HellO, WOrld!
Azi revin cu si mai multe motive care sa va convinga sa vizitati Harghita, mai ales ca am vazut ca prima postare de pe blog, cea de AICI, a avut un super succes. Si cumva ma asteptam, pentru ca in perioada asta este mai greu sa ne asumam riscul de a calatori in afara Romaniei, si multi dintre noi prefera sa isi faca vacantele in tara, in locuri cat mai sigure posibil. Si cum v-am spus deja, Harghita chiar indeplineste toate conditiile, are peisaje minunate, niste sate desprinse parca din povesti, mancare de te lingi pe degete si oameni faini, primitori, care chiar stiu sa faca turism. Asa ca uite aici cele 5 motive in plus pentru a va planifica o vacanta in Harghita, cat mai repede:
Mica Transilvanie
Una din cele mai faine descoperiri din calatoria noastra in judetul Harghita, unde am ajuns invitati de organizatia locala pentru promovarea turismului, a fost parcul Mica Transilvania. Pentru mine, care sunt nascut in Ardeal si cu facultatea facuta la Cluj, deci umblat destul de mult prin Transilvania, a fost fascinant sa regasesc aici o multime de monumente istorice, castele si biserici medievale reproduse la scara mica in acest parc ce se afla pe un deal pitoresc, destul de aproape de Odorheiu Secuiesc. Nu am ajuns la Bruxelles sa vad Mica Europa, si nici alte muzee de miniaturi nu am mai vizitat, asa ca recunosc ca am fost fascinat inca de la primul moment in care am intrat aici. Mai ales ca printre monumentele reproduse se afla si Turnul Dogarilor din Bistrita, ce se afla foarte aproape de fosta casa a bunicilor mei. Insa vedeti aici multe reproduceri, foarte fain facute, de la castelul de la Bran, la castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Balta, biserica fortificata din Saschiz si multe altele, printre care te simti ca Gulliver in aventurile sale. Asa ca l-am inclus urgent pe lista de motive pentru care trebuie sa ajungeti neaparat in zona asta.
Mi-a placut asa de mult, ca mi-as fi dorit sa ma fotografiez langa fiecare reproducere, insa pentru mai multe detalii puteti sa intrati pe profilul meu de TikTok, unde am un video realizat chiar aici, la Mica Transilvania. Sper ca imaginile si video-ul sa va convinga sa vizitati parcul acesta, chiar merita! Iar initiatorii lui, echipa Legendarium, ne-au spus ca vor sa il extinda in timp si cu alte reproduceri ale monumentelor din tara noastra, asa ca tot timpul vor fi pregatite noi surprize pentru vizitatori.
Odorheiu Secuiesc
Pentru ca va povesteam mai sus de copilaria mea din Bistrita, trebuie sa recunosc ca Odorheiu Secuiesc mi-a adus destul de mult aminte de orasul meu natal, pentru ca este la fel de pitoresc si linistit. E usor incremenit in timp, asa ca m-am simtit ca la sfarsitul anilor 80 – inceputul anilor 90, mai ales cand in plimbarea mea am dat peste magazinul Romarta, magazinul luxului la sfarsitul secolului trecut. Am vazut oamenii plimbandu-se agale prin centru si luandu-si inghetata de la cofetaria din piata mare, reclamele arhaice, casutele tihnite si cochete, netulburate de nimic, si micile magazinase cu nimicuri si cu de toate. Insa m-am indragostit cu adevarat de locul asta atunci cand am vazut intrarea spre curtea unde era un cabinet stomatologic, si care avea amenajata o vitrina cu fotografii vechi de aproape un secol in chip de reclama. Si mi-am amintit dintr-o data de fotografiile din perioada interbelica ale bunicii mele, mai ales ca una din domnisoarele care imi zambea din vitrina cu fotografii sepia aducea destul de mult cu ea. Mie mi s-a parut suficient astfel incat sa adaug o vizita in centrul oraselului Odorheiu Secuiesc in lista de motivepentru care merita sa vizitati Harghita.
In Odorheiu Secuiesc am stat la cel mai faimos hotel din zona, care are si SPA, Septimia. Aici va asteapta piscinele exterioare, camere fiind comode, iar mesele se iau pe terasa astfel incat toata lumea sa se simta in siguranta. In plus, personalul este super amabil si dragut! Pe Booking e considerat Fabulos, cu un punctaj de 8.7, si puteti sa va faceti si voi o rezervare AICI.
Palinca
Eu stiu ca multi dintre voi poate ati considera ca trebuia sa trec asta printre primele motive, dar deja va laudasem mancarea din Harghita in postarea anterioara. Si am vrut sa-i dedic un loc special palincii, mai ales ca am descoperit o distilerie super premium, tot aici in Harghita, Este facuta numai din fructe de cea mai buna calitate, iar proprietarul ne-a explicat in mod amanuntit tot procesul de productie, asa inainte de a trece la momentul cel mai asteptat de noi toti: degustarea. Recunosc ca nu sunt mare fan al acestei bauturi, insa palinca Jamy e cu totul altceva decat am baut pana acum, fiind foarte fina si cu gust de fructe, aromat dar in acelasi timp subtil, astfel incat sa iti incante simturile. Si evident, sa te si ameteasca nitel. Ca nah, vorbim de palinca. Puteti sa comandati si voi niste delicatese, chiar de pe siteul palincajamy.ro O sa gasiti palinca de coacaze sau de mere, de pere sau de prune, de struguri rosii sau de coarne de padure, o varietate intreaga de licori extrase cu atentie din fructe.
Satele si traditiile
Si daca ti se pare ca nu sunt suficiente motive inca pentru a ajunge in zona asta, iti spun eu ca te vei indragosti de satele secuiesti. Sunt frumoase, pitoresti, cu casele ascunse dupa porti sculptate ce spun povestea familiei pe care o strajuiesc cu un cod vechi de sute de ani marcat in lemn. Am aflat de mestesugarii locului, cum ar fi cei care continua, in satul Corund, traditia fabricarii produselor din iasca. Este o traditie a locului, unica in Europa, insa care mai e continuata de doar putine familii. Ni s-a explicat si noua cum ajunge acea ciuperca de pe copac sa fie transformata in palarii sau genti, sau bratari foarte frumoase, la atelierul prelucrarii de iasca din Corund. Daca vreti sa asistati si voi la o demonstratie, intrati AICI pentru mai multe detalii. Mai puteti viziata insa si mestegarii care sculpteaza portile secuiesti, asemanatoare cumva cu cele din Maramures, si care o sa va spuna cifrul care sa va ajute „sa cititi” mesajele sculptate cu motive traditionale pe fiecare dintre portile din frumoasele sate secuiesti.
Aragonitul
Am lasat la final una din cele mai frumoase experiente din calatoria in Harghita, vizita la Muzeul Aragonitului din Corund, dar mai ales incercarea de a ne face singuri o bijuterie din aceasta piatra semipretioasa, extrasa dintr-un deal din apropiere. Este un mineral destul de rar, care se gaseste doar in cateva locuri din lume, iar la Corund acesta a fost exploatat inca de acum 100 de ani. Regina Maria s-a indragostit de aspectul sau deosebit si a comandat niste decoratiuni care sa fie realizate din aragonit, ale caror reproduceri le veti vedea la muzeu. Din pacate insa, dupa venirea comunismului, s-a exploatat complet gresit acest mineral, iar zacamintele au fost periclitate.
Acum insa puteti afla toata istoria aragonitului la muzeul din Corund si, in plus, puteti sa va slefuiti singur propria piatra de aragonit, pe care sa o transformati intr-o bijuterie. O sa treceti prin mai multe etape, insa o sa va bucurati sa vedeti cum piatra bruta incepe sa isi arate frumusetea data de straturile transparente, de culori diferite, ale aragonitului. Recunosc, este o munca super migaloasa, dar e ca o magie, asa ca va indemn sa incercati si voi aceasta experienta cand ajungeti in Corund. In plus, va alegeti si cu un medalion sau un inel facut de propriile maini! Pentru detaliile despre programul Muzeului de Aragonit Klopp Vencel, intrati AICI. Pentru a va transforma in mici bijutieri si a slefui cu propriile maini aragonitul, va puteti inscrie AICI la un atelier.
Si uite asa s-au strans deja 10 motive pentru care ar merita sa va planificati o vacanta in Harghita. Eu cred ca sunt suficiente, si in plus, sunt sigur ca veti gasi si voi multe altele daca veti ajunge aici, pentru ca veti ramane cu niste amintiri extraordinare.
Pentru mai multe detalii despre ce puteti vizita in Harghita, ce programe turistice sau tururi ghidate se organizeaza, puteti descarca aplicatia VisitHarghita din Apple Store sau Google Play.
LOve,
O.