Sari la conținut

Oman: Fortul Nizwa si prima intalnire cu istoria locurilor

HellO, WOrld!

Imi doream deja de cativa ani sa ajung sa vizitez Omanul, aceasta tara aflata in sudul peninsulei Arabiei, despre care aflasem ca este extraordinar de frumoasa. Peisajul sau este cu adevarat spectaculos, pentru ca are munti ce depasesc 3000 de metri altitudine, dar si suprafete uriase de desert acoperite cu dune sau e doar desert stancos, ca cel pe care l-am intalnit in nordul Africii sau in tarile arabe din Orientul Mijlociu. O sa vedeti aici oaze traversate de rauri turcoaz, dar si plaje roz la Marea Arabiei, asa ca Omanul aduna o multime de locuri minunate cu care sa va atraga sa-l vizitati. Eu am fost in vacanta la final de aprilie, si voi scrie pe mai multe blog mai multe articole dedicate Omanului, tocmai pentru ca am vazut foarte multe locuri frumoase in circuitul pe care l-am facut timp de zece zile. Si sper sa va conving sa va planuiti o vacanta acolo, mai ales ca sunt mai multe agentii de turism au inceput sa il includa in ofertele lor. Iar perioada Octombrie – Aprilie este ideala pentru a vizita aceasta tara, caci temperaturile sunt putin mai blande.

Ce trebuie sa stiti, pentru inceput despre Oman: este un sultanat, iar conducerea sa este monarhie absolutista. Moneda Omanului este Rial-ul, una dintre cele mai puternice din lume ( 1 Rial = aproximativ 3 Euro). Tara nu are resurse de petrol atat de importante ca tarile vecine – Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudita, dar omanezii au fost, de-a lungul secolelor comercianti si navigatori iscusiti, care au facut din Sultanatul Omanului o putere importanta in regiune, alaturi de Portugalia si Marea Britanie. Este o tara pasnica, ce se mandreste cu faptul ca nu a fost niciodata cucerita, iar oamenii de aici sunt incredibili de primitori. Un alt detaliu pe care trebuie sa il precizez este ca omanezii se mandresc cu faptul ca in tara lor nu se fura. Probabil asta are legatura si cu faptul ca Omanul e un sultanat, iar legea care este urmata aici este legea islamica Sharia – si probabil stiti ce pedeapsa se aplica hotilor conform acesteia.

Eu am aterizat pe aeroportul din capitala tarii, Muscat, unde, dupa un foarte scurt interviu la vama – in care a trebuit sa arat dovada unei rezervari de cazare si o asigurare medicala, mi-am petrecut prima noapte in Oman. Pentru o vacanta mai scurta de 14 zile, cetatenii romani nu au nevoie de viza, ci doar de un pasaport biometric – se recomanda sa nu folositi pasaport temporar la vizitarea Omanului. Am fost placut surprins inca de la aterizare, iar pe drumul spre hotel am admirat cladirile luminate si adevaratele autostrazi ce traversau Muscatul. Insa despre capitala sultanatului voi scrie un alt articol, acum insa va voi invita alaturi de mine sa exploram Nizwa, vechea capitala a tarii, ce atrage turisti de pretutindeni cu aerul sau pitoresc si ce spectaculosul sau fort.

Situat la circa 140 de kilometri de Muscat, Nizwa este cel mai vechi oras al Omanului si fosta capitala a tarii. Marea Moschee de aici este considerata una din cele mai vechi din lume si a fost un important centru educational islamic. Pentru ca se afla pe drumurile caravanelor ce transportau marfuri catre nordul peninsulei Arabiei, orasul a devenit din ce in ce mai bogat si ca atare a devenit, in secolele VI, VII, capitala Omanului. In acea perioada locuitorii din Nizwa au trecut la islam, asta dupa ce au primit o scrisoare chiar de la Profetul Mahomed, care ii indemna sa faca asta.

Noi am ajuns dimineata devreme aici, cand comerciatii inca isi aranjau marfurile in souq iar strazile nu erau foarte aglomerate. Ne-am indreptat repede spre punctul central de atractie al orasului, fortul Nizwa, cel mai vizitat obiectiv turistic din tara. Este un turn rotund, urias, foarte bine intretinut si care dateaza din 1688, cand a fost construit din ordinul Sultanului Imam Bin Saif Al Ya’ruby. A fost un important centru administrativ si a fost foarte important in apararea orasului. O sa va fascineze zidurile de culoare galbui cu nuante rosiatice si labirintul de scari si mici masaje din fort. Eu va indemn sa mergeti pana la ultimul nivel, unde urcand pe scarile construite langa ziduri, sa ajungeti pana la crenelurile superioare, de unde puteti admira orasul vechi, cu muntii uriasi pe fundal si plantatiile de curmali. Fortul are o inaltime de 30 de metri, asa ca o sa aveti o perspectiva tare frumoasa de pe ziduri.

Vizitand fortul am luat pentru prima data contact cu ingeniozitatea omanezilor, care au facut din aceasta costructie una redutabila, cu ziduri groase, cu multe pasaje si tuneluri, dar in care puteai sa duci o viata normala, pentru ca o sa puteti vizita si cateva camere – printre care si vechiul apartament al Immamului. Ne-am intalnit intr-una din curti si cu o doamna ce prepara un fel de clatite – asta ca sa stiti, daca vi se face cumva foame, si am ajuns si intr-o mica gradina cu palmieri, unde ne-am bucurat de un pic de umbra, pentru ca soarele dogorea din ce in ce mai tare.

Trebuie sa stiti ca Fortul Nizwa este deschis pentru vizitare in fiecare zi, de la 8 dimineata la 8 seara (mai putin vinerea, ziua sfanta a islamului, cand este inchis intre 11.30 si 13.30), iar biletul de vizitare pentru un adult este de 5 Riali (aproximativ 15 Euro). Dar, dupa ce va incheiati turul in fort, va indemn sa mergeti in Souq – bazarul micului oras, de unde puteti sa va cumparati ceramica si alte obiecte confectionate de mestesugarii locali. O sa fiti surpinsi de mirosul placut care o sa va insoteasca pasii, si este vorba de cel de tamaie, Omanul laudandu-se cu cea mai buna tamaie din lume! Asa ca o sa vedeti tamaiarnite amplasate peste tot si localnici care o sa incerce sa va convinga sa cumparati cate ceva din micile lor magazine, asa cum se intampla in orice bazar din lume. Cum eram abia in prima zi de vacanta din Oman, am amanat cumparaturile pentru finalul vacantei si am decis sa bem o prima cafea in aceasta tara, la o cafenea foarte pitoreasca aflata chiar in piata centrala din Nizwa.

A fost o alegere excelenta, pentru ca, daca mai e un lucru cu care se lauda omanezii – si o sa ne dam seama de asta mai tarziu, sunt cafenelele de specialitate. Le intalnesti chiar si in cel mai mic orasel, sunt frumos amenajate si cu o cafea ce s-a dovedit, de fiecare data, minunata. Savuram tacticos al meu espresso macchiatto, privind forfota din Souq-ul ce incepea sa se populeze de turisti, si incepeam sa simt primele senzatii de bucurie – probabil le aveti si voi cand ajungeti sa vizitati o tara in care nu ati mai ajuns. Pentru ca, dupa primul contact cu localnicii si dupa ce am descoperit un loc atat de spectaculos cum e fortul Nizwa, emotiile mele privitoare la alegerea unei vacante in Oman au inceput sa se evapore, asemeni aburului care se ridica din cafeaua mea si pluteau deasupra pietei din acest oras stravechi in acea dimineata de aprilie.

LOve,

O.

PS Daca vreti sa mai vedeti niste imagini spectaculoase din Oman, pe care le-am facut in canionul cel mai mare din Eurasia, Jebel Shams, intrati AICI.