Sari la conținut

Istanbul – In palatul sultanilor din Dolmabahce

HellO, WOrld!

 

Undeva pe la jumatatea secolului al XIX-lea, sultanii turci au hotarat ca istoricul Topkapi nu mai e suficient de reprezentativ pentru puterea pe care o avea Imperiul Otoman la acea data, si si-au dorit un palat care sa uimeasca pe toata lumea. O replica orientala a Versailles, ce ar fi lasat pe toata lumea care ar fi trecut pe Bosfor cu gura muta de uimire. E adevarat, cochetul Topkapi, cu pavilioanele si gradinile sale discrete pare teribil de pal in fata impunatorului Dolmabahce. Pentru ca da, asa se numeste palatul ce ii va gazdui pe ultimii sultani ai Turciei. Si care, dupa revolutia condusa de Ataturk, a devenit si cladirea oficiala pentru multe dintre vizitele de stat sau evenimentele cele mai importante ale acestei tari. Insa sa revenim la dimineata de Noiembrie in care eu am trecut pentru prima data prin poarta uriasa si opulenta a acestui palat.

Dupa cum va povesteam in postarea ASTA, am ajuns in Istanbul la invitatia Ministerului Turismului din Turcia, ce a dorit sa ne ofere o experienta speciala si sa descoperim noi fatete ale acestui oras incredibil. Iar pe lista mea de obiective era, inca de cand am revenit in Istanbul, vizita palatulului Dolmabahce, unul din cele mai fascinante si impunatoare din lume, pe care, in calatoriile mele anterioare pe malul Bosforului, nu reusisem sa il vad. Din fericire insa, sortii mi-au suras de aceasta data, si am ajuns sa vizitez unul din cele mai opulente si extravagante palate in care am pasit vreodata. Undeva, mintea mea tot facea conexiuni cu Casa Poporului, insa trebuie sa va reamintesc ca Dolmabahce a fost ridicat in secolul al XIX-lea, cand estetica imperiala era fix asta, mai ales ca vorbim de o tara ce se afla chiar la portile Orientului. Pe care, de altfel, le-au si reprezentat foarte spectaculos in portile de marmura sculptata ale Palatului Dolmabahce. Dar cu totul si cu totul uimitor este insa ce se afla dupa ce treci de porti. Si intri in palat.

Ovidiu Muresanu Domabahce 2

Dolmabahce 5

Ovidiu Muresanu Dolmabahce 3

Desigur, ca orice sultan care se respecta, si sultanul Abdulmecid, sub conducerea caruia a fost construit palatul, avea un harem destul de bogat. Astfel incat, intregul palat, care e cel mai mare din Turcia, cu o suprafata totala de peste 14.500 de metri patrati, a fost inpartit in 3 sectiuni: Haremul – unde locuia familia imperiala si unde se relaxa Sultanul, Incaperile Administrative si Marea Sala de Cerem0nie, unde sultanii isi primeau oaspetii si unde aveau loc cele mai importante evenimente oficiale ale Imperiului Otoman. In total, palatul Dolmabahce are 285 de camere, 68 de sali si 6 bai turcesti, care arata splendid. Interiorul salilor este extrem de bogat ornamentat: intr-una din ele se afla si cel mai mare covor turcesc din tara – este absolut urias, iar candelabrul de cristal de Boemia din Marea Sala de Ceremonie – care a fost primit in dar de la Regina Victoria a Marii Britanii, este si el cel mai mare din lume. Probabil ce va va uimi si pe voi este combinatia de covoare orientale, candelabre de cristal, tavane pictate, oglinzi venetiene, mobilier din lemn pretios, toate adunate in acest palat urias ce o sa va fascineze in mod sigur, daca il veti vizita.  Din pacate insa, pentru ca e in continuare o cladire oficiala, nu se pot face fotografii in interior, asa ca a trebuit sa ma multumesc cu cateva fotografii gasite pe internet pentru a ilustra acest articol cu imagini de interior.

Dolmabahce 3

Ovidiu Muresanu Dolmabahce 6

Dolmabahce 2

Dolmabahce 6

Dolmabahce 1

Ovidiu Muresanu Dolmabahce

Asa cum vedeti, totul este extraordinar de bogat ornamentat, marmura, aurul, cristalele, toate se amesteca intr-un basm oriental, care sunt sigur ca in anotimpul cald, cand si gradinile palatului sunt pline de flori, arata ca un mic paradis artificial, construit pe malul Bosforului. Acum insa o buna parte din gradini erau in restaurare, la fel ca si holul si scara din cristal pe care ati vazut-o in fotografia de mai sus. Insa chiar si asa, tot ne-am plimbat cateva ore bune prin acest palat uimitor, pe care va indemn sa il vizitati daca ajungeti la Istanbul. Incepand din 1856, de cand a fost inaugurat, el a fost locuit de 6 sultani, dar si de ultimul calif al Imperiului Otoman. Dupa ca a intemeiat republica, Mustafa Kemal Ataturk a locuit si el aici, timp de 4 ani, in total, si tot aici si-a sfarsit viata.

Ovidiu Muresanu Dolmabahce 5

Dolmabahce 4

Ovidiu Muresanu Dolmabahce 4

Intrarea pentru vizitarea intregului complex costa 300 de lire turcesti (asta ar reprezenta circa 15 Euro). O sa va bucurati de un palat ce combina stilurile Baroc, Rococo si Neo-Clasic, decorat cu cristaluri Baccarat si portelanuri de Sevres si Yildiz, totul in timp ce pasiti pe covoare orientale care o sa va faca sa va simtiti ca in 1001 de Nopti.

 

LOve,

O.