„This place where you are right now, God circled on a map for you.” (Hafiz).
HellO, WOrld!
Nu imi amintesc exact momentul in care am simtit ca m-am indragostit de Shiraz. Stiu doar ca eram pe terasa Joulep Cafe, era o caldura prafoasa, orasul mirosea asa cum stiam ca miroase orice oras vechi de mii de ani ce a supravietuit miraculos in mijlocul desertului, si la un moment dat lumina soarelui a prins niste irizatii aurii-turcoaz. Parea ca soarele incerca sa copieze culorile magice ale cupolelor moscheilor intalnite in toata calatoria mea prin indepartata Persie. Si cumva, reusise. Iar eu sorbeam din julepul meu, si atunci, in fractiunea aia de secunda, m-am simtit acasa. Mi se intampla ca in calatoriile mele sa am momente in care, ajungand intr-un loc, sa simt ca am mai fost acolo. Poate in alta viata, nu stiu, dar de multe ori recunosc detalii ale cladirilor, sau o anumita lumina, asa cum mi s-a intamplat in seara aceea de mai, in indepartatul si atat de poeticul Shiraz.
Aflat la peste 900 de km de Teheran, Shiraz a fost capitala a Persiei in timpul dinastiei Zand, adica din 1750 pana in 1794. E al treilea oras ca marime din Iran, si am ajuns aici dupa un drum destul de obositor si lung prin desertul persan. In apropierea lui se afla Persepolis, capitala antica a Imperiului Persan (puteti citi AICI mai multe), ceea ce a transformat si Shirazul intr-o destinatie turistica foarte importanta. Dar uite
ce nu trebuie sa ratezi daca ajungi in Shiraz:
1. Moscheea Roz
E una din cele mai vestite din Iran, si sigur are ceramica pictata cea mai frumoasa din lume. Combinatia de albastru cu florile de trandafiri roz si cu desenele galbene este fascinanta si as fi putut sta la nesfarsit sa o admir. Doar ca asta nu e singura atractie principala a moscheii Nasir ol Molk (care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea), pentru ca ce a facut-o celebra in intreaga lume sunt vitraliile. Lumina trece prin ele si asterne in moschee un covor superb colorat de lumina. E un loc pe care chiar trebuie sa-l vezi daca ajungi in Shiraz.
Gradina Eram
E superba! A fost ridicata in secolul al XIII-lea de un bogat conducator persan, dar de-a lungul timpului a fost redecorata si a ajuns acum sa fie unele din cele mai spectaculoase din lume. Gradina Eram impreuna cu vila din interiorul parcului fac parte acum din Patrimoniul UNESCO. Ca si alte gradini din zona musulmana, si aceasta a fost gandita ca o replica a Paradisului ceresc (de altfel, Eram inseamna Paradis in limba persana). Vila are 32 de camere dispuse pe 2 niveluri, cu peretii decorati cu picturi si versuri din poetul Hafez, originar din Shiraz. Iar gradinile, care apartin acum de Gradina Botanica din Shiraz, sunt pline de trandafiri si de arbori rari, mai ales intr-o zona desertica.
Mausoleul lui Hafiz
E cel mai cunoscut poet persan, care a trait in secolul al XIV-lea, iar iranienii il iubesc atat de mult incat ii invata pe de rost poeziile. A fost poetul oficial al curtii persane, iar poeziile lui sunt actuale chiar si acum, fiindca vorbesc, de cele mai multe ori despre dragoste.
„De cand fericirea a auzit de numele tau, ea alearga pe strazi, incercand sa te gaseasca.”
In nordul Shirazului, in gradinile Musalla, se afla acum mausoleul poetului, si tot aici puteti gasi si o librarie, dar si un magazin mic de suveniruri. Se spune ca aici, daca deschizi o carte semnata de Hafiz, pagina unde se va deschide iti va arata un poem care iti va determina viitorul. Eu am incercat o varianta mai prozaica, pentru ca la intrarea in gradini se afla niste papagali ghicitori, care iti extrag (contra unei sume de bani modice) un biletel cu un citat de Hafiz dintr-o cutiuta tinuta de stapanul lor. Biletelul meu, pe care il vedeti mai jos, imi spune sa fiu mai atent la invidia celor din jur, pentru ca ma va afecta. Sper totusi sa nu aiba dreptate 🙂
Stradutele din Centrul Vechi si Bazarul
Sunt foarte pitoresti, si te vor cuceri imediat. Magazinele de mirodenii, cele de covoare persane, ceramica si gravurile, dar si cele de imbracaminte si decoratiuni, sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut in Iran. Din fericire, pentru ca Shirazul a fost ultimul oras din circuitul organizat de Eturia impreuna cu Razvan Pascu, lasasem pentru aici cumpararea de suveniruri si cadouri. Si bine am facut!
Cetatea lui Karim Han
Moscheea Atigh Jame’
In centru se afla si Cetatea lui Karim Han, cel care a fost conducatorul Persiei si care a stabilit de altfel capitala tarii la Shiraz, dar si cea mai veche moschee din oras, ce dateaza chiar din secolul al IX-lea, Atigh Jame’ Mosque.
Am petrecut 3 zile senzationale in Shiraz, si dincolo de frumusetea obiectivelor istorice pe care vi le-am prezentat mai sus, ce m-a cucerit cu adevarat a fost sufletul deschis al oamenilor de aici. Si lumina aia, de care v-am spus mai sus. Dar mult mai multe despre aventura mea in Shiraz – despre cina intr-un restaurant traditional cu muzica live – o sa vedeti cum bate un persan adevarat la tobe – e de neratat!, despre cum ne-am ratacit in oras cautand un loc unde sa fumam narghilea, si cum ne-au ajutat localnicii sa-l gasim pana la urma, despre Joulep cafe dar si despre Moscheea Roz, o sa gasiti in vlogul meu de mai jos. E ultimul pe care il fac despre vacanta mea in Iran, impreuna cu Eturia si Razvan Pascu, si se simte in el o usoara nostalgie si tristete, pentru ca urma sa ma despart de un loc minunat. In care nu stiu daca voi mai ajunge vreodata. Dar unde va recomand, din tot sufletul, sa mergeti. Dar mergeti cu sufletul deschis.
Eturia organizeaza in luna Octombrie o noua calatorie de grup cu insotitor, in Iran, asa ca daca doriti sa ajungeti si voi in acele locuri, uitati AICI mai multe detalii.
LOve,
O.
Outfit: Balenciaga shirt, Topman trousers, Nike sneakers.