Sari la conținut

Egypt: Meeting the Gods in Karnak

HellO, WOrld!

 

Dupa prima mea vizita in Egipt, acum mai bine de 10 ani, scriam AICI ca va trebui neaparat sa ma intorc la un moment dat sa vizitez Luxorul, mai precis celebru templu Karnak, pentru a-l putea studia mai atent si a-l admira cum se cuvine. De ce nu am putut face asta la prima mea incursiune in Egipt o sa aflati din postarea respectiva de pe blog. Ce va pot spune, este ca de data asta nu am mai trait niciun incident neplacut si am putut explora linistit acest minunat loc, ascultand informatiile oferite de ghidul nostru, un doctorand in istoria faraonilor. Si intr-adevar, locul asta este o veritabila carte de istorie, pentru ca a fost construit in etape succesive pe parcursul a circa 1500 de ani. E un loc care te va uimi si fascina in mod sigur, pentru ca aici vei vedea cea mai mare constructie religioasa ridicata vreodata de om. Si care are peste 3500 de ani de istorie.

IMG_5166

IMG_5121

Ovidiu Muresanu Karnak

Ovidiu Muresanu Karnak

Insa acum nu as vrea sa va retin atentia cu date istorice despre acest complex de temple dedicate zeului Ra, sotiei sale Mut si fiilor Khonsu si Montu (zeul razboiului in mitologia egipteana), ci vreau sa va las sa va imaginati cum ar fi sa va plimbati printre coloanele acestea inspirate de florile de lotus, ce sustin acum un cer de albastru ireal. Era o zi fiebinte in Luxor, cu peste 38 de grade la umbra, iar in lumina zeului Ra totul devine fierbinte si orice pas in acest templu urias inseamna un efort destul de mare. Din fericire, ghidul nostru a gasit si locuri umbroase in care sa ne lase sa de odihnim in timp ce ne povestea istoria locului. Asa cum va spuneam si AICI, am ajuns in Egipt la finalul lunii Mai, si daca pe malul marii, la Hurghada, temperaturile erau perfecte, aici in sud, in Luxor, soarele ardea mult, mult mai puternic. Noroc ca cel mai mult timp l-am petrecut in sala cu coloane hipostile, celebra sala a templului lui Amun Ra, unde, de altfel, am realizat nenumarate fotografii, dupa cum se vede. Iar aici, in sala asta de aproape 5000 de metri patrati, plimbandu-ma printre coloanele uriase inspirate de florile de papirus,  am simtit cum timpul se micsoreaza si dispare, ca intr-o magie facuta de un faraon preaputernic. Si incercam sa imi imaginez cum acesti oameni, ce abia iesisera din epoca bronzului, au reusit sa construiasca ceva atat de incredibil. Desigur, ridicasera deja piramidele, insa maiestria cu care au reusit sa faca acest templu urias, e de neimaginat. Si da, vorbim de anii 1290- 1224 inaintea erei noastre, perioada in care a fost finalizata aceasta sala renumita in toata lumea.

IMG_5127

Ovidiu Muresanu Karnak

IMG_5120
Statuia lui Ramses al II-lea si a fiicei sale Merit-Amon

Construit in etape, dupa cum spuneam, templul Karnak are printre cei mai ilustri faraoni ce l-au extins si infrumusetat pe celebrii Ramses al II-lea (dinastia a XIX-a) si pe Hatshepsut (dinastia a XVIII-a), faraonul femeie ce a ridicat si cel mai mare obelisc din acest templu. Puteti sa-l admirati aici, insa multe din obeliscurile din templul Karnak au fost luate si transportate in toata lumea (cele mai celebre sunt la Roma – cel din piata San Pietro, si la Paris – din Place de la Concorde).

Ovidiu Muresanu Karnak

IMG_5153

IMG_5144
Obeliscul lui Hatshepsut

Ovidiu Muresanu Karnak

Si acum, cateva informatii care sa te ajute daca vrei ca in vacanta ta in Egipt sa vizitezi si templul Karnak din Luxor:

 

  1. Alege intotdeauna un tur ghidat. Noi am avut norocul sa avem un ghid excelent, asa cum am mentionat si mai sus, care ne-a acordat si suficient timp liber astfel incat sa putem face fotografii sau videouri, dar ne-a si explicat foarte bine toata istoria templului
  2. Nu uita sa porti haine albe sau deschise la culoare, temperaturile sunt foarte mari aici si soarele e greu de evitat in acest templu care se intinde pe o suprafata uriasa. Ideal ar fi sa te acoperi cu ceva si pe cap, pentru a te feri de insolatie. Turul dureaza aproape doua ore, si in functie de ora la care ajungeti in Luxor, s-ar putea sa prinzi vizita templului chiar la orele pranzului, cand soarele este cel mai puternic.
  3. Turul ar trebui sa cuprinda principalele obiective din templul lui Amun-Ra, respectiv aleea cu sfincsi de la intrare, apoi sala cu coloane hipostile, obeliscurile lui Hatshepsut si apoi sa finalizati turul la lacul cel sacru, care se afla in apropierea Nilului. Vei vedea si statuia lui Ramses al doilea dar si alte fragmente din templul ce a fost costruit pe parcursul a 1500 de ani.
  4. Neaparat sa ai si o sticla cu apa la tine, e foarte important.
  5. Detalii despre acces si regulile de respectat in acest obiectiv turistic gasesti pe site-ul oficial, AICI. Evident, si ghidul ar trebui sa va ofere toate aceste informatii.
  6. Pentru acest tur am preferat un grup mic, si iti recomand safaci si tu asta de fiecare data cand alegi o excursie optionala in Egipt. Chiar daca e un cost mai mare cu 10 Euro de persoana, merita> Astfel, noi, in loc sa calatorim intr-un autocar mare si plin, am mers cu un microbuz in care am fost doar 6 persoane. Astfel, toata excursia la Luxor a fost mult mai relaxata si mai placuta, evident. Nu uita ca drumul dureaza destul de mult (cred ca am plecat la 4 dimineata de la hotel), asa ca e important sa aveti cele mai bune conditii, mai ales cand stiti ca veti petrece atat de multe ore in soare la templul din Karnak si in Valea Regilor. Costul a fost de 85 Euro, si a inclus vizita templului Karnak, vizita in Valea Regilor (cu 3 morminte incluse, insa fara cel al lui Tutankhamon – care se plateste separat), vizita la templul lui Hatshepsut, dar si o masa de pranz la un restaurant din Luxor.
  7. E cel mai vizitat loc din Egipt, dupa piramide, asa ca trebuie sa te astepti la aglomeratie. Incearca sa ai rabdare, daca aveti un ghid bun va sti unde sa va duca pentru a putea obtine si imagini instagramabile in care sa nu fiti coplesiti de ceilalti vizitatori. Si pana la urma, bucuria de a te afla in acest loc magic ar trebui sa depaseasca orice neplacere cauzata de numarul mare de turisti.

 

Sper sa va fie de ajutor aceste sfaturi si, daca va hotarati sa mergeti in Egipt, nu ratati in niciun caz aceasta vizita la incredibilul templu Karnak din Luxor. O sa vedeti pe viu cum arata istoria faraonilor. Si ce e mai tare, e ca puteti sa o si atingeti!

 

LOve,

O.