umbrite de o tristete. E ca o vacanta in care nu iti poti lua gandul de la ceva, poate de la o despartire recenta, sau de la disparitia cuiva drag. Si ca de obicei, lucrarea care mi-a placut cel mai mult e pe peretele din stanga, in capatul acelui mic culoar. Nu am fotografia ei, dar o sa o recunoasteti singuri, daca ajungeti la Jecza Gallery pana pe 12 noiembrie, pana cand e deschisa aceasta expozitie.
Si am lasat la final expozitiile ce cumva marcheaza acest final de an din Timisoara. De altfel am si auzit pe cineva spunand ca este extraordinar ca in acest moment poti sa vezi expuse, in orasul capitala culturala europeana, lucrarile tuturor celor mai mari sculptori romani. Ceea ce este extrem de rar, daca nu unic! Si nu o sa vorbesc acum despre superba expozitie Brancusi (o sa ii dedic o postare separata).
Peter Jecza – Regele Bronz
Am sa incep cu expozitia de la Galeria Jecza a lucrarilor lui Peter Jecza reunite sub titulatura: „Regele Bronz”. Curatoriata de Sorina si Andrei Jecza (sotia, respectiv fiul artistului), expozitia reuneste unele din cele mai reprezentative lucrari ale artistului ce a avut numeroase expozitii de-a lungul vietii atat in Romania, dar si peste hotare. „Regele bronz” te trece prin toate etapele vietii lui Peter Jecza, fiind insotita si de fotografii, dar si de o biografie a acestuia, iar la aceasta poveste se adauga si fundalul sonor, asigurat de compozitiile lui Petre Inspirescu inspirate de sculpturile artistului.
O sa recunoasteti pe pereti si schite ale lucrarilor expuse, iar cum intreg locul este unul dedicat artelor, va recomand sa treceti neaparat pe lista de obiective de vazut neaparat la Timisoara si Jecza Gallery. Credeti-ma, nu o sa regretati.
Dupa Sculptura | Sculptura dupa
Inca de cand am ajuns la inceputul verii la Timisoara, acest demers al fundatiei Triade mi s-a parut senztional, mai ales ca aceasta expozitie uriasa reuneste un numar atat de mare de sculptori romani si straini contemporani, intr-un singur loc. Aici insa am lasat loc expozitiilor „permanente”, care se pot vedea la etajele superioare ale Cazarmei U, pana pe 30 Noiembrie. Si gasiti mai jos o parte din favoritele mele din acest urias demers expozitional, al carui design a fost realizat tot de Atila Kim, cel care a facut si designul expozitiei Brancusi de la Timisoara.
Well, sunt sigur ca pentru a vedea toate expozitiile de mai sus o sa aveti nevoie de o cafea buna, si va recomand sa treceti pe la Doppio, asa cum am facut eu si Noemi in fiecare dimineata. De altfel, aici am si incercat sa replicam in vitrina, scena celebra din „Breakfast at Tiffany’s”. Sunt multe locuri unde se bea cafea buna in Timisoara, si am gasit si cateva restaurante pe care merita sa le incercati si voi, dar o sa va porezint intr-o alta postare ghidul meu gastronomic timisorean. Ah, si daca tot vi se lipeste si voua Timisoara de suflet, puteti sa va cumparati si tricouri sau alte chestii faine si cool, de la Pop Up, magazinul unde gasiti produsele oficiale ale Timisoara 2023! Cum ar fi tricoul cu mesajul „Poftim cultura” pe care il port in o parte din fotografiile postate aici.
Dupa cum spuneam, Timisoara nu te cucereste acum doar cu expozitiile sale extraordinare, ci cu tot vibe-ul extraordinar al acestui oras ce pare ca traieste acum o noua „revolutie”. Una plina de bun gust si care schimba Timisoara intr-un oras minunat, in care iti doresti sa revii cu drag. Pentru ca eu abia astept sa ma intorc cat mai curand la Timisoara, pentru ca sunt sigur ca mai are si alte surprize extraordinare pentru mine. Si pentru voi toti, evident!
LOVe,
O.