HellO, WOrld!
Am intrat in ultima luna calendaristica de vara, iar eu inca nu am apucat sa va povestesc despre cele mai frumoase lucruri pe care le puteti vedea in Reykjavik, capitala Islandei. Din fericire, August este si cea mai indicata luna in care sa vizitati aceasta insula aflata imediat sub Cercul Polar. Asa ca, daca aveti de gand sa mergeti intr-o vacanta in „tara de gheata si foc”, incercati sa alegeti aceasta perioada. Desigur, e posibil sa fie un pic mai mare aglomeratie pe sosele, iar la obiectivele turistice importante sa va intaniti cu alte zeci sau chiar sute de turisti. Insa Islanda e o insula atat de vasta si de spectaculoasa incat e imposibil sa nu gasiti un loc in care sa va simtiti singuri pe lume, pentru ca nu va mai fi nimeni in jurul vostru. Daca va tenteaza, aveti AICI un articol despre frumusetile incredibile pe care le puteti vedea in Islanda.
Dar, cum vremea e destul de nazuroasa in mijlocul oceanului Atlantic, sigur o sa prindeti si zile ploioase in Islanda, indiferent in ce anotimp o vizitati. Iar atunci va recomand iesiti la plimbare prin Reykjavik, un orasel cu circa 300.000 de locuitori, foarte intins si plin cu locuri deosebite pe care neaparat ar trebui sa le vedeti. Unele dintre ele sunt foarte ciudate, funny sau chiar sinistre (am scris despre ele AICI), dar sunt si altele mult mai placute, asa cum o sa descoperiti in lista mea de mai jos. Si o sa incep cu una din cladirile emblema ale Islandei:
Hallgrimskirkja
Este cea mai cunoscuta constructie din Islanda, dar si una din cele mai inalte, turnul sau avand o inaltime de 74,5 metri. A fost ridicata din fonduri publice si din donatii incapand cu anul 1945, dar a fost finalizata abia la sfarsitul anilor ’80. Denumirea ei vine ca un omagiu adus poetului si clericului islandez Hallgrimur Petursson, ce a trait in secolul al XVIII-lea, iar arhitectura sa foarte speciala o face o atractie unica a Islandei. Asta deoarece faimosul sau arhitect, Gudjon Samuelsson a vrut sa evoce liniile coloanelor de bazalt specifice Islandei, dar si imaginea unui gheizer si a vulcanilor de pe insula. Biserica este amplasata foarte aproape de faleza, iar din turn puteti vedea o imagine spectaculoasa a intregului Reykjavik. Asa ca va recomand sa nu ratati o asemenea experienta, mai ales daca aveti noroc si prindeti si o zi senina, asa cum mi s-a intamplat mie.
Evident, ca sa vizitati biserica nu se percepe niciun cost, insa veti plati o taxa pentru a urca in turn. Ea poate fi platita pe loc, sau puteti sa va rezervati un loc pe site-ul bisericii, AICI. Hallgrimskirkja este deschisa de la 9 dimineata pana la 8 seara, in perioada verii, iar intre septembrie si 20 Mai poate fi vizitata de la 10.00 la 17.00. Taxa de a urca in turn este de aproximativ 10 Euro, iar eu zic ca merita, mai ales daca o sa aveti rabdare sa prindeti si momentul in care bat cele 3 clopote uriase din turn. E un adevarat spectacol! (cam asurzitor, ce e drept). In interior, biserica cea mai mare din Islanda este destul de simpla, si o sa va aduca aminte de bisericile clasice, construite in stil gotic. O sa remarcati aici un altar foarte discret si o orga destul de spectaculoasa, plasata deasupra intrarii.
Centrul Vechi
OK, dupa ce ati vazut faimoasa biserica, puteti sa o luati pe celebra Rainbow Street (despre care am scris AICI) pentru a ajunge in centrul vechi al Reykjavikului. Daca m-a surprins ceva la acest oras este atmosfera super relaxata. Nu pare sa fie cine stie ce trafic, cladirile inalte lipsesc aproape cu desavarsire (sunt doar cateva moderne din sticla si metal in centru), iar spatiile verzi sunt aproape peste tot. Iar casele, ei bine toate par a fi facute din lego, acoperite fiind de panouri metalice care sa le apere de vanturile extrem de puternice care se simt in Islanda. Pentru ca da, chiar daca temperaturile aici nu sunt foarte scazute (nici macar in timpul iernii nu s-a ajuns de aproape 50 de ani la temperaturi sub -20 grade celsius), vanturile sunt incredibil de puternice. Va spun din proprie experienta, ca nu sunt usor de indurat. De aceea o sa ii vedeti pe islandezi acoperiti de cele mai multe ori cu niste puffere lungi pana sub genunchi, incaltati cu ghete de trekking si cu caciuli de lana pe cap. Foarte rar vezi localnici imbracati altfel, si pana la urma e de inteles, tinand cont de specificul climei. Ah, si da, din cauza vanturilor puternice, sa stiti ca umbrelele sunt absolut inutile, in cazul in care va prinde ploaia (ceea ce e foarte probabil pe aceasta insula).
Dar sa revin la pitorescul centru vechi al Reykjavikului, oras ce, spune traditia, e cel mai vechi din Islanda si a fost intemeiat in jurul anului 870 e.n. Orasul de acum s-a dezvoltat in timp prin reunirea mai multor comunitati de pescari – ocupatia cea mai importanta din Islanda pentru multi ani, de aceea acum este raspandit pe o suprafata foarte mare, pe nenumarate peninsule si de-a lungul golfurilor din sud-vestul insulei. Insa centrul sau vechi o sa va farmece, cu micile piete, stradutele marginite de magazine si cafenele foarte frumos amenajate.
Desigur, probabil o sa va surprinda cand veti vedea cladirea Parlamentului Islandei, celebrul Althing (în limba islandeza moderna, Alþingi). Este considerat cel mai vechi parlament din lume si dateaza din anul 930, cand a fost convocat ca o adunare in aer liber. Si da, cladirea parlamentului este cea din fotografia de mai jos.
Crenvurstii islandezi
Dar o sa trec de la discutia despre cel mai vechi parlament din lume la acest preparat care e considerat cel mai faimos din Islanda. Da, este mancarea populara, o sa gasiti tonete cu crenvursti peste tot, insa cea de mai jos, din centrul vechi al Reykjavik-ului e considerata cea mai cunoscuta. Asta pentru ca se lauda cu cei mai buni crenvursti de pe insula. Acum, sincer sa fiu, la frigurile din Islanda un astfel de preparat cald, mancat pe strada, poate sa va faca ziua mult mai acceptabila. Nu e nimic special la el, in afara de faptul ca pe langa chifla, crenvursti, ketchup si mustar mai are si o portie de ceapa caramelizata. Care ceapa chiar o sa va faca sa credeti ca mancati cel mai bun crenvursti din univers.
BBP este prescurtarea de la Bæjarins Beztu Pylsur si este un lant de astfel de tonete care vand hotdogs ce a fost infiintat in 1937. Toneta din centrul Reykjavikului e cea mai faimoasa, mai ales dupa ce pe aici au trecut fostul presedinte al USA, Bill Clinton, actorul Charlie Sheen sau faimoasa Kim Kardashian. Adresa este Tryggvagata 1, ca sa stiti, iar pretul unui hot dog este de aproximativ 6 Euro.
Harpa
E alta cladire cu o arhitectura superba ce a devenit o mandrie pentru islandezi. Ea se afla chiar in port, si arata splendid, mai ales dupa ce se lasa seara si se vad si luminile care isi schimba culorile, ce sunt absolut fascinante. Cladirea acestei minunate sali de concerte a fost finalizata in 2011, si este inspirata tot de stancile de bazalt, atat de specifice peisajului litoral islandez. Panourile din sticla si otel creeaza un efect minunat si in interior, unde chiar va sfatuiesc sa intrati, mai ales ca accesul e gratuit. De altfel, la parter o sa gasiti si un bar/cafenea, unde va puteti relaxa in timpul unei plimbari prin Reykjavik.
Cladirea a primit premiul european pentru arhitectura moderna in 2013, si este cu adevarat wow. Asta mai ales daca o sa admirati seara proiectiile realizate de cele 718 leduri, intr-un joc de lumini artistic creat de Olafur Eliasson, pe fatada din sticla a salii de concerte Harpa.
Muzeul Perlan
Este mandria islandezilor, acest muzeu care isi ia denumirea de la cupola asemanatoare unei perle, ce in timpul noptii este luminata in diverse culori ce il fac vizibil din tot orasul. Pentru cei care vor sa afle mai multe despre natura si istoria acestei insule, vizita la acest muzeu este obligatorie, mai ales ca aici puteti avea parte de niste experiente minunate. Este exemplar organizat, iar aici puteti lua parte la proiectii care sa va poarte pe deasupra intregii insule (sunt filmari absolut spectaculoase), sau puteti vedea spectacolul oferit de eruptia unui vulcan, tot intr-o sala speciala de cinema, unde este difuzat si un usor miros de fum, care sa faca experienta cat mai aproape de cea reala.
Insa ceea ce face ca vizitarea muzeului sa fie una de neuitat este spectacolul aurorei boreale, prezentat tot intr-o sala speciala de cinema, unde o sa aveti senzatia ca se deschide cupola Perlan-ului, iar voi admirati live acest fenomen incredibil. Este interzisa fotografierea sau filmarea spectacolului 3D (cu exceptia a catorva minute de la inceput), asa ca o sa va puteti bucura in totalitate de acest show care o sa va capteze cu totul.
Iar tot la Perlan puteti vizita o pestera de gheata, ce reproduce foarte bine senzatia pe care o puteti trai intr-una reala. Cum excursiile la pesterile de gheata de pe insula pot fi foarte costisitoare, vizita la Perlan poate sa suplineasca aceasta experienta, in Ice Cave.
Dupa cum vedeti, faimosul muzeu Perlan are o multime de motive care sa convinga sa il vizitati, chiar daca pretul unui bilet este destul de costisitor: 5390 de coroane islandeze (aproximativ 36 de Euro). Insa nu o sa regretati, pentru ca este un muzeu superb organizat, unde aflati multe despre fauna insulei, despre evolutia sa geologica, dar si informatii despre clima sau despre istoria Islandei, in sali interactive, foarte tehnologizate. Ca atare va indemn sa va rezervati cateva ore, poate chiar o dupa-amiaza intreaga, astfel incat sa prindeti apusul de pe platforma aflata la ultimul etaj al muzeului, de unde aveti si o perspectiva 360 de grade a intregului oras.
Iar acum o sa va prezint doua monumente faimoase din oras, pe care le puteti admira chiar pe faleza.
Þúfa
Aceasta structura ce seamana cu un mic deal (de altfel asta si inseamna, in islandeza), este realizata de artistul local Ólöf Nordal, ce a vrut sa creeze un loc de meditatie, intr-un oras din ce in ce mai agitat. Are inaltimea de 8 metri si se poate urca pe ea pe o poteca ce o inconjoara in spirala. In varf are o tablie de lemn, ce aminteste de locurile traditionale unde se punea pestele la uscat. De altfel, Þúfa se afla chiar in port, foarte aproape de Harpa. Pentru ca e chiar pe faleza, poate fi vazuta de la distanta si este destul de spectaculoasa in peisajul arid al Reyjavik-ului.
Sólfarið
Mai cunoscut cu denumirea sa in engleza, „The Sun Voyager” este o alta lucrare artistica celebra din Reykjavik, ce atrage o multime de turisti. Asta si pentru ca sculptura realizata din otel seamana cu celebrele ambarcatiuni vikinge, desi artistul care a realizat-o in 1989 a dat alta semnificatie acestei lucrari. Fiind pozitionata intr-un loc minunat, langa ocean, cu un view incredibil spre muntele Esja, „The Sun Voyager” e o oda adusa tuturor celor ce se aventureaza in explorarea necunoscutului. Lucrarea ii apartine lui Jón Gunnar Arnason, artist islandez ce a murit de leucemie cu putin timp inainte ca opera sa sa fie finalizata. Insa acum bucura o multime de turisti ce vin aici pentru a se fotografia langa spectaculoasa sa lucrare. Ea se afla tot in apropierea celebrei Harpa, asa ca o sa ajungeti usor si aici.
Plajele
S-ar putea sa va surprinda, dar desi aici vara temperaturile ajung cu greu la 20 de grade, islandezii fac profita de plajele de la ocean pentru a se bronza. OK, nu o sa vedeti siruri de sezlonguri cu umbrelute pe plaja (probabil ar fi luate de vant in cateva secunde), insa chiar daca nu o sa va aventurati sa renuntati la haine pentru un bronz islandez, o plimbare pe aceste plaje spectaculoase s-ar putea sa vi sa para refreshing. Asta in ciuda vantului, de care nu o sa scapati cand veti vizita Islanda. Insa nisipul negru, muntii vulcanici din departare, oceanul de un albastru aproape electric si farurile cu aspectul lor pitoresc s-ar putea sa va tenteze. Mai ales ca in apropierea unora dintre plaje s-ar putea sa gasiti si izvoare termale calde, amenajate, unde sa va bucurati si de o baie binefacatoare. Eu nu am indraznit, insa poate voi veti avea mai mult curaj.
Asta insa nu inseamna ca nu am profitat si eu de inca una din „specialitatile” Islandei, baile termale. Insa pentru asta am vizitat Sky Lagoon, un centru SPA superb ce se afla chiar in Reykjavik. Insa despre experienta de acolo voi scrie intr-un alt articol pe blog. Insa pana atunci sper ca v-am convins ca Reykjavik merita vizitat si ca ati putea sa ii alocati cateva zile din vacanta voastra pe taramul de gheta si foc.
LOve,
O.
Photography: Ionut Trandafirescu
Hair Style: Beautification.ro