Sari la conținut

Nesebar – O zi in cel mai cochet oras bulgaresc de la Marea Neagra

HellO, WOrld!

 

Intotdeauna m-a fascinat cum o tara asa mica si pe care o privim, noi romanii, cu o oarecare superioritate, reuseste, an de an, sa atraga de vreo 4 ori mai multi turisti decat Romania. Iar aici ma refer la Bulgaria, care se asteapta ca in 2023 sa primeasca vreo 13 milioane de straini dornici sa o viziteze, in timp ce tara noastra se lauda cu un estimat de vreo 3 milioane (maxim). Asta in contextul in care avem litoral la aceeasi mare, impartim aceeasi Dunare (doar ca ei o au pe o lungime mai mica si nici nu au Delta), iar muntii lor sunt mai putini decat ai nostri. Si cu toate acestea, uite ca reusesc sa dea clasa superioritatii noastre romanesti. Cum? Pai e simplu: bulgarii chiar stiu sa faca turism, in timp ce noi tot bajbaim dupa o „strategie nationala”, care sa vina de undeva de sus, de la autoritati. Bine, sunt sigur ca bulgarii au asa ceva, dar in plus cred ca au si mult mai mult bun simt. Te trateaza super civilizat si daca stai la 5 stele, dar si daca stai la o pensiune. Preturile sunt (nu stiu cum reusesc) mai mici decat la noi, hotelurile mai civilizate, iar din restaurante nu ti-e teama ca vei pleca acasa cu o nedorita toxiinfectie alimentara. Ah, am uitat sa spun ca fata de acum 10 ani cand colindam eu Bulgaria mai abitir, drumurile lor sunt mai proaste decat ale noastre (asta asa, ca sa nu ziceti ca ii laud pe toate liniile). Si cu toate astea, tot au un puhoi de turisti. Pe care i-am vazut, gramada, si saptamana trecuta, in Nesebar. Francezi si nemti, in special, dar sigur au si grupuri de britanici sau nordici. Ca sa nu mai zic de romani, care se simt deja in Bulgaria ca acasa. Spre exemplu, hotelul de 5 stele unde m-am cazat (si care nu era deloc ieftin) – era ocupat in procent de 95% de romani. Dar despre superbul hotel o sa va povestesc intr-o postare ulterioara. Pentru ca acum vreau sa revin la Nesebar. Acest minunat orasel de la Marea Neagra.

Facetune_03-06-2023-20-37-09 (1)

Ovidiu Muresanu Nesebar

Nesebar

Eu m-am indragostit instant de oraselul asta, care are un aer foarte relaxat, dat de faptul ca e asezat intr-un golf superb de la Marea Neagra. Vechiul oras e construit pe o peninsula, iar din 1983 se afla in Patrimoniul UNESCO, Nesebarul fiind considerat unul din cele mai vechi orase din Europa. A fost intemeiat de traci, apoi cucerit de greci si de romani, care l-au numit Mesambria, patronul orasului fiind ales zeul Apollo. Apoi, dupa ce a fost recucerit de bulgari, a devenit un puternic centru episcopal, iar ca urmare, Nesebarul se lauda acum cu un numar foarte mare de biserici istorice, unele datand din secolele IX-X ale mileniului trecut. Dupa aceea a fost cucerit de cruciati, ce l-au predat Imperiului Bizantin, pentru ca, in 1453, orasul sa fie ocupat de otomani. O treime din vechiul oras s-a scufundat in timp in Marea Neagra, dar in continuare, plimbarea pe stradutele micului oras bulgaresc o sa va aduca in fata multe monumente de arhitectura religioasa, in special.

Ovidiu Muresanu Nesebar

Nesebar

Ovidiu Muresanu Nesebar

NesebarCasutele pitoresti, cu ziduri de piatra si balcoane din lemn impodobite cu flori, terasele unde trebuie sa va delectati cu fructe de mare, cu celebra salata shopska (salata bulgareasca), vinurile bune, toate o sa va imbie sa va petreceti cat mai mult timp aici. Insa dupa toata plimbarea prin oraselul vechi eu va recomand sa va retrageti pe plaja, care si ea, evident, este foarte frumoasa! Eu va recomand, in cazul in care va petreceti vacanta pe litoralul bulgaresc, sa nu ratati o vizita in pitorescul Nesebar. Mai ales daca va cazati in Sunny Beach, care este chiar la doi pasi de vechiul oras.

Ovidiu Muresanu Nesebar

Pentru mine recunosc ca a fost o surpriza foarte placuta, mai ales ca fusesem de multe ori in Bulgaria, insa Nesebar chiar e „Perla Marii Negre”, asa cum mai e cunoscut. Asa ca va invit si pe voi sa il descoperiti.

 

LOve,

O.