Sari la conținut

Israel: Am descoperit Caesarea si mi-a placut!

HellO, WOrld!

 

Sa te bucuri de soare si de mare in luna februarie e ceva cu totul special, si probabil la asta s-au gandit si romanii cand au ridicat in acest loc de pe litoralul estic al Mediteranei un oras pe care l-au numit Caesarea. Irod cel Mare a vrut sa ii aduca un omagiu marelui imparat roman Caesar Augustus, si uite asa, Caesarea a devenit destul de repede unul din punctele comerciale cele mai importante de pe teritoriul Imperiului Roman, la inceputul erei noastre. In zilele noastre insa, e considerata una din cele mai mari atractii turistice din Israel, fiind numita in 2020, de catre Travel & Leisure, ca fiind cea mai atractiva destinatie a Orientului Mijlociu. Eu pot doar sa spun ca mi-a placut atat de mult, incat as vrea sa ma intorc si sa petrec mai mult timp in Caesarea Maritima, sau cum e cunoscuta de localnici, Keysaria.

Caesarea 1

Caesarea Ovidiu Muresanu 2

Caesarea 4

Caesarea Ovidiu Muresanu 1

Desi ma aflam pentru a treia oara in Israel, nu reusisem inca sa ajung pana aici. Asta desi Caesarea se afla la doar 30 de minute de mers cu masina din Tel Aviv. Eu v-as recomanda sa apelati la un tur organizat, pentru ca vechiul oras roman este destul de mare, iar prezenta unui ghid v-ar ajuta sa nu ratati principalele elemente din istoria Caesareaei. Ruinele acesteia, intinse pe o suprafata destul de mare, au fost foarte bine restaurate, iar acum fac parte dintr-un parc national arheologic ce poate fi vizitat de turisti. O sa puteti admira aici un teatru roman, un urias hipodrom, dar si ruinele unui apeduct, care se afla chiar pe plaja din Caesarea, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai spectaculoase de la Mediterana. Dar sunt sigur ca amfiteatrul (unde se tin constant spectacole) o sa va atraga atentia, la fel ca si promenada prin orasul antic, chiar pe malul marii. Pretul pentru accesul in acest Parc Arheologic este de 39 de shekeli (moneda israeliana), asta insemnand circa 10 Euro. Mai multe detalii despre acces si program puteti gasi pe site-ul oficial, AICI.

Caesarea Ovidiu Muresanu 4

Caesarea 2

Caesarea 3

Pe mine m-a fascinat sa aflu cat mai multe despre istoria acestui bogat oras roman, mai ales ca ea este vizibila la tot pasul, in timp ce te plimbi pe aleile sitului arheologic. Iar cel mai tare e ca specialistii care au facut sapaturi aici au lasat aceste zone verticale (ca in fotografia de mai sus), in care turistii pot vedea foarte bine epocile istorice traversate de oras. Pentru mine a fost prima experienta de acest fel, pentru ca de obicei, in santierele arheologice unde au acces turistii, nu mai exista zone deschise, neexplorate. Aici insa poti chiar sa extragi din peretele respectiv un ciob de ceramica, sau poate chiar o moneda romana, daca esti norocos. Eu am gasit doar un ciob de un verde smaltuit, dar tinand cont ca avea aproape 2000 de ani, mi s-a parut ceva extraordinar.

Caesarea Ovidiu Muresanu 3

Insa trebuie sa recunosc ca cel mai mult m-a incantat aceasta zi insorita petrecuta pe malul marii, intr-un loc nou, pe care nu il explorasem pana atunci. Va spuneam ca Caesarea se afla la jumatatea distantei dintre Tel Aviv si Haifa, asa ca puteti sa combinati vizitarea acestor doua obiective intr-o singura zi. Eu asta as vrea sa fac la viitoarea mea vizita in Israel, pentru ca imi doresc ca pe langa incredibila istorie a Caesareei, sa ma bucur si de spectaculoasele gradini Bahai din Haifa. Dar asta, cu urmatoarea ocazie.

Pana atunci insa, nu uitati ca Israelul are o istorie incredibil de bogata, o multime de atractii turistice, dar si o bucatarie geniala (am scris AICI despre cateva restaurante geniale din Tel Aviv).

 

 

LOve,

O.

Hair Style: Robert Both Studio  
Outfit: Irina Voinea jacket & trousers, The Stories of O. Tshirt, Converse sneakers, Illesteva sunnies