HellO, WOrld!
Am aterizat la Teheran dupa aproape 6 ore de zbor, cu escala in Istanbul. Pe aeroport te intampina niste mesaje care te atentioneaza ca ai ajuns intr-un stat islamic, unde alcoolul este interzis iar doamnele trebuie sa isi acopere neaparat parul, conform cutumelor si legislatiei locale. Urmau aproape doua saptamani de vacanta in Iran, impreuna cu Eturia si grupul organizat de Razvan Pascu, o aventura la care visam inca de mic, de cand citeam cele „1001 de Nopti”, si auzeam pentru prima data de caravanseraie, dervisi si bazaruri cu mirodenii care nici nu-mi imaginam pe vremea aceea ca pot exista cu adevarat. Era insa mult prea devreme, eu nu inchisesem niciun ochi in avion, asa ca singura mea dorinta la ora aia era sa ajung odata la hotel ca sa dorm si eu cateva ore intr-un pat adevarat.
M-am trezit mult mai fresh, asa ca am pornit in explorarea acestui oras urias (Teheranul are peste 8 milioane de locuitori), capitala unei tari care apare mai intotdeauna in stiri cu conotatie negativa si pe care stiam ca Ceausescu o vizita destul de des. Cam asta era tot ce auzisem despre Teheran inainte sa ajung acolo, si cred ca de asta a fost o surpriza foarte placuta toata experienta din capitala Iranului. De ce? In primul rand pentru ca, desi are un trafic absolut haotic iar pentru pietoni traversarea oricarei strazi e un fel de ruleta ruseasca, orasul este foarte prietenos cu turistii. Si asta pentru ca toti teheranenii (ca nu stiu cum altfel sa le zic) sunt cei mai calzi si simpatici oameni pe care i-am intalnit ever in vacantele mele. Toti te saluta, intra in vorba cu tine, vor sa se fotografieze cu tine si sincer, dupa cateva ore petrecute in Teheran am avut senzatia ca sunt inconjurat peste tot numai de prieteni. Ceea ce nu e deloc rau.
Dar hai sa trec la ce sunt sigur ca va intereseaza cel mai mult:
Ce trebuie vazut/facut neaparat in Teheran:
Palatul Golestan
Nu-i asa ca e un loc de vis? E ca in povesti! Doar si pentru a vedea Golestan, si tot merita sa ajungeti in Teheran. Este un complex de palate si gradini, fiind printre putinele parti vechi din Teheran care au supravietuit sistematizarii orasului gandita de Reza Shah, la inceputul secolului XX. Golestan dateaza din secolul al XVI-lea, atunci cand dinastia Qajar a ales ca Teheranul sa fie noua capitala a Persiei si a construit si palatul care sa le fie resedinta. Timp de 200 de ani nu a suferit modificari, dar la inceputul secolului al XIX-lea, complexul a fost extins cu alte cladiri si a fost decorat cu o superba ceramica pictata. De altfel, aceasta este unul din motivele pentru care Golestan a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in 2013. Asta desi la inceputul secolului XX, sistematizarea gandita de Reza Sah a inclus si demolarea catorva din cladirile complexului si inlocuirea lor cu unele moderne (ceea ce trebuie sa recunosc, cam stirbeste acum din frumusetea palatelor). Dar gradinile, salile tapetate cu oglinzi, candelabrele de cristal, arabescurile si picturile in culori minunate iti pot dezvalui macar o parte a puterii si frumusetii Persiei dintre anii 1700 – 1900. Eu zic sa va alocati cel putin o jumatate de zi pentru a-l explora. Si evident, pentru a face cele mai instagramabile fotografii posibile.
Turnul Azadi
E de fapt un monument de aproape 50 de metri inaltime, ridicat in 1971 de ultimul sah al Iranului, si care a vrut sa fie un omagiu adus miilor de ani ai Imperiului Persan. Dupa revolutia islamica, atunci cand sahul a fost inlaturat, monumentul a ramas inchis publicului pentru foarte multi ani, si abia recent este din nou accesibil. Are o arhitectura spectaculoasa si puteti urca pana la etajul superior de unde sa admirati panorama orasului. E situat in mijlocul unui sens giratoriu urias si o sa fie foarte distractiv sa incercati sa il traversati, dar asa cum spunea si ghida noastra, soferii iranieni nu au niciun chef sa te loveasca, doar ca nu le place sa opreasca, asa ca toti incearca si chiar reusesc in mod miraculos sa te ocoleasca. Am asistat chiar si la un mic accident intre o soferita si un sofer in acest sens giratoriu, care pur si simplu si-au oprit masinile in mijlocul traficului si asteptau sa vina Politia. Desi incurcau destul de mult circulatia, nu am auzit nici macar un claxon de la ceilalti soferi. Ceea ce la haosul din traficul lor mi s-a parut o dovada foarte frumoasa de civilizatie.
Imprieteneste-te cu localnicii si incearca mancarea traditionala
Asta e partea cea mai usoara, pentru ca v-am spus, teheranenii sunt super prietenosi. Ei sunt foarte mandri de tara lor si ca atare sunt foarte incantati cand intalnesc turisti interesati sa o descopere. Desigur, o parte dintre ei o sa va tenteze sa le vindeti dolari sau euro (in Iran cardurile bancare occidentale nu functioneaza, asa ca cel mai bine este sa aveti la voi moneda europeana sau americana), insa trebuie sa fiti foarte atenti la curs si sa nu va treziti ca ati primit in schimb riali falsi. In grupul nostru nu s-a intamplat asa ceva, desi au fost cativa care au schimbat dolari pe strada, si chiar la un curs avantajos fata de cel din aeroport. Da, aici e o alta problema, nici casele valutare nu functioneaza in Iran (sau nu aveau permisiunea sa functioneze atunci cand am fost eu) ca atare trebuie sa te folosesti de ajutorul ghizilor sau pe cel al angajatilor de la hotelurile unde va cazati. Insa asa cum ne spunea si ghida noastra Fatima, in Iran totul se rezolva.
Ei, si acum ca aveti bani iranieni puteti sa incercati sa gustati si niste preparate traditionale iraniene. Eu am descoperit in bazarul din Teheran un loc foarte popular (care arata cam ca o cantina), insa unde mancarea este geniala. Am mancat aici cel mai bun kebab ever, pentru ca orezul era combinat cu rodie si o multime de condimente delicioase, iar sosul de castraveti a fost divin. Peste tot mancarea va fi insotita de ceai, limonada sau o bere locala (fara alcool – un fel de radler cu aroma de piersici, lamaie sau portocale), insa o sa va obisnuiti repede cu lipsa oricarui fel de alcool din meniuri).
Admira Teheranul de la 350 de metri inaltime, din Milad Tower
E al saselea cel mai inalt turn de televiziune din lume, cu o inaltime de 435 de metri, iar vizitarea lui nu trebuie ratata daca ajungeti in Teheran. Undeva pe la 350 de metri este observatorul (de fapt sunt 12 etaje care includ un mini muzeu, cateva etaje dedicate televiziunii nationale, un sky dome, un restaurant rotitor si cateva etaje unde este observatorul propriu-zis, de unde puteti admira panorama Teheranului si muntii mereu acoperiti de zapada din departare. Ca peste tot in Iran, si aici o sa va intalniti cu localnici dornici sa intre in vorba cu voi si sa afle mai multe despre planurile voastre de calatorie in Iran, dar si despre Romania. Cred ca mi-am petrecut cam doua ore in turn, incercand sa fac cat mai multe fotografii cu Teheranul vazut de la inaltimea asta, dar nici nu am simtit cum a trecut timpul.
Fa o vizita in bazar
Evident, vechiul bazar din Teheran trebuie sa fie pe lista ta de Must See. Si desi nu este nici cel mai impunator, nici cel mai frumos din Iran, totusi aici am simtit pentru prima data vibe-ul specific orientului, mii de oameni plimbandu-se pe aleile acoperite sau nu ale bazarului, in cautare de…ceva, orice. De la matasuri la argintarie, ceramica, covoare persane si tot felul de alune si mirodenii, in bazar poti gasi orice. Chiar si cea mai buna mancare din Teheran, asa cum v-am spus mai sus. Preturile se negociaza, evident – nu asa de mult ca in Turcia, insa fiti siguri ca intotdeauna lasa la pret. De multe ori puteti plati chiar cu dolari, dar daca vreti sa platiti in riali (moneda oficiala in Iran), trebuie sa fiti atenti la ce pret va spun, asta pentru ca iranienii mai folosesc o denumire pentru moneda lor, si anume Tomanul. Ei bine, Tomanul acesta nu exista fizic, este doar o denumire pe care ei o dau valorii de 10 Riali. Ca atare, preturile exprimate in Tomani sunt de 10 ori mai mici decat cele exprimate in Riali (dar ca valoare au aceeasi valoare), si puteti sa va pacaliti usor. Mie nu mi s-a intamplat, asta si pentru ca iranienii sunt foarte corecti si chiar daca gresiti voi calculul, va ajuta ei sa oferiti suma corecta.
Relazeaza-te in complexul de palate si gradini Sa’dabad
Acest complex de palate din nordul Teheranului, care gazduieste acum si resedinta presedintelui tarii, era folosit la inceputul secolului XX de catre sahii Persiei, pe perioada verii, nordul orasului fiind mai apropiat de munti si un pic mai verde. In Sa’dabad sunt o multime de palate, insa noi am ales sa il vizitam pe cel supranumit „Cel Verde”, si unde a locuit ultimul sah al Persiei, Mohamed Reza Sah. Nu se pot face fotografii aici decat in hol, insa o sa puteti vedea si aici sali decorate somptuos cu oglinzi, mobilier adus din Franta, candelabre de Murano si covoare persane incredibil de frumoase. Iar palatul este inconjurat de niste gradini paradisiace in care mirosul de cedru se combina cu cel al trandafirilor asa ca va recomand sa va petreceti aici o zi intreaga, mai ales daca prindeti niste temperaturi foarte ridicate in Teheran. In complexul Sa’dabad va fi sigur un pic mai racoare. Puteti sa mai vizitati aici si un muzeu al automobilelor sahilor, dar si unul unde sunt pastrate piesele lor de imbracaminte. Si desigur, muzeul armelor. Dupa cum va spuneam, e un complex de palate si parcuri destul de mare – are circa 180 de hectare, asa ca aveti multe de descoperit aici.
Dupa cum ati vazut, am avut trei zile pline in Teheran, si ma bucur ca cei de la Eturia impreuna cu Razvan si Fatima, ghida noastra in Iran, au reusit sa ne duca in locurile cele mai frumoase si interesante din oras. Insa pentru ca aici m-am intalnit pentru prima data cu iranienii, am fost tare bucuros sa descopar ca sunt niste oameni atat de prietenosi. Si care ii asteapta pe turisti cu drag in tara lor.
LOve,
O.
Outfit: H&M SS2018 shirts & trouser, Ray-Ban Sunglasses, Aldo shoes.