Sari la conținut

Cum sa-l astepti pe Mos Craciun in Viena cea dulce ca Sacherul

Viena e singurul oras din Europa aflat in topul mondial al oraselor in care oricine si-ar dori sa traiasca. M-am tot intrebat de ce, pentru ca nu are nici clima oraselor din Australia si nici vienezii nu sunt chiar cei mai prietenosi oameni de pe planeta. Dupa mai multe vacante in orasul lui Strauss si al bomboanelor cu martipan, am inceput sa inteleg.

Targul de Craciun de la Rathaus

Eu sunt din Ardeal, asa ca am avut o senzatie oarecum stranie, de „acasa”, in orasul imparatesei Sisi, pe vremea careia centrul Clujului si al Timisoarei s-au transformat in ceea ce putem vedea si azi. Aerul relaxat al vienezilor, care par ca nu se grabesc niciodata, multimea de cofetarii pline de cele mai minunate torturi, cafenelele in care se fumeaza ca la inceputul secolului, piata Sf Stefan cu imensa catedrala ce imi aducea aminte de Sf Mihail din Cluj, totul parea la fel de asezat ca in copilaria mea petrecuta intr-un burg din Transilvania.

Si mai era ceva ce imi aducea aminte de copilarie, pietele mici si pasajele prin care te strecori intre strazile aglomerate, locuri magice unde intotdeauna e liniste. Bine, aici vorbim de Viena, de vals si de Opera fenomenala, unde, daca aveti noroc si va rezervati bilete din timp. puteti vedea si asculta cele mai bune voci din lume, acompaniate de cei mai buni instrumentisti, E o experienta de neratat, iar daca sunteti interesati de program, puteti sa-l consultati pe site-ul oficial al Wiener Staatsoper. Biletele la spectacole variaza ca pret intre 10 Euro si peste 200 de Euro, dar cele mai ieftine se epuizeaza imediat, asa ca va recomand sa le cumparati cat mai repede, de AICI.

Cladirea Operei

Chiar peste drum de cladirea Operei este Hotel Sacher, cu faimoasa sa cofetarie. Recunosc ca eu nu ma omor dupa tortul Sacher (se pare ca Sisi a avut o viata destul de amara de s-a indragostit atat de tare de aceasta prajitura foarte foarte dulce). In schimb, orice altceva din aceasta cofetarie mi se pare divin. Iar cafeaua lor este cea mai buna din lume (parerea mea), ca atare la fiecare drum prin Viena imi fac provizii serioase de Cafea Sacher, care nu poate lipsi din casa mea. Daca ati trecut prin Viena si nu ati ajuns inca la Cafe Sacher, va indemn sa o faceti. Ca sa va ispitesc, aruncati un ochi AICI, pentru un tur virtual.

Si daca tot am intrat in zodia dulciurilor, vreau sa va dezvalui acum locul meu preferat din Viena. Este langa palatul Hoffburg si este adapostit intr-o sera (de altfel, in aceeasi cladire din sticla se afla si sera de fluturi a imparatesei Sisi). Se numeste Palmenhaus, iar aici puteti sa savurati cele mai delicioase prajituri din capitala Austiei, asezati la mesele raspandite printre plante palmieri si alte plante tropicale. Atmosfera este foarte relaxata, chelnerii foarte atenti, iar cocktailurile sunt de vis. Eu m-am indragostit de prajitura cu crema de vanilie si portocale, dar si de tortul cu mere coapte, ambele absolut divine!

Cladirea serei unde se afla Palmenhaus Cafe
Interiorul cafenelei este absolut superb
Prajitura cu crema de portocale si vanilie
Vitrina cu delicii

Daca vreti sa aflati mai multe despre meniul si programul Palmenhaus Cafe, vizitati site-ul lor oficial AICI. Iar daca ajungeti in Viena in aceasta perioada si va doriti o seara speciala, intr-un loc care sa va duca cu gandul la vara si la rasfat, luati cina la Palmenhaus, nu o sa regretati.

Dar sa revenim acum la Mos Craciun. Nu ca el nu ar fi prieten cu dulciurile – din contra, cred ca meniul lui este alcatuit numai din prajituri, pricomigdale, bomboane Mozart si mult mult martipan – si tocmai de aceea vienezii ii dedica, incepand cu sfarsitul lunii Noiembrie, o multime de targuri, raspandite in toate pietele mai mari sau mai mici ale orasului. Propriu-zis, Viena intreaga sa transforma intr-un oras al lui Mos Craciun, cu casute din turta dulce de unde te invaluie mirosul de mar copt, vin fiert si punch cu portocale. E adevarat ca vantul din capitala Austriei, combinat cu temperaturile sub zero grade, te indeamna sa bei astfel de bauturi calde de dimineata pana seara tarziu, dar asta te va ajuta si mai mult sa intri in atmosfera de sarbatoare. Din Stephansplatz pana la Schonbrunn esti inconjurat de chioscuri unde se vind ciocolata calda, turta dulce, mere coapte, globuri din sticla pictata, decoratiuni de Craciun handmade si mult, mult vin fiert si punch. Lumea este vesela, si chiar daca ninge sau e un frig de crapa pietrele, toate targurile din Viena arata ca in povesti, cu mii si mii de luminite stralucitoare si brazi impodobiti.

Stephans Platz, cu celebra catedrala pe fundal

De aceea imi programez in fiecare an o vacanta in Viena, la sfarsitul lunii Noiembrie sau inceputul lui Decembrie, ca sa ma bucur de atmosfera de poveste si de vraja care se asterne parca peste intregul oras. Si sunt sigur ca o sa va placa si voua sa va rasfatati cateva zile aici. Mai ales ca Austrian Airlines are chiar acum o oferta speciala pentru zborurile catre Viena, cu preturi incepand de la 99 Euro, oferta pe care o putei consulta AICI. In ceea ce priveste cazarea, va recomand sa alegeti un hotel cat mai central, aproape de zonele voastre de interes, Pe Booking gasiti o multime de oferte, iar preturile sunt rezonabile chiar si pentru hoteluri de 4 – 5 stele (asta daca nu va doriti sa stati la Hotel Sacher, la Grand Hotel Wien sau la Ritz-Carlton.

Satul de Craciun din Piata Maria Tereza
 

Pentru a afla programul targurilor de Craciun din capitala Austriei, vizitati site-ul oficial de turism al orasului AICI. O sa vedeti ca majoritatea acestora se deschid in acest weekend (cel mai faimos dintre ele, de langa Rathaus, sau cel din Stephansplatz), iar celelate in saptamana care urmeaza, asa ca e perioada cea mai potrivita sa incepeti sa va faceti rezervarile.
Trebuie sa va spun ca transportul in comun din Viena functioneaza impecabil (toate autobuzele, tramvaiele si liniile de metrou functioneaza dupa un orar ce se respecta cu strictete), iar accesul de la aeroport in oras se face cu linia speciala de metrou CAT. Acesta circula din 30 in 30 de minute, iar pretul unui bilet dus-intors costa 17 Euro. Calatoria dureaza 16 minute, din statia terminus, Wien Mitte, pana la aeroport. Copii pana la 14 ani circula gratuit cu CAT. Daca vreti mai multe informatii, dati click AICI.

Daca v-am convins, va doresc o vacanta cat mai frumoasa in Viena. Si chiar daca nu o sa-l intalniti pe Mos Craciun, o sa fie o experienta de neuitat, pe care cred ca o sa va doriti sa o repetati in fiecare an.
Si cum si eu imi pregatesc deja bagajele pentru traditionala vacanta vieneza, mi-ar face placere sa ne vedem acolo, sa ciocnim o cana cu vin fiert sau cu punch.

Auf Wiedersehen!