Sari la conținut

Mie imi place in Safari. Mai ales daca e facut cu Arta.

HellO, WOrld!

„Viitorul nu inceteaza sa se repete, fiind inseparabil de trecut.” Asta spune instalatia luminoasa semnata de Enrique Ramirez, pe care o puteti gasi pe unul din peretii palatului Dacia Romania, locul devenit deja traditional pentru expozitiile marca Art Safari. Si cumva acest mesaj surprinde si esenta editiei a XI-a, ce ne invita intr-un periplu ce porneste de pe la 1800, dar care incearca sa arunce un ochi si spre viitorul artei, aratandu-ne ca acesta ne poate totusi surprinde.

Asa ca va invit sa va petreceti o jumatate de zi intr-unul din cele mai frumoase palate din Bucuresti, aflat pe strada Lipscani, vizavi de BNR, pentru a explora o lume plina de culoare si mesaje care sunt sigur ca o sa va fascineze. Aceasta editie Art Safari e impartita in patru mari expozitii: o uriasa retrospectiva a pictorului Ion Theodorescu-Sion, o expozitie dedicata Maestrilor Picturii Spaniole din secolul al XIX-lea, una ce cuprinde laureati ai Premiului Marcel Duchamp din ultimii 15 ani si expozitia Young Blood 2.0, care vrea sa ne arate ce este mai nou in arta, fiind o expozitie colectiva. Si acum sa va spun ce mi-a placut mie cel mai mult:

Palatul Memoriei – Focus asupra scenei artistice franceze, prin intermediul Premiului Marcel Duchamp

Chiar daca are un nume atat de pompos, expozitia curatoriata de Daria de Beauvais m-a cucerit pentru ca ne aduce in fata o varietate de manifestari artistice, dar care toate reusesc sa te cuprinda usor in povestea lor. Sunt lucrari care vorbesc despre teme foarte actuale, despre consumerism, poluare & reciclare, incluziune sau despre renasterea si reinterpretarea vechilor mestesuguri. Despre calatorii in treceut, prezent sau viitor. Pentru ca de aici se si inspira numele expozitiei, Palatul Memoriei fiind acel loc in care reunim amintirile noastre, asociindu-le cu un anume obiect sau cu o anume senzatie traita.

Dar ce reprezinta Premiul Marcel Duchamp? Sa stiti ca este considerat ca fiind una din cele mai importante distinctii care se acorda artistilor contemporani in Franta, de catre Asociatia pentru difuzarea internationala a artei franceze, o asociatie ce reuneste marile galerii de arta din hexagon. Impreuna cu Centrul Pompidou, ADIAF desemneaza in fiecare an un castigator, ce trebuie sa fie francez sau sa aiba rezidenta in Franta, si care sa fie considerat cel mai relevant pentru miscarea artistica prin mesajele sau lucrarile sale. Iar in expozitia de la Bucuresti mi-au atras atentia urmatorii:

IMG_3188
Despre lucrarea lui Enrique Ramirez v-am povestit deja, o sa mai gasiti si o alta instalatie a sa din acelasi registru la Art Safari
Facetune_09-03-2023-17-11-31
Am fost foarte incantat sa descopar intre lucrarile prezente in expozitie pe cele semnate de Mircea Cantor. Aceasta serie de 7 fotografii, expusa acum pentru prima data, mi-a placut foarte mult, surprinzand-o intr-un mod foarte special pe pictorita Geta Bratescu.
Facetune_09-03-2023-17-05-28
Si aici lucrarea lui Mircea Cantor realizata din cutii de bere. E WOW! Mircea Cantor e singurul artist roman care a primit Premiul Marcel Duchamp, el fiind laureatul editiei din 2011.
Facetune_09-03-2023-17-03-44
Veti gasi in expozitie mai multe lucrari semnate de Tatiana Trouve, dar mie mi-a atras atentia aceasta, o stampa realizata pe pagina dubla a unui pasaport, care vorbeste atat de plecare, cat si de intoarcere. E una din favoritele mele!

Mai jos gasiti una din lucrarile semnate de un cuplu de artisti: Joana Hadjithomas and Khalil Joreige, care extrag prin sondare straturi de sol din diferite locuri cu importanta culturala ale Parisului. Apoi le imbraca intr-o rasina speciala si sunt prezentate publicului in acest fel, insotite de diferite notite. M-au fascinat, recunosc! Iar sub aceasta fotografie gasiti una din lucrarile semnate de Farah Atassi, o artista ce proiecteaza urbanul intr-un mod foarte personal.

Art Safari 1

Art Safari 2Si ajungem, in sfarsit, si la artistul/lucrarea ce m-a fascinat cel mai mult in acest Templu al Memoriei, respectiv la Michel Blazy si a sa instalatie in care a lasat timpul si natura sa isi urmeze cursul, transformand niste banale piese de incaltaminte in niste obiecte superbe.

Art Safari 3

Art Safari 4

Expozitia, aflata la etajul al II-lea al Palatului Dacia Romania, mai include si niste instalatii semnate de Clément Cogitore, cum e cea in productia Operei din Paris, o reinterpretare in stil streetdance a unei celebre piese clasice semnate de Rameau: „Les Indes Galantes”. O puteti urmari si AICI. Apoi mai sunt lucrari ale Katinkai Bock, castigatoarea premiului Marcel Duchamp in 2019, cele ale cuplului de artisti Daniel Dewar and Grégory Gicquel, cu sculpuri in lemn suprarealiste, dar si lucrarile grafice ale lui Thu-Van Tran.

Acum vom cobori un etaj, spre zona clasica a Art Safari, iar prima oprire o sa o facem la retrospectiva lui Ion Theodorescu-Sion.

Art Safari 5

Ion Theodorescu-Sion: O viata de poveste

Artistul, care a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, a experimentat și sintetizat stiluri foarte diverse, de la impresionism, pointilism, divizionism, postimpresionism sau realism. Puteti remarca maiestria sa parcurgand aceasta expozitie intitulata: „O viata de poveste”, din care pe mine m-au impresionat cel mai mult naturile sale moarte.

IMG_3132
Un autoportret al artistului

Art Safari 6

Art Safari 7

IMG_3406

A studiat la Paris si a fost un admirator  al lui Paul Cézanne, a lui André Derain și a lui Georges Braque, iar influentele acestora pot fi remarcate in lucrarile sale. Tehnica sa este insa excelenta, asa ca merita sa parcurgeti aceasta expozitie, mai ales ca este insotita si de o foarte buna documentare artistica a perioadei respective in Romania.

Maestrii Picturii Spaniole – Secolul al XIX-lea si aparitia Impresionismului

Iar acum o sa trecem la Expozitia dedicata maestrilor picturii spaniole de la sfarsitul de secol XIX, care s-a dorit centrata in jurul lucrarilor marelui pictor Joaquin Sorolla (al carui muzeu l-am vizitat la Madrid, e absolut splendid!). Am scris si pe blog despre acea experienta AICI.

Facetune_09-03-2023-16-55-53

Facetune_09-03-2023-18-12-16

IMG_3153

IMG_3169

Mai sus sunt sunt o parte din picturile lui Sorolla gazduite de aceasta editie a Art Safari, iar apoi am dorit sa va arat cateva din lucrarile care mi-au atras mie cel mai mult atentia. Find fascinat de Orient, aceste picturi sau gravuri m-au bucurat cel mai mult, trebuie sa recunosc, pentru ca o sa recunoasteti momente sau personaje din lumea araba.

IMG_3152

IMG_3154

IMG_3165

Facetune_09-03-2023-16-54-22

Sunt prezentate lucrari semnate de peste 30 de maestri spanioli, asa ca aveti posibilitatea sa va incantati ochii cu expozitie completa, ce va va transpune pentru cateva minute in lumea iberica a sfarsitului de secol XIX.

Young Blood 2.0

Si acum, dupa ce o sa trecem printr-un tunel spectaculos, vom ajunge sa vedem viitorul. Al artei, cel putin, sau asta isi propune sa ne arate expozitia Young Blood 2.0, curatoriata de Mihai Zgondoiu. E una din reusitele acestei editii Art Safari, si chiar va rog sa ii acordati timp, pentru ca o sa descoperiti o multime de artisti romani foarte tineri, dar si extraordinar de talentati.

Facetune_09-03-2023-16-51-57

 

Facetune_09-03-2023-17-02-20

Facetune_09-03-2023-17-02-37
Autoportret intr-un fragment din lucrarea „Fluid 2.0.”, semnata de CHRSRZVN, ce mi-a placut foarte mult.
Facetune_09-03-2023-17-01-36
Aici e lucrarea semnata de Marta Mattioli, „Poems for My Screen”.
Facetune_09-03-2023-16-57-39
Si aici o fotografie din seria semnata de Ioana Dumitrescu.
Facetune_09-03-2023-17-00-55
„Uite, imi rasar sentimente”, de Ana Messer
Facetune_09-03-2023-17-00-39
Si „If Nothing Else Matters” a lui Adrijan Oncu.

Mai jos gasiti cateva portrete sau detalii din lucrari care mi-au placut foarte mult.

IMG_3289
Luca Florian – „Praise the Sun!” – detaliu
IMG_3256
Andreea Baban – „Homo Deus” – detaliu
IMG_3290
Cezar Stanciu – IV
Facetune_09-03-2023-16-58-06
Gabriel Martin Ban – „Anxiety”

Si tot de Gabriel Martin Ban e semnata si fotografia de mai jos, ce e un detaliu dintr-o lucrare mai mare, care mi-a placut foarte mult.

IMG_3310

Desigur, expozitia include mult mai multe lucrari, eu am postat aici doar o parte din ele, cele care mi-au atras atentia in mod special. Chiar sunt curios care vor fi favoritele voastre din „Young Blood 2.0” de la aceasta editie Art Safari. Poate nu veti descoperi viitorul, dar sigur o sa va incante noul val de artisti romani supercontemporani. Eu asa cred, pentru ca asta mi s-a intamplat si mie.

IMG_3281
Mirela Cerbu – „Nunta”

 

Sper ca vi s-a parut interestanta prezentarea facuta de mine acestui safari artistic ce are loc chiar in buricul Bucurestiului, pe Lipscani. Si daca v-a inspirat, poate ii treceti pragul intr-unul din aceste weekenduri, sunt sigur ca nu o sa va para rau. Pe mine ma tenteaza foarte mult sa incerc si un Night Tour, unde nu doar ca ai parte de o prezentare a expozitiilor de catre un ghid, dar se intampla si un spectacol de muzica live. Daca vi se pare totusi prea mult, sa stiti ca expozitiile Art Safari pot fi vazute de joi pana duminica,  intre orele 12.00 – 21.00. Mai multe detalii despre preturi sau oferte speciale gasiti AICI.

Va doresc un Safari placut!

LOve,

O.