HellO, WOrld!
Probabil nici nu mi-as fi dat seama ca v-am ramas dator cu povestea aventurii mele in Valea Regilor, daca nu as fi vazut astazi un documentar pe National Geographic ce incerca sa elucideze o parte din misterele mormintelor faraonilor egipteni. Am fost intotdeauna fascinat (asemeni intregii lumi) de extraordinara istorie a Egiptului, asa ca de fiecare data cand apare un documentar cu date noi despre vietile faraonilor, nu ma dezlipesc din fata ecranului pana nu se termina. Asa si astazi, doar ca intre timp incercam sa imi amintesc daca v-am povestit pe blog cum a fost vizita mea in Valea Regilor, care s-a intamplat anul trecut, in luna mai.
Am cautat in postari, dar nimic. Am scris despre vizita la piramide si in Cairo AICI, dar si despre experienta de la Templul Karnak din Luxor, insa nimic despre partea cea mai interesanta a acestei excursii. Pentru ca Valea Regilor ascunde cele mai multe informatii despre felul in care traiau (si mureau) egiptenii acum 4000 de ani. Iar pentru mine, sa ma intorc in acest loc incarcat de istorie, a fost ceva extraordinar!
Din toate punctele de vedere. Pentru ca erau 47 de grade la umbra. Iar Valea Regilor este la doi pasi de Sahara, intre niste munti de calcar ce reflecta lumina si caldura, astfel incat, la ora 12 cand am ajuns noi acolo, aerul frigea la propriu. Se pare ca egiptenii au ales aceasta vale pentru a-si inmormanta regii pentru ca este strajuita de un munte in forma de piramida. Iar piramida, la randul sau, este simbolica, fiind o reprezentare a drumului spre soare (Amun RA – zeul suprem egiptean) pe care faraonul defunct il va parcurge dupa moarte. Si credeti-ma, Ra era foarte prezent in ziua aia in care vizitam impreuna cu ghidul nostru Valea Regilor.
Din fericire, alesesem pentru excursia noastra la Luxor un tur cu un ghid privat, si am evitat astfel inghesuiala si asteptarile prea lungi care se intampla de obicei cand calatoresti cu un grup mare. Va sfatuiesc sa faceti la fel, mai ales daca sunteti pasionati de istoria Egiptului asa cum sunt eu.
Si acum cateva sfaturi practice, daca mergeti in vacanta in Egipt si alegeti sa faceti excursia la Luxor, care include si vizitarea Vaii Regilor
1. Dupa cum mentionam mai sus, tineti cont ca poate fi teribil de cald. Asa ca alegeti haine usoare, care sa va acopere cat mai bine si eventual si ceva de purtat pe cap, care sa va protejeze de eventuale insolatii (in Valea Regilor chiar nu ai unde te ascunde la umbra, singurele momente in care nu vezi soarele fiind in mormintele faraonice, unde este putin mai racoare).
2. In Valea Regilor sunt peste 60 de morminte faraonice, numerotate cu coduri KV (de la Kings Valley) de la KV1 la KV65. Dintre acestea, doar o parte sunt deschise pentru vizita turistilor. 8 dintre ele sunt incluse in biletul de acces general (pe care l-am avut si noi inclus in pretul excursiei), iar alte cateva (printre care si mormantul lui Tutankhamon), pot fi vizitate, dar cu bilete achizitionate separat.
Cele 8 morminte pentru acces general sunt:
KV1 – Ramses al VII-lea
KV2 – Ramses al IV-lea
KV6 – Ramses al IX-lea
KV8 – Merenptah
KV11 – Ramses al III-lea
KV14 – Tausert – Setnakht
KV15 – Seti al II-lea
KV47 – Siptah
Pe langa acestea, asa cum va spuneam, exista si 3 morminte care pot fi vizitate de turisti, dar pentru care se achizitioneaza bilet separat:
KV9 – Ramses al V-lea si Ramses al VI-lea (100 Lire Egipene – aproximativ 6 Euro)
KV17 – Seti I (1000 Lire Egiptene)
KV62 – Tutankhamon (300 Lire Egiptene)
Trebuie sa tineti cont ca mormintele deschise spre public variaza, pentru ca egiptenii incearca sa le conserve cat mai bine, iar vizita turistilor poate sa le afecteze prin aburii creati de respiratie sau de alte bacterii/microorganisme. Acum sunt deschise publicului cele mentionate mai sus. Insa in urma cu circa 10 ani, cand am vizitat pentru prima oara Valea Regilor am vazut mormantul faraonului Tuthmosis al III-lea, fiul vitreg al reginei Hatshepsut, care acum nu mai este deschis turistilor, si care este foarte spectaculos.
De data aceasta am renuntat sa mai vad mormantul lui Tutankhamon (il vizitasem la prima vizita in Valea Regilor), pentru ca da, este cel mai saracacios decorat, e cel mai mic si in plus, toate comorile descoperite in mormant de catre echipa lui Howard Carter in 1922 le vazusem deja la muzeul din Cairo. In situ se afla doar mumia faraonului ce a domnit doar 10 ani, dar care este cel mai faimos din toata lumea, tocmai pentru ca mormantul sau este singurul descoperit pana acum ce nu a fost pradat de hoti.
Insa am vizitat mormantul lui Ramses al III-lea, unul dintre cele mai mari din Valea Regilor, si foarte bogat decorat. Din fericire, era si foarte putin aglomerat, asa ca am putut sa ne bucuram linistiti de frumusetea detaliilor pictate si a basoreliefurilor din incaperile mormantului. Apoi, ghidul nostru ne-a condus spre mormantul lui Merenptah, a carui mumie se afla la muzeul din Cairo. Acesta nu este atat de mare, si multe dintre picturile de pe pereti s-au pierdut, insa sunt cateva imagini cu faraonul si zeul Ra care sunt foarte frumos reprezentate. Am fi avut dreptul sa mai vizitam un mormant din lista celor deschise turistilor, dar recunosc ca eram atat de toropiti de caldura naucitoare, incat am renuntat. Eu v-as recomanda, daca ajungeti aici, sa vedeti si mormantul lui Ramses al IV-lea, inclus in accesul general, ce este la fel de frumos decorat ca cel al lui Ramses al III-lea.
3. Daca vreti sa vizitati si alte morminte, in afara celor cuprinse in biletul cu acces general, v-as recomanda sa vedeti totusi mormantul lui Tutankhamon si mormantul KV9 – al lui Ramses V-lea si al VI-lea, care sunt foarte frumoase. E adevarat, cel mai spectaculos din toata Valea Regilor, cel mai mare si cel mai bine conservat este mormantul faraonului Seti I, dar biletul doar pentru vizitarea acestuia costa aproape 60 de Euro, asa ca nu stiu daca merita, cand puteti vedea alte 5 morminte cu mai putini bani – cele 3 din accesul general si cele doua de care va spuneam mai sus.
4. Da, este voie sa faci fotografii si videouri in interiorul mormintelor, insa doar cu telefonul, dar folosirea bliturilor este strict interzisa! La prima mea vizita in Egipt nu era permis nici macar acest lucru, de aceea nu am postat atunci pe blog imagini din interiorul mormintelor faraonice.
5. Trebuie sa tineti cont ca excursia la Luxor incepe cu o calatorie destul de lunga cu microbuzul (sau autocarul – in cazul in care mergeti cu un grup mare de turisti). Asa ca va veti trezi undeva la ora 5 dimineata, pentru a ajunge din Hurghada la templul Karnak chiar la deschidere (in jurul orei 8 – 9 dimineata). Chiar si asa soarele este deja foarte puternic, iar sansele sa gasiti umbra pe undeva in aceasta excursie sunt destul de mici. De aceea ideal ar fi sa alegeti lunile februarie – martie pentru vacanta in Egipt, cand este cald, dar temperaturile in Luxor sunt un pic mai suportabile. De asemenea, ghizii pot organiza in mod diferit aceasta excursie. Prima data cand am vizitat Luxorul, ghidul ne-a dus intai la Templul lui Hatshepsut, apoi am fost in Valea Regilor iar la final am traversat Nilul si am ajuns la Templul Karnak. De data aceasta programul a fost exact invers, incepand cu Karnak si finalizand cu templul lui Hatshepsut. Oricum, ideal ar fi ca vizita la Valea Regilor sa fie plasata la miezul zilei, cand soarele e cel mai puternic, pentru ca astfel va mai racoriti in timp ce vizitati mormintele faraonice subterane.
6. Templul lui Hatshepsut trebuie vazut neaparat! Este de fapt mormantul celei mai cunoscute si puternice femei faraon din istoria Egiptului. A fost sapat in acelasi munte despre care va povesteam mai sus, insa aceasta regina, ce a trait intre 1508 – 1458 i. Hr. si a urcat pe tronul Egiptului in 1478 i.Hr., a dorit sa aiba un mormant cu totul si cu totul special, care sa puna in umbra toate celelalte morminte faraonice existente la acel moment. Asa ca a ales ca accesul in mormantul sau sa se faca de pe partea cealalta a muntelui in forma de piramida, iar, in plus, si-a construit si un templu extraordinar de frumos si impunator, pe care il puteti vizita in aceasta excursie. Din fericire, el s-a pastrat foarte bine, iar semnificative aici sunt: seria de coloane ce o intruchipeaza pe Hatshepsut in chip de faraon barbat, prin care ea si-a dorit sa impuna respectul tuturor supusilor sai, picturile si basoreliefurile de la nivelul parterului (templul este construit pe 3 niveluri), unde e prezentata nasterea divina a lui Hatshepsut din zeul Amun Ra.
In momentul in care am ajuns la Templul lui Hatshepsut era tarziu dupa-amiaza, asa ca se aerul parea mai racoros dupa toropeala unei zile lungi. Se lăsa seara peste Valea Regilor, iar locul era aproape pustiu (unul din putinele avantaje ale calatoriilor in timpuri pandemice). Asa ca aici am petrecut destul de mult timp facand poze si minunandu-ma de iscusinta si ingenuitatea acestor oameni care au trait cu atat de multe mii de ani inaintea noastra, si care, uite, dupa atata timp, reusesc sa ne uimeasca. Cumva, toti acesti faraoni si-au castigat viata vesnica despre care povestesc inscrisurile si picturile de pe peretii mormintelor lor, si la care ei visau. Poate nu si-au imaginat ca vor fi subiecte de documentare pe National Geographic, sau ca cineva din Bucuresti va povesti pe un blog despre ei, la 4000 de ani distanta de la disparitia lor. Insa in mod cert, se va vorbi despre ei inca multe mii de ani de acum inainte, atata timp cat milioane de turisti vor ajunge in continuare in Valea Regilor pentru a se minuna de ce au lasat ei in urma.
LOve,
O.