HellO, WOrld!
Look at me. Stau tot timpul cu nasul in telefon. Cercetatorii aia care isi doresc sa inventeze un dispozitiv sau o lentila de contact care sa afiseze tot continutul din online si social media direct pe pupila ar trebui sa se grabeasca, pentru ca mie mi se intampla in fiecare zi sa-mi amorteasca mainile de la folosirea prea intensa a telefonului. Cu o lentila de contact electronica, un mini ecran montat direct pe ochi, lucrurile ar fi mult mai simple. Evident, atunci o sa-mi fie mult mai greu sa diferentiez realitatea de realitatea virtuala. Insa uite ca deja se intrepatrund tot mai mult. V-ati jucat Pokemon Go? Atunci ma intelegeti. Iar daca nu, ar trebui sa o faceti macar ca experiment, ca sa va dati seama cam cum va arata lumea noastra peste un an sau doi, cand realitatea augmentata si cea virtuala vor ocupa din ce in ce mai mult din viata noastra. Doar amintiti-va cum traiam acum 10 ani, cand habar nu aveam de Facebook, Instagram sau Snapchat. Si nu aparuse iPhone-ul. Si uite cum suntem acum, legati parca din nastere de dispozitivele noastre mobile. Daca nu esti macar pe una din aceste platforme de socializare, nu existi. Desi tu esti bine mersi, viu. Dar cine stie asta, cand prietenii nu te vad pe Facebook?
Sunt peste 1 miliard jumate de utilizatori de Facebook pe planeta asta (conform Global Social Media Research, publicat in Aprilie). Vreo 400 de milioane dintre ei folosesc si Instagramul. Iar alti 200 de milioane au conturi pe Snapchat. Daca pe Facebook era mai simplu la inceput, cand doar dadeai share la lucruri frumoase, mai postai o fotografie, un filmulet, mai faceai un check-in cu prietenii, cand ieseai in oras, in ultimul timp lucrurile s-au schimbat, pentru ca, nu-i asa, acum poti sa fii live. Da, poti sa-ti transformi viata intr-un reality show, daca ai chef. Dupa ce Snapchat a crescut enorm in ultimul an, tocmai pentru ca adolescentii il foloseau intens pentru a-si transmite mesaje, filmulete si poze, fara pericolul de a fi surprinsi de parinti (mesajele din Snapchat dispar instantaneu dupa ce au fost citite de destinatar), inventatorii i-au adaugat o multime de trick-uri care sa te tina captiv in aplicatia lor. Poti sa-ti creezi o poveste din filmulete si poze, ce poate fi vazuta de prietenii tai timp de 24 de ore de la postare. Poti sa-ti faci selfie-uri cu tot felul de fete haioase, poti sa-ti creezi propriul Emoji, iar cu ajutorul serviciilor de localizare, pot sa adaugi stickere preimplicite. Asta pe langa nenumaratele filtre pe care le ofera aplicatia pentru filmulete si poze. Instagram incearca sa faca acelasi lucru acum cu Instagram Stories, lansat recent, un serviciu care face cam acelasi lucru ca si Snapchat, insa fara a avea toate facilitatile haioase oferite de Snapchat. Poti sa folosesti filtre, poti sa adaugi texte peste filmulete sau poze, insa asta e cam tot. Beneficiezi insa de audienta pe care ai acumulat-o pe aceasta aplicatie, evident, mult mai mare decat cea de pe Snapchat. Totusi, aparitia Instagram Stories nu a afectat aplicatia pe care a copiat-o, pentru ca utilizatorii Snapchat isi muta filmuletele acum si pe Instagram. Lupta se da, de fapt, nu numai pentru reach, cat pentru gradul de retentie intr-o aplicatie. Iar aici, deocamdata, Snapchat arata mult mai bine, probabil pentru ca utilizatorii lui, mult mai tineri, au mai mult timp la dispozitie. Pentru ei, conform Business Insider, Facebook a devenit deja neinteresant, dupa cum arata un studiu realizat in SUA. Si cum Snapchat pare sa fi reusit sa-i fidelizeze, probabil vor ramane in continuare utilizatori ai aplicatiei lor preferate. Intre timp, cei un pic mai mari, care nu s-au obisnuit cu Snapchat-ul, folosesc acum Instagram Stories.
Eu le folosesc pe toate. Asa ca e evident de ce stau tot timpul cu nasul in telefon. Ordinea e urmatoare: fac o fotografie pe care o prelucrez in Facetune, apoi in Pixlr, apoi o postez pe Instagram, apoi ii dau share pe Facebook, apoi fac un filmulet pe Snapchat si apoi unul pentru Instagram Stories. Nu e usor deloc. Asa ca ar fi bine daca cercetatorii aia, britanici sau nu, s-ar grabi un pic. Sau daca as reusi, macar pentru o zi, sa-mi inchid telefonul. De fapt, cred ca e mai simplu asa. Duminica nu ma cautati pe telefon. Va caut eu.
LOve,
O.
Photography: Serban Gheorghiu
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: Ioana Ciolacu top, available in Molecule F Shop in Promenada Mall, Zara trousers, Nike shoes, Dior So Real sunglasses, available in selected OPTIblu shops