Sari la conținut

Egypt: Back to the pyramids

HellO, WOrld!

 

Sa vezi piramidele din Egipt, macar o data in viata, este ceva extraordinar. Dar sa ajungi sa le vezi si a doua oara, ca sa le asculti povestile cu si mai multa atentie, este chiar incredibil. Iar eu, dupa mai bine de 10 ani, am revenit in desertul arid de la Giza, ca sa le admir din nou, la fel de semete si de neexplicat. Cum a fost prima mea experienta (atunci cand am surprins si o eclipsa de soare deasupra piramidelor) puteti citi AICI. A fost una dintre primele mele postari de calatorie consemnate pe acest blog, si sunt mandru ca am reusit sa dau atunci atat de multe amanunte despre intalnirea cu singurele minuni ale lumii antice care au supravietuit timpului.

Cairo Egypt
Prin centrul orasului Cairo

De data aceasta insa, vacanta mea in Egipt a fost organizata de cei de la Christian Tour, in parteneriat cu TUI, iar calatoria la piramide, din Hurghada, a costat 75 de Euro. Daca la prima mea calatorie in Egipt, traversarea desertului pe autostrada se facea in convoaie militare ce pazeau autocarele cu turisti, de data aceasta, situatia a fost mult mai relaxata, chiar daca a trebuit sa oprim in mai multe puncte de control militare. Egiptul pare acum mult mai safe din punctul asta de vedere, mai ales ca intr-un context pandemic, oricum exista o multime de motive de ingrijorare pentru turisti. Din fericire, Egiptul, care beneficiaza si de distante uriase dar a si avut masuri excelente de precautie, a fost ferit de valurile puternice ale epidemiei de coronavirus care au afectat alte tari, asa ca rata acolo de transmisie era sub 0,1 la mie acum o luna, cand am calatorit eu. Ca atare, masca de protectie era obligatorie doar in mijloacele de transport in comun si in interiorul muzeelor, nu si pe plaja sau la restaurant.

Si acum sa revin la Cairo, un oras urias, de 18 milioane de locuitori, si care la precedenta calatorie ma uimise nu doar prin marimea sa, dar mai ales prin faptul ca era incredibil de murdar. Chiar daca, asa cum se vede in fotografia de mai sus, Cairo nu e inca vreun Zurich, la aceasta noua intalnire cu capitala Egiptului pot sa spun ca am ramas placut impresionat. Mi-a parut mult mai curat! Evident, in aceste excursii de o zi nu apuci sa vezi mare lucru din oras. De aceea, in viitoarea mea vacanta in Egipt as vrea sa imi petrec mai multe zile in Cairo, pentru a-i savura pe indelete istoria de mii de ani, sa ma plimb pe stradutele pitoresti din centru, sa ma bucur de aromele si povestile locului, iar apoi sa plec in croaziera pe Nil, pana la celebrul templu de la Abu Simbel. Iar atunci sper sa vizitez si noul Muzeu de Istorie, ce va fi inaugurat in curand, pentru ca cel vechi, pe care am avut ocazia sa il vad si de aceasta data, pare nu doar incredibil de prafuit, dar se simte deja ca isi va pierde importanta pe care a avut-o un secol.

IMG_4876

IMG_4843
Fotografii vechi de la descoperirea mormantului lui Tutankhamon, de catre echipa lui Howard Carter, in 1922
IMG_4857
Tronul de ceremonie al lui Tutankhamon
Muzeu Cairo Hatshepsut
Singura sculptura cu chipul lui Hatshepsut, in chip de faraon, care s-a pastrat. Dupa moartea sa, orice reprezentare a reginei a fost stearsa de catre urmasul sau, faraonul Tutmes al III-lea, fiul sau vitreg, cu exceptia acesteia, care a scapat ca prin minune.

Cu toate acestea, aici am reusit sa revad comorile din mormantul lui Tutankhamon, care te uimesc si acum prin finetea detaliilor cu care au fost lucrate si mai ales, cu atentia ce se acorda faraonilor care paraseau aceasta lume. Nu doar sarcofagele minutios pregatite, mastile de aur, bijuteriile, vasele si toate detaliile care se pot vedea in aceasta comoara unica (deocamdata), dar mai ales faptul ca ele au o vechime de mii de ani nu au cum sa nu te impresioneze. Si repet, aici vorbim de mormantul unui faraon minor, care a domnit doar cativa ani si care are cel mai mic mormant faraonic descoperit in Valea Regilor pana acum. Nu vreau sa imi imaginez ce bogatii incredibile ar fi ascuns mormantul lui Ramses al II-lea, sau al faimoasei Hatshepsut, care si-a construit si incredibilul templu funerar in Valea Regilor, despre care o sa va poevestesc mai multe in urmatoarea postare despre Egipt.

Pe o caldura innabusitoare, a fost o alegere foarte buna sa includem in excursia noastra si o croaziera pe Nil, din care sa admiram Cairo de pe aceste ape ce l-au facut faimos in toata lumea. A durat circa 40 de minute, timp in care ne-am relaxat facand fotografii si urmarind liniile sinuoase pe care ambarcatiunea noastra le descria pe suprafata uriasa a Nilului. Apoi, dupa ce am luat pranzul la un restaurant local, ne-am intreptat spre punctul cel mai important al aventurii noastre in Cairo: intalnirea cu piramidele.

IMG_4904

Nu o sa va spun prea multe acum, pentru ca in postarea mea precedenta despre piramide v-am dat cam toate sfaturile despre ce e bine sau nu sa faceti cand ajungeti pe platoul Giza. In schimb, am sa va las sa va bucurati si voi de imaginile cu aceste extraordinare constructii, ce inca nu ne-au aratat secretele lor. Si poate de aceea ne vor fascina inca multe mii de ani de acum incolo, pentru ca nu sunt doar uriase, dar sunt pur si simplu perfecte.

IMG_7089_Facetune_26-06-2021-10-49-35

IMG_5006_Facetune_25-05-2021-21-00-30

IMG_4967_Facetune_25-05-2021-17-09-22

IMG_7083_Facetune_26-06-2021-10-47-59

IMG_7102_Facetune_26-06-2021-10-46-43

Egypt

Si nu, nu ai cum sa nu te indragostesti de ele, imaginandu-ti cate lume le-a admirat, cati au vrut sa le descopere misterele si cat de extraordinar trebuie sa fi aratat acest loc, in urma cu 4500 de ani, cand ele erau noi si straluceau in lumina orbitoare a zeului Ra.

 

 

LOve,

O.