Sari la conținut

France – Castles of Loire Valley

HellO, WOrld!

 

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 24

Valea Loarei Ovidiu MuresanuValea Loarei Ovidiu Muresanu 2

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 3

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 14

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 13

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 4

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 12Valea Loarei Ovidiu Muresanu 7Valea Loarei Ovidiu Muresanu 16Valea Loarei Ovidiu Muresanu 20Valea Loarei Ovidiu Muresanu 6Valea Loarei Ovidiu Muresanu 26Valea Loarei Ovidiu Muresanu 9Valea Loarei Ovidiu Muresanu 27Valea Loarei Ovidiu Muresanu 18Valea Loarei Ovidiu Muresanu 11

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 5

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 8

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 17

Valea Loarei Ovidiu Muresanu 15

Merita sa te trezesti la 3 dimineata pentru asta, nu-i asa? Adevarul e ca visam de pe la 10 ani sa vad castelele de pe Valea Loarei prin care s-au perindat o multime de personaje ale lui Alexandre Dumas. Sa descopar usile lor secrete, sa le vad gradinile minunate, sa le numar turnurile si sa vad camerele in care si-au facut de cap atatia regi cu amantele lor nenumarate. Ei bine, visul meu s-a implinit recent si pot sa va spun ca de fapt, la fata locului, lucrurile arata mult mai spectaculos decat ma asteptam. Va puteti da seama de asta din pozele de mai sus (in care cred ca le-ati recunoscut pe Ana Morodan si pe Carmen Negoita, ce au fost partenerele mele in aceasta calatorie alaturi de Andrei Nourescu si the master mind of this adventure: Razvan Pascu). In cele trei zile petrecute pe Valea Loarei (zona inclusa in Patrimoniul UNESCO), am reusit sa vedem, cu ajutorul celor de la Val de Loire Travel, principalele atractii ale zonei, minunatele castele din Amboise, Chaumont, Chenonceau, Blois si Chambord. Toate decorate senzational (va reamintesc ca am ajuns acolo cu o saptamana inainte de Craciun), pentru ca erau gazdele unor târguri si expozitii dedicate acestei sarbatori. Aranjamentele florale, brazii impodobiti si colindele ne-au insotit in tot periplul nostru pe Valea Loirei. In prima zi ne-am delectat cu preparate traditionale frantuzesti (foie gras, branza de capra dar si alte branzeturi delicioase, tarte tatin, quiche-uri ce se topeau in gura) la un bistro-patiserie cu o istorie de mai bine de 100 de ani, apartinand familiei Bigot din Amboise. Am participat apoi si la o degustare de vinuri locale, ce se remarca prin gustul puternic si o aroma ce seaman cu cea a socului, De altfel, localnicii obisnuiesc sa adauge in acest vin plante si condimente pentru a crea o licoare deosebita ce e folosita si in scopuri medicinale. In Amboise am vizitat Castelul Regal, dar si Chateau du Clos Luce, cunoscut mai bine ca fiind resedinta lui Leonardo da Vinci, locul unde a trait intre 1516 si 1519, si unde de altfel s-a si stins din viata. Casa lui Leonardo este amenajata ca un muzeu in care puteti sa urmariti activitatea geniului Renasterii, pentru ca aici s-au nascut o multime din inventiile lui, dar si multe din picturile lui faimoase. Puteti sa vizitati atelierul, dormitorul, bucataria dar si capela unde este inmormantat Leonardo da Vinci, ce era numit de catre regele Fantei, Francois I, „primul pictor, arhitect si inginer al Regelui”.

A doua zi a fost cea mai plina, cu trei castele vizitate (Chaumont, Chenonceau si Castelul Regal din Blois). Am avut parte de o vreme splendida, asa cum se vede si in fotografiile de mai sus, iar noi am reusit sa descoperim locurile prin care in urma cu 500 de ani isi purtau pasii regina Catherine de Medici si rivala sa, Diane de Poitiers, ducesa ce l-a cucerit pe regele Henry II. Ambele au lasat in urma cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei, inconjurate de gradini mirifice, cu turnuri albe ce se inalta semet si de unde probabil isi supravegreau una alteia miscarile. Camerele decorate cu tapiterii scumpe, paturile inalte cu baldachine si semineele in care ardeau mocnit lemne, ne-au transportat usor in acea epoca ce l-a fascinat atat de mult si pe Dumas. Dupa ce ne-am despartit cu greu de castelul Chenonceau (cel mai cunoscut si vizitat de pe Valea Loarei), ne-am indreptat spre Blois, pentru a vizita castelul regal. Un castel ce pare de fapt format din 4 alte castele mai mici, fiecare dintre acestea formand o latura cu arhitectura diferita a unui patrat. Aici decorurile au devenit si mai somptuoase, desi castelul a fost foarte mult timp abandonat, mai ales dupa ce curtea regala a Frantei s-a mutat la Paris, iar apoi la Versailles. Insa grija si respectul francezilor pentru istorie sunt uriase, astfel incat au reusit sa refaca atmosfera din perioada Renasterii in toate incaperile castelului din Blois, aducand aici mobilier si decoratiuni vechi de sute de ani, foarte valoroase. Ne-am despartit de semetul castel din Blois admirand de pe terasa un apus de soare cu adevarat spectaculos, asa cum vedeti si in fotografiile de mai sus. Si care evident a fost surprins de noi toti pe Instastories.

Dupa o cina la restaurantul La Maison d’a Cote, ce detine o stea Michelin (despre care o sa va povestesc mai multe in curând), am petrecut o noapte la hotelul cu acelasi nume, iar a doua zi, pe o ceata pe care nu o puteai taia nici cu cutitul chef-ului  Cristophe Hay, ne-am indreptat spre cel mai mare castel de pe Valea Loarei, Chateau Chambord. Nu l-am vizitat, pentru ca eram in criza de timp, insa ne-am plimbat putin prin gradinile acestuia, unde am dat nas in nas cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care isi sarbatorise la castelul Chambord, cu o seara inainte, aniversarea celor 40 de ani. In timp ce noi eram foarte surescitati de aceasta intalnire, el si-a continuat relaxat antrenamentul de jogging pe care il facea in acea dimineata. Mi-am promis sa revin insa neaparat la acest castel si sa-l vizitez pe îndelete, intr-o zi mai insorita. De altfel, dupa acest weekend petrecut pe Valea Loarei, marea mea dorinta este sa revin acolo, undeva in luna mai, pentru a ma bucura atat de temperaturi mai prietenoase, dar si pentru a admira gradinile acestor castele atunci cand sunt pline de flori. Si promit ca pana atunci o sa recitesc si romanele lui Dumas, astfel incat sa pot sa urmaresc mult mai atent istoria agitata si romantata a castelelor faimoase in toata lumea ce se afla pe Valea Loarei.

Si acum, cateva informatii practice:

Cum ajungi pe Valea Loirei:

Zbor cu Air France: Bucuresti – Paris Charles de Gaulle – au acum o oferta cu preturi incepand de la 169 Euro, dus-intors. Apoi cu trenul TGV de la aeroport pana la Amboise (biletul il puteti cumpara online de AICI, costa in jur de 50 Euro, iar calatoria dureaza circa o ora). Daca nu va deranjeaza sa zburati cu companii low cost, puteti incerca Wizz Air sau Blue Air, ambele cu zboruri spre Paris, insa trebuie sa aveti grija ca transferul dureaza mai mult, pentru ca nu aterizati pe Charles de Gaulle, ci pe aeroportul din Beauvais.

Unde te cazezi:

Eu iti recomand hotelul Le Clos D’Amboise, unde am stat noi. E absolut superb, are o gradina foarte frumoasa, o piscina exterioara si servicii foarte bune. O camera este in jur de 100 Euro/noapte, acum, in extrasezon. Mi-au mai placut si hotelurile Le Pavillion des Lys, Fontevraud L’Hotel sau  Chateau des Arpentis, asta daca doriti sa va cazati chiar intr-un castel de pe Valea Loarei. Evident, in zona gasiti si cazari mai ieftine, pe Booking.

Ce sa faci:

Aici am sa-i las pe ghizii nostri de la Val de Loire Travel sa te ajute. Poti alege intre variantele de excursii de o zi propuse de ei – care includ vizitarea principalelor castele din zona sau sa alegeti un traseu in functie de o tema anume – degustarea vinurilor de Loara, de exemplu. Aceste variante au costuri incepand de la 189 Euro de persoana/zi si includ ghid, transport, biletele pentru vizitarea castelelor sau altor obiective turistice, dar si o gustare sau o masa. Insa, daca doriti ceva si mai personalizat, puteti sa ii rugati sa va organizeze un tur care sa raspunda exact cerintelor voastre, sunt sigur ca veti fi foarte multumiti de propunerile lor.

Eu sunt sigur ca veti avea parte si voi de un „coup de foudre” ajungand pe Valea Loarei, asa cum mi s-a intamplat mie vazand aceste locuri superbe. Au revoir!

LOve,

O.

 

Photography:  Personal Archive
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: H&M Conscious tuxedo, Monocult shirt, Christian Roth sunglasses from OPTIblu Romania, Le Colonel shoez from Tezyo.