Sari la conținut

Reykjavik: Relaxare suprema la Sky Lagoon

Orice vacanta in Islanda nu ar fi completa fara experienta unui spa traditional. De altfel, mica insula bogata in vulcani si izvoare termale se lauda cu un adevarat cult pentru ritualurile de relaxare care implica saune, bai in izvoare termale si rasfaturi ale simturilor care sa te faca sa te simti revitalizat dupa o perioada plina. Asa ca nu e de mirare ca fix azi, cand Bucurestiul s-a transformat iar intr-un oras nebun (ca in fiecare an inainte de Craciun), am ales sa scriu despre experienta mea la Sky Lagoon Iceland, cel mai luxos SPA de pe insula.

Desi imi propusesem initial ca in vacanta mea in Islanda (despre care puteti citi mai multe AICI) sa vizitez celebra Blue Lagoon (considerata una dintre minunile lumii de catre National Geographic), tanarul si nabadaiosul vulcan Reykjanes ce se afla pe aceeasi peninsula mi-a dat planurile peste cap. Asa ca am ales sa merg la SPA-ul suprem al Islandei, superbul Sky Lagoon, care are avantajul de a se afla chiar in Reykjavik. In plus, e chiar pe malul oceanului, asa ca uriasa piscina cu ape geotermale se transforma intr-un incredibil de spectaculos infinity pool. Ca atare, fotografiile si imaginile de aici sunt mult mai WOW decat cele de la Laguna Albastra. De altfel, Sky Lagoon e considerata si mai luxoasa decat sora ei mai celebra, iar asta se vede si in preturile pe care trebuie sa le platiti pentru accesul aici. Daca la Blue Lagoon aveti bilete incepand cu 70 Euro, la Sky Lagoon pretul cel mai mic este de 89.90 Euro. Insa, chiar daca e mai scump, eu zic ca merita sa alegeti aceasta varianta, pentru ca in acest pret aveti inclus si un ritual de SPA. In ce consta acesta?

Dupa cum va spuneam, Sky Lagoon se afla la doar 10 minute de centrul orasului Reykjavik, chiar pe malul oceanului Atlantic. E o constructie ce imbina liniile moderne cu grija pentru natura, intrarea in SPA fiind adapostita intr-un mic deal artificial, acoperit cu iarba. Desi cumparasem pachetul basic, cel de 89.90 Euro, cei de la receptie mi-au oferit (gratuit) un upgrade la pachetul cel mai luxos, care are preturile incepand cu 117,50 Euro. Insa pentru oricare dintre variante ati opta in vizita voastra la Sky Lagoon veti avea parte de accesul la incredibila piscina termala cu infinity view si la ritualul casei. Diferenta de pret este data de faptul ca la pachetul Ser (cel mai scump), aveti inclus si accesul la propriul vestiar privat si primiti si o bautura din partea casei la barul amenajat in piscina termala.

Dupa ce am luat bratara de la receptie m-am indreptat spre zona cu vestiare private, in care veti gasi un dus cu produsele de ingrijire ale casei, prosoape si o un afis care descrie ritualul celebru de la Sky Lagoon, intitulat Skjol. Acesta este inspirat din traditiile islandeze si are 7 pasi: primii doi ii veti face in exterior, iar apoi veti intra in „casa din cenusa vulcanica” ce a fost realizata imitand constructiile traditionale ridicate de islandezi de sute de ani.

  1. Laug – un tunel va va duce direct la laguna (piscina) cu apa geotermala. Ea e uriasa si urmeaza sinuos un traseu pana la accesul spre infinity pool. Eu va recomand sa petreceti cat mai mult timp aici si sa nu mergeti direct la bar, ci doar sa va relaxati in apele care au intre 38 si 40 de grade si sa admirati oceanul si muntii pe care o sa ii vedeti in departare. Cand am vizitat eu Sky Lagoon temperatura exterioara era de circa 0 grade Celsius, asa ca baia in apa calda a piscinei termale a fost ceva divin!
  2. Kuldi – pentru a continua ritualul, islandezii recomanda ca la iesirea din piscina sa intrati direct intr-un urias ciubar amenajat chiar langa, unde temperatura apei este de doar 5 grade Celsius. Ei spun ca trecerea brusca de la temperatura apei din piscina la cea rece are un efect foarte revigorant si benefic pentru sanatate. Eu am ales sa sar peste acest pas, recunosc, pentru ca deja experimentasem temperaturile scazute ale Islandei si nu mai voiam o proba de rezistenta suplimentara. Dar daca sunteti curajosi, eu zic ca merita sa va intariti organismul in acest mod.
  3. Ylur – mai ales ca pasul urmator se desfasoara in „Turf House”, casa din cenusa vulcanica unde o sa fiti invitati pentru prima data in sauna uscata, ce are un superb view asupra intregului golf. Sincer, aici am petrecut cel mai mult timp, pentru ca te poti relaxa la nesfarsit pe bancile de lemn, in timp ce admiri peisajul incredibil de frumos. Daar trebuia sa continui ritualul, asa ca am ajuns la:

4. Suld: e cun cuvant islandez care s-ar traduce prin burnita, si chiar asta simti cand intri in aceasta incapere unde ti se pulverizeaza de sus apa foarte rece care te face sa te simti cu totul revigorat dupa ce te-ai relaxat in sauna uscata. Temperatura de aici e de -5 grade Celsius, asa ca o sa va testati si rezistenta la frig cu aceasta ocazie, daca nu ati facut deja asta la pasul 2 al ritualului. Nu a fost chiar asa grav, recunosc ca mi-a placut experienta. Mai ales ca apoi am trecut la urmatorul pas al ritualului Skjol:

5. Mykt: E momentul in care sunteti invitati sa va rasfatati cu scrub-ul pentru piele Sky Lagoon, Mykt insamnand in limba islandeza catifelare. Scrub-ul contine uleiuri de migdale si de samburi de susan, care o sa va faca pielea sa se purifice si sa straluceasca. A fost unul din momentele mele preferate ale ritualului de la Sky Lagoon.

6. Gufa: Sunteti invitati apoi in sauna cu aburi (gufa in islandeza), unde porii vi se vor deschide si astfel pielea voastra va beneficia la maxim de efectele pasului anterior. Temperatura de aici e setata la 46 de grade Celsius, asa ca dupa momentul din sauna cu aburi o sa va simtiti ca niste nou nascuti.

7. Saft: La finalul ritualului sunteti invitati sa gustati sucul de coacaze negre specifice Islandei – denumite krækiber si care cresc pe campurile de lava intarita ale insulei.

Trebuie sa recunosc ca m-am simtit super rasfatati aici, mai ales ca apoi, revenind in piscina cu ape geotermale, am putut admira la Sky Lagoon un apus de soare minunat, deasupra apelor oceanului Atlantic. Sincer, nu as mai fi plecat de aici, insa urma o ultima zi pe insula „de gheata si foc”, unde am descoperit si alte atractii ale Reykjavikului, despre care v-am povestit aici. Insa, asa cum spuneam si la inceputul articolului, va indemn sa includeti in programul vacantei voastra in Islanda si o experienta la un SPA local. Nu trebuie neaparat sa alegeti Sky Lagoon sau Blue Lagoon (cele mai cunoscute, dar si cele mai costisitoare), ci puteti alege dintr-o multime de alte variante raspandite pe toata suprafata acestei insule atat de bogate in izvoare geotermale. Daca ajungeti in nordul insulei, unul din cele mai frumoase SPA-uri este Forest Lagoon , unde biletul de intrare este doar 48 de Euro, iar o alta recomandare a mea este Fontana SPA, de pe malul lacului Laugarvatn, ce se afla pe traseul turistic cel mai cunoscut din Islanda, The Golden Circle. Pretul de acces aici este de aproximativ 38 de Euro. De altfel, la Fontana SPA puteti si asista la procesul de coacere a painii traditionale islandeze, chiar in cuptoare sapate in pamant langa izvoarele geotermale. Dar despre aceasta experienta am scris deja AICI.

Acum sper ca aventura mea la Sky Lagoon a mai adaugat inca un motiv pentru care merita sa vizitati Islanda, aceasta tara/insula atat de speciala si care are de oferit atat de multe turistilor. Recunosc ca m-a relaxat sa scriu acest articol, insa acum o sa revin la goana cumparaturilor de cadouri. Din fericire, mai sunt doar cateva zile si vine Craciunul, care sper sa va aduca multa bucurie, liniste si momente minunate alaturi de toti cei dragi. Si, de ce nu, poate Mosul va face cadou anul acesta o vacanta in Islanda. Daca asta va doriti, o sa vorbesc eu cu el, promit!

LOve,

O.