Sari la conținut

Lisabona. Cum ajungi si ce e de vazut in capitala Portugaliei. (I)

HellO, WOrld!

 

Stiti de cati ani imi doream sa vizitez Portugalia si sa vad Lisabona? De cel putin 5 ani! De altfel, multi dintre prietenii mei, care stiau ca am fost in Spania de nenumarate ori, erau nelamuriti de faptul ca nu ajunsesem sa vizitez si cealalta tara din peninsula Iberica, de care erau foarte sigur ca o sa ma indragostesc. Cum am zis de nenumarate ori ca Barcelona e pe locul 1 in topul oraselor mele preferate imi spuneau: „Stai sa vezi Lisabona si apoi mai vorbim!”. Asa ca va dati seama ca devenisem incredibil de atras de acest oras, numai ca, nu stiu cum, desi il treceam mereu in lista oraselor de vizitat in urmatorul an, asta nu se intampla. Desi visam sa ma plimb si eu odata cu celebrul Tramvai 28 pe stradutele inclinate ale Lisabonei. Dar asta s-a intamplat abia in Noiembrie 2021. Pentru ca fix intr-un an pandemic am reusit sa aterizez pentru prima data in capitala Portugaliei. De ce am ales asta? Pentru ca portughezii sunt cel mai vaccinat popor din Europa, iar la momentul vizitei mele acolo restrictiile de orice fel erau aproape nule. Asa ca mi-am zis, asta e destinatia perfecta acum! Si mi-am luat bilet de avion spre Lisabona.

Lisabona 5

Acum, pe scurt, cateva date referitoare la calatorie, cazare, transport in comun.

ZBORUL

Am zburat cu Wizzair, biletul a fost circa 200 de Euro, dar cu bagaj de cala inclus (nu prea merg nicaieri fara troler mare, pentru ca am multe outfituri, evident, si mi se pare mai comod asa). Zborul a fost la ore OK, am aterizat pe la 12 in Lisabona, iar vremea era superba.

TRANSFERUL LA HOTEL

De la aeroport la hotel am luat metroul. E un metrou super civilizat in Lisabona, pe care l-am folosit destul de intens pentru a ma deplasa prin oras. Pentru a avea acces la metrou, trebuie sa va achizitionati mai intai un card Viva Viagem (se poate lua de la automatele pe care le gasiti in toate statiile de metrou). Tot la aceste automate puteti sa va incarcati si cardul cu o anumita suma, sau cu un numar de calatorii pe care le veti folosi ulterior. Un astfel de card este valabil timp de un an de la eliberare, poate fi folosit pe toate liniile de transport in comun si costa 0.50 Euro. O calatorie cu metroul/transport public de suprafata costa 1,50 Euro, in interiorul Lisabonei. Mai multe detalii aveti AICI.

Insa, daca nu doriti sa folositi metroul, va recomad sa luati un Uber, pentru ca aeroportul din Lisabona se afla chiar in oras, asa ca veti plati destul de putin pentru o cursa. La plecare am apelat si eu la Uber, si m-a costat 6 Euro de la hotel la aeroport.

CAZAREA

Fiind prima mea vizita in Lisabona, si nestiind cum este organizat orasul, mi-am dorit sa ma cazez intr-o zona accesibila si destul de centrala. Pentru ca orasul este construit pe nenumarate dealuri, iar majoritatea strazilor sunt in panta (unele chiar foarte abrupte), am ales sa ma cazez pe un bulevard mare, aproape de o statie de metrou. Si am ales hotelul Ibis Styles Lisboa Centro Liberdade, unde am platit pentru 4 nopti circa 350 de Euro, prin Booking, pentru o camera dubla. Hotelul este aproape de piata Marques de Pombal, unde se afla si o statie de metrou. Iar chiar in fata hotelului era si statia de autobuz. E un hotel civilizat, camerele curate si noi, iar micul dejun (inclus in pret) foarte divers.

Iar acum sa incepem explorarea orasului.

Ce e de vazut in Lisabona

1. Praca do Comercio

E punctul central al Lisabonei, aflata chiar pe malul estuarului raului Tagus, si e faimoasa pentru cladirile sale galbene cu coloane. Poti ajunge aici cu metroul (statia este Terreiro do Paco) – eu aveam 4 statii de metrou de la hotel pana aici. Din piata asta poti incepe cu adevarat explorarea Lisabonei, cu cartierul sau cel mai vechi si mai faimos, Alfama, pe care il poti descoperi la pas, mergand pe stradutele vechi si inguste, pline de surprize vizuale fermecatoare. Dar despre Alfama o sa va povestesc intr-o postare separata, pentru ca merita sa-i dedic un articol special.

Revenind la Praca do Comercio, aici puteti vedea statuia regelui Jose I, ce troneaza in mijlocul pietei, iar pe una din lateralele acesteia, prin care poti sa patrunzi in oras, se afla Arcul Rua Augusta, ce este foarte frumos si des imortalizat in fotografii. Toata aceasta zona a fost reconstruita dupa marele cutremur din 1755, ce a pus la pamant aproape 80% din constructiile din Lisabona, cu cladiri de inspiratie baroca, mult mai rezistente la cutremure. Acum cartierul se numeste Baixa, si e unul dintre cele mai scumpe din capitala portugheza, multe artere de shopping aflandu-se aici.

Lisabona 2

Lisabona Ovidiu Muresanu

Lisabona 1

Lisabona 3

Lisabona 4

Lisabona Ovidiu Muresanu 2

2. Exploreaza cartierele vechi ale Lisabonei

Poti incepe sa te plimbi prin centrul Lisabonei la pas, pentru a descoperi frumoasele Baixa si mai vechile Alfama sau Mouraria, ce s-au pastrat cel mai bine dupa cutremurul din 1 noiembrie 1755.  Trebuie insa sa te pregatesti cu incaltati comode. Majoritatea strazilor sunt in panta, iar trotuarele nu sunt asfaltate, ci pavate cu un fel de mozaic. Am inteles ca atunci cand ploua e destul de periculos, pentru ca acest mozaic devine destul de alunecacios, si trebuie sa ai mare grija cand te deplasezi. De altfel, Lisabona a si fost asemuita cu San Francisco, pentru ca are aceste strazi inclinate, dar si un pod asemanator cu Golden Gate, Podul 25 de Abril, care traverseaza estuarul raului Tagus. Vei gasi multe cladiri frumoase, piete cu terase incantatoare si din cand in cand te vei intalni cu tramvaiele galbene, specifice orasului.

Carmo 2

Carmo 1

Lisabona 7

3. Ascensorul Santa Justa

Se afla destul de aproape de Praca da Comercio, si face legatura intre cartierul Baixa si Piata Carmo. E un ascensor istoric, dateaza inca din 1900 si are o inaltime de 45 de metri. Biletul este 5,15 Euro si va mai costa inca 1.5 Euro accesul la terasa cu view asupra Lisabonei. Trebuie sa aveti grija ca sunt 2 cozi, una pentru a achizitiona biletele si apoi cea pentru a avea acces la lift. Mie mi s-au parut foarte lungi cozile, si probabil as fi avut de asteptat cam 40 de minute, asa ca am lasat aceasta experienta pentru urmatoarea data cand voi vizita Lisabona. Dar vedeti mai jos cat de spectaculos arata acest ascensor.

Lisabona 8

4. Tramvaiul 28

In schimb, nu am ratat plimbarea cu celebrul Tramvai 28, care merge prin cartierele vechi ale orasului si care este un simbol al Lisabonei. E o experienta in sine, pentru ca tramvaiele care circula pe aceasta linie sunt foarte vechi, dar bine intretinute, fiind acum o linie folosita mai mult de turisti. De altfel, si biletul este 3 Euro, in loc de 1,5 Euro, cum precizasem ca ar fi costul unei calatorii pe transportul in comun din Lisabona. Geamurile tramvaiului sunt de obicei deschise, asa ca puteti sa faceti fotografii sau sa filmati, insa sa aveti mare grija daca scoateti capul pe geam, de multe ori tramvaiul trece foarte aproape de ziduri sau colturi de cladiri si puteti sa va accidentati. Eu am luat tramvaiul din statia aflata la 2 pasi de Catedrala din Lisabona (Se de Lisboa) si am mers destul de mult cu el, pana am ajuns intr-o piata pitoreasca, unde am preferat sa cobor pentru a continua explorarea orasului pe jos. Abia apoi am constatat ca ajunsesem foarte aproape de Castelul Sao Jorge, fortareata ce strajuie orasul de la inaltime.

Lisabona 6

5. Manastirea Convento do Carmo

Aici am ajuns urcand pe jos pe stradutele inguste si in panta, ceea ce recunosc ca nu a fost foarte usor. Dar cum la ascensorul Santa Justa era coada, am ales aceasta varianta, mai ales ca astfel am putut sa ma bucur de frumusetea orasului vechi si sa ii vad pe lisabonezi cum isi fac cumparaturile sau stau la povesti in fata unor cafenele. Convento do Carmo este una din cele mai vechi biserici din Lisabona, fiind la origine o manastire construita in stil gotic intre 1389 si 1423. La cutremurul din 1755 aceasta a fost avariata foarte puternic, acoperisul sau s-a prabusit, iar apoi nu a mai fost refacuta niciodata. Pentru ca i s-a pastrat o parte din structura de coloane, iar acestea au fost recent restaurate, Convento do Carmo a devenit acum unul din locurile cele mai instagramabile din Lisabona. Biletul de intrare costa 5 Euro si poate fi achitat la intrare, locul fiind acum administrat de Muzeul Arheologic din Lisabona. Este deschis in fiecare zi, mai putin duminica sau in sarbatorile legale, de la 10 dimineata pana la 6 sau 7 seara, in functie de sezon.

Carmo 5

Carmo 6

Carmo 3

Carmo 4

6. Bucura-te de preparatele locale

Fructe de mare, evident! Cum tara se afla pe malul oceanului, era firesc ca bucataria lor sa abunde in astfel de delicatese. Am mancat caracatita, ton, somon cam la fiecare masa, dar am constatat ca au si niste carnaciori foarte buni, sau branzeturi maturate excelente. Nu as putea sa va recomand un loc anume, pentru ca oriunde am mancat a fost foarte, foarte bun! Am luat masa si pe strada, la terase aflate pe trotuar, in Alfama, dar si in cartierul unde am fost cazat si care era mai populat de restaurante fusion si mai putin traditionale. Insa toate au fost excelente. Si nu, nu am sa aduc acum vorba de celebrul desert, Pastel de Nata, pentru ca despre el va voi povesti separat, in postarea dedicata cartierului Belem. Dar da, este unul din cele mai bune deserturi pe care le-am mancat vreodata, iar acum imi ploua in gura gandindu-ma ce bun a fost! Cei care ati fost deja la Lisabona sunt sigur ca ma aprobati deja.

Lisabona

Carmo 7

Cam astea au fost recomandarile mele de inceput, pentru ca vor urma si altele, Lisabona reusind sa mi se lipeasca de suflet inca de la prima noastra intalnire. Poate si pentru ca era Noiembrie, iar eu puteam sa merg in pantaloni scurti, fiindca erau peste 20 de grade afara. Sau poate aerul relaxat al acestui popor, care desi relaxat se vaccinase anticovid intr-un procent de peste 90%, si atunci nu prea mai avea grija infectarilor. Cred ca relaxarea asta a lor m-a cucerit de fapt, mi s-au parut super prietenosi si dornici de a te ajuta sau de a intra in vorba cu tine. Din fericire, multi inteleg si vorbesc engleza, spre deosebire de cum se prezinta lucrurile in tara vecina, Spania. Asa ca v-as indemna sa va luati chiar acum un bilet de avion spre Lisabona, pentru ca sunt sigur ca si voi va veti indragosti de capitala Portugaliei. Iar daca nu v-am convins acum, sper sa o fac in postarile despre Alfama, Belem si, mai ales, in cea despre aventura mea la Sintra si Cabo da Roca.

 

LOve,

O.