E un film in care se fumeaza mult. Hannah fumeaza mult.
Iar asta accentueza tensiunea care creste gradat, pe masura ce filmul se apropie de final. Este surprins un singur episod din viata personajului principal: procesul din Ierusalim la care ia parte, in calitate de corespondent al The New Yorker, prestigioasa revista americana. Este judecat Adolf Eichmann, comandantul deportarilor evreilor spre lagare din Ungaria, Germania, Polonia si Franta. Hannah Arendt, evreu de origine, care reuseste in timpul celui de-al doilea razboi mondial sa scape dintr-un lagar de concentrare din Franta, ajunge să-l apere in articolele sale pe acest om, starnind revolta si ura conationalilor sai.
Afisul filmului |
Hannah Arendt, nascuta in Germania in 1906, provine dintr-o familie de evrei seculari. A studiat mai intai teologia, la universitatea din Marburg, dar apoi o paraseste in favoarea filosofiei, in care obtine un doctorat la Heidelberg, celebra universitate unde i-a avut profesori pe Heidegger, Jaspers si Husserl. Problema raului incepe sa o preocupe inca de pe atunci, fiind influentata de teoria filosofica a lui Heidegger, care, asa cum vedem in film, devine amantul sau. In acelasi timp, este o foarte activa sionista, influentata fiind de Kurt Blumenfeld, unul din cei mai buni prieteni ai sai. Este insa arestata de Gestapo in 1933, dar reuseste sa scape din Franta si sa emigreze in 1941 in Statele Unite. Aici publica „Originile Totalitarismului”, lucrarea ce o consacreaza la nivel mondial, prin analiza pe care o face asupra cauzelor si modului in care reusesc sa se instaureze si sa se mentina regimurile totalitare, fie ca vorbim de cel nazist, cat si de regimurile comuniste. Pe acestea le considera ca fiind sursa „raului absolut”, prin modul in care reusesc sa dezumanizeze pe toti cei care fac parte din sistem, odata ce ei isi pierd constiinta si actioneaza doar in numele doctrinei cu care ajung sa se identifice.
Hannah Arendt la batranete |
Tocmai in virtutea acestei teorii, veti vedea in film cum Hannah Arendt isi mentine parerea, atunci când toată lumea se revoltă împotriva ei, pentru ca e convinsa ca cel care a exterminat jumatate din poporul din care si ea face parte, poporul evreu, a actionat ca un simplu birocrat, si ca atare este aproape nevinovat. Adolf Eichmann, cel care a condus operatiunea de exterminare, pare de altfel, la proces, un om simplu, calm, senin, cu o constiinta curata. Iar Hannah, incearca sa delimiteze, in articolul sau, regimul totalitar al carui reprezentant este Eichmann, de persoana aproape banala pe care o vedem in timpul procesului.
“Problema cu Eichmann este tocmai faptul ca au fost foarte multi ca el, iar acestia nu erau nici perversi, nici sadici, nici criminali, ci ca ei erau, si inca mai sunt, teribil si ingrozitor de normali. Din punctul de vedere al justitiei dar si al standardelor morale de judecata, aceasta normalitate este mult mai inspaimantatoare decat toate atrocitatile comise laolalta.”(Hannah Arendt).
Acuzata de prieteni, colegii profesori dar si de conationalii sai ca nu isi iubeste poporul, Hannah Arendt (interpretata magistral de Barbara Sukova) spune la un moment dat:
„Eu nu iubesc niciun popor, de ce as iubi poporul evreu? Eu imi iubesc doar prietenii. E singura dragoste pe care pot sa o simt”.
Hannah actioneaza ca un cetatean universal, reusind sa prezinte intr-un mod obiectiv un proces cu foarte multe implicatii emotionale. Egoismul si atitudinea de superioritate nu reprezinta, de fapt, decat curajul prin care Hannah Arendt isi demonstreaza taria de a-si sustine pana la capat principiile filosofice, indiferent de consecinte. E o lectie de viata, foarte dura, care merita urmarita, indiferent ca la finalul filmului esti sau nu de acord cu Hannah.
Filmul este regizat de Margarethe von Trotta, si a avut premiera in Romania la sfarsitul lunii mai. Este distribuit in Romania de Asociatia Culturala Macondo . Eu l-am vazut la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, de la MTR, si sper sa mai ruleze, macar o perioada, astfel incat sa aveti timp sa il vizionati. Programul cinematografelor il gasiti pe Cinemagia.
Trailerul filmului il gasiti aici .