Sari la conținut

Egypt – The Pyramids Of The Sun

HellO, WOrld!

You know how much I love Summer, the Sun and sand. Well, probably that’s why I’m so fascinated by those sandy and extremely hot countries, that reminds me of  „1001 Nights”  Today I will start to share with you some experiences and tips for those who want’s to travel in Egypt, Morocco or Tunisia. Countries that are, in my opinion, a little more interesting that their rich brother, Dubai
And I will start with Egypt, because here is the beggining of all civilisations.

Why? Because Egypt has almost 8.000 years of history.  And the Pyramids. And Ramses. And the thumb of Tutankhamon. And of course, the famous beauty of Cleopatra.
I don’t think you can imagine how gigantic are the pyramids.
It was my first shock when I arrived on the Giza plateau. They are huge! And so perfect! There are few perfect things in Egypt, but the pyramids are one of the most beautiful structures ever build by man. And they are one of the oldest costructions on Earth, and the oldest of the seventh wonders of the ancient World. Even if Egypt had only the pyramids, a trip to the Nile country should be a must do in a lifetime.

The second shock was up in the sky. Because it was a solar eclipse right in the moment when I get to the pyramids. It seems that the God of Ra (God of the Sun in the Egyptian mythology) considered that he had to hide himself at my appearance. #weird

How you can get there and make some funny (or stupid) pictures with The Sfynx?
Try some selfies! All your friends will envy you!

Well, first of all, check the local offers from the travel agencies. I do not recommend the self service in this case, it will be better to pay for o fully organized holiday by a tour operator. They will take care of your visas, the tips for the locals, the transfers from/to the Airport, and also, they will find you the perfect way to get to the Pyramids. And that’s great, isn’t it?

Tourism is one of the most important sectors in Egypt’s economy. More than 12.8 million tourists visited Egypt in 2008, providing revenues of nearly $11 billion. The tourism sector employs about 12% of Egypt’s workforce. Tourism Minister Hisham Zaazou told industry professionals and reporters that tourism generated some $9.4 billion in 2012, a slight increase over the $9 billion seen in 2011.So, you don’t have to worry, you will feel very spoiled as a tourist in Egypt.

I picked an hotel from Hurghada, that’s a little bit closier to the Pyramids and Luxor, than the Sharm el Sheick resort. It was a very good choice, from this point of view, because the distances between those places is huge. It took almost 5 hours to get to Cairo, on a highway, and after such a long road, we visited the National Museum, where you can find the treasures from the Tutankhamoon thumb, and many, many artefacts from the Pharaohs era.

Well, there are many things to discover here in Egypt, so I will get back to you with my adventures in The Valley Of The Kings.

LOve,
O.

HellO, WOrld!

Sper ca stiti ca sunt indragostit de vara, soare si nisip. Asa ca nu o sa va mire de ce sunt atat de fascinat de
aceste tari aride si arse de soare, ce imi amintesc  mereu de povestile din „O mie si una de Nopti”. Asa ca o sa va invit intr-o calatorie in nordul Africii, pentru a va oferi niste sfaturi in cazul in care vreti sa calatoriti in Egipt, Tunisia sau Maroc. Tari care, din punctul meu de vedere, sunt mult mai interesante si au mult mai multe de oferit calatorului decat fratele lor mult mai bogat, Dubaiul. 
Iar pentru ca este locul de nastere al uneia din cele mai vechi civilizatii din lume, am sa incep cu Egiptul.

De ce? Pentru ca are aproape 8.000 de ani de istorie. Si piramidele. Si pe Ramses al II-lea. Si Sfinxul, si mormantul lui Tutankhamon. Si desigur, frumusetea legendara a Cleopatrei. 
Nu cred ca puteti sa va imaginati cat de uriase sunt piramidele. Chiar daca le-ati vazut fotografiile de mii de ori si de tot atatea ori le-ati vazut in documentare la TV, tot nu puteti sa va imaginati cat de mari sunt ele cu adevarat. Pentru mine, asta a fost primul soc cand am ajuns pe platoul Giza. Sunt gigantice! Si atat de perfecte! Sunt destul de putine lucruri perfecte in Egipt, insa piramidele au reusit sa devina, nu numai singurele minuni ale lumii antice care au rezistat pena astazi, dar sunt si unele din cele mai vechi constructii de pe Pamant. Chiar daca Egiptul ar fi avut doar piramidele, si tot ar trebui sa fie o destinatie pe care sa o vizitezi macar o data in viata. 

Al doilea soc, cand am ajuns pe platoul Giza,  a venit din cer. Nu intelegeam de ce toata lumea, cand cobora din autocar, in loc sa se duca direct spre Piramide, ramanea cu ochii atintiti  la cer. Hmmm, mi-am zis, oare ce se intampla? Ei bine, exact atunci avea loc o eclipsa de Soare! 
Adica ajunsesem in tara lui Ra (Zeul Soarelui si cel mai important zeu egiptean) iar cand ajung eu la Piramide, el se ascunde? #weird

Dar,

Cum poti ajunge acolo si sa-ti faci niste fotografii haioase cu Sfinxul? 
Poti incerca si niste selfie-uri, care o sa-i faca pe prietenii tai teribil de invidiosi!

In primul rand, verifica ofertele agentiilor de turism locale. Iti recomand sa mergi mai bine intr-un grup organizat, cu un program complet oferit de tour operator, care te va ascapa de multa batai de cap: transferul de la/la aeroport, cazarea, bacsisurile pentru localnici, excursiile catre Piramide sau catre Luxor, sesiunile de scuba diving in Marea Rosie, pe care le vei gasi incluse in ofertele agentiilor. 

Turismul este una dintre cele mai importante ramuri economice in Egipt, cu peste 10 milioane de turisti, anual, dar si cu venituri de circa 10 miliarde de dolari. Ca atare, va veti simti foarte rasfatati in vacanta voastra in tara Nilului. 

Eu am ales un hotel din Hurghada, care este o statiune mai apropiata de Luxor si Piramide decat Sharm El Sheikh. Si a fost o alegerea foarte buna, din acest punct de vedere, pentru ca distantele sunt foarte mari in Egipt, iar drumurile cu autocarul dureaza cateva ore si pot sa fie obositoare. A durat aproape 4 ore drumul pana la Cairo, iar acolo am vizitat prima data Muzeul National, ce ascunde o multime de comori, printre care si cea descoperita in mormantul lui Tutankamon, dar si o multime de alte artefacte si mumii din istoria atat de indelungata a Egiptului. Fotografiatul in interior este interzis, asa ca de aceea nu vedeti aici fotografii spectaculoase cu masca mortuara a faraonului copil. Oricum, senzatia pe care o ai cand ajungi in camera ce adaposteste comoara este de neasemuit, pentru ca te trezesti fata in fata cu unele din cele mai faimoase, frumoase si cunoscute obiecte de pe planeta noastra. Si e posibil sa ti se taie  respiratia in fata unei asemenea frumuseti si bogatii, pentru ca totul este facut din aur, pietre scumpe si lemn pretios.

Dupa ce te extaziezi acolo, urmeaza drumul spre piramide, care initial erau destul de departe de orasul Cairo, insa acum, Giza a devenit un fel de suburbie a orasului Cairo, ce are aproape 20 de milioane de locuitori. Va va soca probabil, ca si pe mine, mizeria extrema si zecile de tone de gunoaie aruncate pe strazile din suburbii, pe care le veti vedea pe geamul autocarului. Ghidul ne-a explicat ca, in Egipt, legea nu considera o locuinta terminata pana nu are acoperisul finalizat. Astfel, pentru a scapa de impozite, unii egipteni isi lasa casele terminate doar la rosu si  traiesc in ele asa. Insa, pentru ca sunt cartiere intregi ce nu sunt finalizate si intrate in legalitate, nici serviciile de salubrizare nu functioneaza acolo. Iar localnicii arunca gunoiul in strada. E o imagine foarte socanta sa vezi strazi intregi acoperite de tone de deseuri. Iar apoi, dupa inca 10 minute de mers cu autocarul, ajungi la Piramide. La o distanta de 6000 de ani de civilizatie. 

Nu  va recomand sa vizitati Piramida lui Keops. Nu veti gasi nimic interesant in ea, doar ca va trebui sa pierdeti mult timp la coada, iar apoi sa suportati o inghesuiala de nedescris in niste tunele inguste si unde temperatura este destul de ridicata. Va sfatuiesc sa va plimbati mai bine in jurul piramidelor, pe jos sau calare pe camila (asta daca doriti niste fotografii foarte spectaculoase), si sa va bucurati de acest loc unic. Nu incercati sa va catarati pe piramide, este interzis, si va puteti alege cu o amenda usturatoare. Egiptenii sunt foarte atenti si isi protejeaza foarte bine orice vestigiu arheologic, ceea ce este foarte laudabil! Sper sa invatam si noi asta, cat mai repede, pana nu vom distruge orice urma a istoriei noastre. 

Dupa vizita la piramide si la Sfinx, agentia ne-a oferit si o masa pe o terasa din apropiere, unde aveam o perspectiva frumoasa asupra intregului platou Giza. Sa fiti insa foarte atenti la salate si la orice este posibil sa fie spalat sau sa contina apa de la robinet sau din alte surse cu exceptia celei imbuteliate. In Egipt, apa de la robinet nu este potabila, si va puteti alege cu o intoxicatie, sau chiar cu asa numita „boala a turistilor”, care sa va tina la pat cateva zile, ceea ce va va ruina vacanta. E mai bine sa fiti precauti, sa folositi in permanenta geluri sau servetele umede antibacteriene. Insa cel mai sigur remediu, si care va va fi recomandat si de ghizi cand ajungeti in Egipt, este sa mergeti la prima farmacie si sa cumparati un antibiotic foarte puternic, Antinal, care o sa va protejeze de virusul numit  – „blestemul faraonilor”. Eu am facut greseala sa ignor sfaturile ghizilor si m-am ales cu o indigestie teribila, care mi-a distrus complet ultimele zile de vacanta in Egipt. De aceea va recomand sa cumparati Antinal cand ajungeti si sa-l luati preventiv. Play Safe!  Nu e deloc placut sa zaci la pat in loc sa te bucuri de soarele si de frumusetea plajelor de la Marea Rosie.

Acum, dupa acest avertisment, o sa inchei prima mea postare despre Egipt.

Daca vreti sa ajungeti acolo, am gasit cateva oferte cu plecare din Bucuresti, AICI, sau din Budapesta, AICI. Eu am calatorit cu cei de la Kartago in Tunisia, si m-am simtit bine cu ei, insa dezavantajul a fost ca la excursiile optionale nu am avut atunci ghid in limba romana, dar am avut in engleza.

O sa revin cu aventurile mele in Egipt – in Valea Regilor si mai ales experienta funny de la prima mea lectie de scuba diving, dintr-unul din cele mai frumoase locuri de pe planeta unde puteti incerca acest sport: Marea Rosie.

LOve,
  O.