Sari la conținut

O seara de Advent cu arome vieneze

HellO, WOrld!

De foarte multi ani asociez apropierea Craciunului cu vacantele la Viena, pe care ador sa o vizitez in aceasta perioada. Bine, Viena e in topul oraselor mele preferate de vizitat in tot timpul anului, dar acum, cand se umple de targuri cu arome de vin fiert si de mar copt, capitala Austriei devine cu adevarat irezistibila. Asa ca am primit cu incantare invitatia de a petrece o seara de Advent chiar la Ambasada Austriei din Bucuresti, unde am avut bucuria sa intru in atmosfera sarbatoreasca specifica sfarsitului de an. Am cunoscut-o pe doamna ambasador, Excelenta Sa Ulla Krauss-Nussbaumer, ne-am delectat cu preparate clasice austriece: nu au lipsit nici celebri wursti, dar nici strudelul sau celebrele Mozartkugel, dar, mai ales, am facut ceva minunat: ne-am creat propria coronita de Advent!

A fost prima data cand faceam o coronita din ramuri de brad, si trebuie sa recunosc ca a fost o adevarata incantare, desi mi-a dat putina bataie de cap. Insa rezultatul a fost minunat, mai ales ca am facut asta alaturi de o multime de invitati, buna parte dintre ei fiindu-mi prieteni. Si chiar m-am simtit extraordinar in acea seara, dupa cum o sa vedeti si in fotografiile de mai jos:

Cu Noemi Meilman, in agitatia creatiei de coronite.
Excelenta Sa Ulla Krauss-Nussbaumer

Am plecat cu sufletul plin de bucurie de la Ambasada Austriei, ce era atat de frumos decorata de sarbatoare. Mi s-a facut tare dor de Viena, ce se transforma atat de frumos in aceste zile, asa ca, daca va atrage o vacanta acolo, am pentru voi cateva recomandari, cu lucruri si locuri pe care nu ar trebui sa le ratati.

Targurile de Craciun

Sunt nenumarate, de altfel vei avea senzatia ca intreg centrul Vienei este dedicat acestei sarbatori. Peste tot miroase a vin fiert cu scortisoara, a mere coapte, a punsch cu portocale, peste tot o sa vedeti mici casute de unde puteti sa va cumparati cele mai frumoase globuri si decoratiuni pentru brad. E suficient sa va plimbati pe Mariahilferstrasse si o sa ma intelegeti. Insa o sa va spun ca targul meu preferat este si cel vedeta al Vienei, respectiv cel de la Rathaus, unde se afla si (deja celebrul), copac cu inimi. Anul acesta spectacolul copacului cu inimi luminoase s-a imbogatit si cu o inima ce planeaza spectaculos deasupra targului, asa ca aveti inca un motiv ca sa ajungeti aici. Asta daca nu va erau suficiente: patinoarul superb, caruselul, decoratiunile minunate si multimea de casute de lemn unde o sa gasiti o multime de bunatati pentru stomac sau/si pentru suflet.

Daca nu va este suficient, va trebui sa treceti si pe la targurile de Craciun amenajate in Stephansplatz (langa celebrul dom) la cel din Piata Maria Tereza sau, pentru o atmosfera imperiala, la targul din fata palatului Schonbrunn. Arata de poveste! Peste tot veti fi super incantati de atmosfera, iar vinul fiert o sa va faca sa uitati rapid de vantul rece vienez care isi face simtita prezenta mai ales in aceasta perioada. Va spun din experienta. 🙂 Cu exceptia targului de langa Schonbrunn, care este deschis pana pe 5 ianuarie, celelalte targuri din Viena se vor inchide pe 26 Decembrie. Asa ca va indemn sa va grabiti daca vreti sa va bucurati de minunata atmosfera de sarbatoare din capitala Austriei.

Hotelul Sacher

Si daca tot ati patruns in aceasta atmosfera, am sa va invit acum si intr-unul din cele mai celebre locuri din oras, respectiv la Sacher. Daca va suna cunoscut numele, sigur o sa va ganditi la faimosul tort cu ciocolata si crema de caise ce este deja un simbol al Vienei. Dar sa stiti Sacher este de fapt numele hotelului la parterul caruia se afla faimoasa cofetarie (asa cum si noi avem in Bucuresti celebra Casa Capsa) unde se prepara acest tort delicios. Aflat vizavi de cladirea celebrei Opere vieneze, hotelul de 5 stele este decorat incredibil de frumos in interior, mai ales in aceasta perioada, cand veti avea impresia ca intrati in povestea Spargatorului de Nuci. Va indemn sa ii treceti pragul, nu doar pentru a savura o felie de tort in celebra sa bucatarie, dar si pentru a va transpune in aceasta lume minunata cu oglinzi de cristal, fotolii acoperite cu catifea rosie, candelabre si lampi din matase si un brad de poveste (pe care il puteti vedea in imaginea de deschidere a articolului).

In plus, in celebrul hotel ce a fost inaugurat in 1876 se afla si o frumoasa galerie de arta, asa ca aveti inca un motiv pentru a veni la Sacher. E adevarat ca o noapte de cazare aici s-ar putea sa depaseasca suma de 1000 de Euro, insa acest hotel este preferat de celebritati din toata lumea, asa ca nu se stie cu cine va veti intalni la un cappuccino vienez in spectaculosul salon de la parter.

Palmenhaus

Unii considera locul mult prea turistic, dar eu am multe amintiri frumoase cu aceasta braserie spectaculoasa aflata la doi pasi de muzeul Albertina, in parcul din spatele palatului Hofburg. E adevarat ca atmosfera de aici, mai ales in timpul zilei, este absolut minunata, mai ales daca veniti intr-o zi insorita, cand puteti sa va bucurati de jocul razelor de soare ce patrund prin cupola de sticla si pun in evidenta palmierii din aceasta adevarata sera, transformata in bistro. Poate am eu mare noroc cand calatoresc si nicidata nu mi s-a intamplat sa nu gasesc loc aici, insa va recomand sa va faceti rezervare, pentru a fi siguri ca nu aveti mult de asteptat dupa alti turisti care vin sa isi faca fotografii aici. Puteti incerca un meniu de brunch – preturile sunt doar putin mai mari decat in restul Vienei, si nu sunt exagerate. Sau sa va luati o prajitura – austriecii sunt faimosi pentru torturile lor sublime – iar specialitatea casei nu cred ca o sa va dezamageasca. Oricum, gasiti AICI mai multe detalii despre program si meniul braseriei.

Muzeul Albertina

E muzeul meu preferat nu doar din capitala Austriei, dar cred ca si din partea asta de Europa, asa ca de fiecare data cand ajung la Viena, il vizitez. Asta pentru ca expozitiile pe care le pot vedea aici sunt exceptionale, iar pretul biletului de acces nu este prohibitiv (circa 20 de Euro), iar tinerii sub 19 ani au acces gratuit. Spre exemplu, in acest moment puteti vedea in continuare o minunata expozitie retrospectiva intitulata „De la Monet la Picasso – lucrari din colectia Batliner” si care cuprinde lucrari extraordinare ale unor pictori faimosi ce au trait in ultimele doua secole. Nu lipsesc: Monet si Picasso, desigur, dar mai puteti vedea picturi faimoase de Chagall, Miro, Modigliani, Degas, Cezanne sau Kokoschka, printre multi altii. Puteti vedea doar o mica selectie mai jos, cu cateva din favoritele mele.

Pablo Picasso – Portrait of a woman in green hat (1941)
Pablo Picasso – Sylvette (1954)
Amedeo Modigliani – Female Semi-Nude (1918)
Joan Miro – Birds and Insects (1938)
Claude Monet – The House Among The Roses – 1925

Pe langa aceasta expozitie uriasa, mai puteti admira in aceasta perioada, tot la Albertina, si o retrospectiva eveniment Chagall (deschisa pana pe 9 februarie 2025), dar si o expozitie a suprarealistului newyorkez: Robert Longo. Insa sigur ceea ce o sa va capteze atentia la Albertina este o expozitie a artistului roman Adrian Ghenie, ce este deschisa pana pe 2 martie, si care include lucrari din seria „Shadow Paintings”, ca un omagiu pe care acesta il aduce lui Egon Schiele.

Curatoriata de lbrecht Schröder si Ciprian Adrian Barsan, expozita aduce lucrari recente ale lui Ghenie, care incearca sa reinventeze corpurile trecandu-le printr-o disolutie aproape metafizica. Astfel, personajele sale isi arata cele mai adanci temeri, spaime si angoase, asemeni umbrelor care au dus la numele acestei serii de lucrari. Eu sper tare mult sa ajung la Viena si sa vad aceasta expozitie, si va indemn si pe voi sa nu o ratati.

Sper ca acest mic tur in atmosfera Vienei v-a facut placere, eu recunosc ca revin de fiecare data cu bucurie in capitala Austriei. Iar acum, ca am invatat si sa fac o coronita de Advent chiar la Ambasada Austriei, o sa ma simt si mai acasa acolo!

LOve,

O.