“Some tourists think Amsterdam is a city of sin, but in truth it is a city of freedom. And in freedom, most people find sin.” (John Green – The Fault in Our Stars)
HellO, WOrld!
M-am intors de la Amsterdam cu senzatia foarte ciudata ca nu am reusit sa cunosc orasul. Este un amestec atat de ciudat de eleganta si relaxare, miros de iarba, biciclete si boutique-uri hip, incat cred ca as avea nevoie de o vacanta mult mai lunga pe care sa o petrec acolo, pentru a putea spune IAmsterdam. Dar cu toate aceste contrarii care se intalnesc pe stradutele mici ce marginesc celebrele canale ale Amsterdamului, orasul asta m-a cucerit. E ca o Venetie, dar una care nu traieste in trecut, desi are o istorie aproape la fel de indelungata ca Serenissima republica italiana. E rafinat si provocator, cu un stil care m-a cucerit tocmai prin relaxarea lui. Si nici n-ar avea cum sa fie altfel pentru ca oamenii ce locuiesc aici se deplaseaza pe biciclete iar casele cele mai dorite in acest moment in Amsterdam sunt cele de pe apa – boat houses.
Amsterdamul e un oras de vazut. Ba chiar l-as trece pe o lista a destinatiilor in care e obligatoriu sa ajungi in viata asta. Pentru ca are acel gen de libertate pe care inca multe locuri din lumea asta, dar si noi, o cautam. Si care uite, ii aduce milioane de turisti anual. Care, la fel ca mine, se indragostesc de Amsterdam. Eu abia ce m-am intors de acolo si deja mi-e dor, si as vrea sa revin pentru a ma transforma, macar pentru cateva saptamani, intr-un amsterdamez (cred ca asa se spune, nu?). Pana o sa pun in aplicare acest plan, uite aici
cateva tipsuri de calatorie in Amsterdam:
1. Indiferent ca petreci doar o zi sau un weekend prelungit in Amsterdam, de cel mai mare folos o sa-ti fie cardul I Amsterdam. Poti sa-ti iei unul de o zi, care costa 59 de Euro, sau ai variante de pana la 4 zile, care costa 98 de Euro. Il poti achizitiona si online de AICI. Cardul iti ofera acces gratuit la 44 de muzee din Amsterdam, de la cele mai mari, la cele mai mici, transport gratuit pe toate mijloacele de transport din oras, dar si o croaziera gratuita pe canalele Amsterdamului. In plus, ai si reduceri la o multime de restaurante si cluburi + magazine. Asa ca va indemn sa va luati acest card.
2. Hotelurile sunt scumpe in Amsterdam, asa ca ideal ar fi sa vizitati orasul in timpul saptamanii, pentru ca in weekenduri preturile sunt si mai mari. Oferte bune gasiti pe Booking.
3. Cafenelele de aici nu sunt ca si cafenelele de oriunde altundeva din lume. Sa nu va surprinda daca intrati intr-o cafenea din Amsterdam ca lumea nu merge acolo pentru cafea. Amsterdamul este printre putinele locuri din lume unde este legalizat consumul de droguri usoare, iar acestea se gasesc de vanzare in astfel de cafenele, intitulate Coffee Free Shop. Gasiti aici variate tipuri de marijuana sau hasis, pe care le puteti cumpara fie in format de tigara, fie la gram. Pentru incepatori sau turisti curiosi se organizeaza chiar si tururi speciale prin astfel de cafenele, astfel incat sa poti sa te familiarizezi cu fenomenul.
4. Nu doar drogurile usoare sunt legale in Amsterdam, dar si prostitutia. Redlight District e faimos in toata lumea (desi mie mi se pare ca acum e mai mult o chestiune de marketing turistic), iar seara toata zona se transforma intr-un adevarat spectacol cu doamne si domnisoare ce incearca sa ademeneasca turistii din niste vitrine rosii. Ce trebuie sa retineti e ca fotografiatul in aceasta zona e complet interzis, iar politia locala, care e foarte vigilenta, va poate confisca aparatul si sa va alegeti si cu amenzi foarte mari.
5. Faceti neaparat o croaziera pe canalele orasului. O sa descoperiti altfel Amsterdamul, in plus, aceste tururi ghidate va ofera si tot felul de informatii surprinzatoare sau inedite despre oras. Dureaza o ora si calatoria include cele mai interesante canale ale orasului, iar costul este de 11 Euro. Desigur, daca aveti cardul I AMsterdam, aceasta croaziera este gratuita.
6. Fiti atent la biciclisti. Pentru ca Amsterdamul are mai multe biciclete decat locuitori si a fost declarat cel mai prietenos cu biciclistii oras din lume, este evident plin de piste pentru aceste mijloace eco de transport. Cum sunt si foarte multi turisti in oras, iar multe din stradutele de aici nu au mai mult de 2-3 metri latime, trebuie sa fiti foarte atent la biciclisti, pentru ca sigur veti nimeri din neatentie in mijlocul unei piste dedicate lor. Si dupa cum spuneam, orasul e plin de biciclete. Ghida noastra chiar ne-a spus ca in mod normal canalele din Amsterdam au 3 metri adancime, insa din acestia un metru este ocupat de mal, un metru de bicicletele cazute in canale si apa este de fapt doar de un metru adancime.
LOve,
O.
Photography: Dorin Ciobanu
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: H&M suit and TShirt from AW18 collection, Saint Laurent sunglasses from OPTIBlu, Clarks shoes from Tezyo. Flash Tattoos tattoos.