Sari la conținut

Catania : 6 locuri pe care nu trebuie sa le ratezi!

„Going to Sicily is better than going to the moon.” (Gabriel Garcia Marquez)

 

HellO, WOrld!

 

Am ales aleator cifra 6, pentru ca sunt muuult mai multe lucruri de vazut in Catania. Nici eu nu am reusit sa descopar toate atractiile turistice in cele 4 zile petrecute in al doilea cel mai mare oras al Siciliei, dar mi-a fost suficient ca sa va spun ca mi-a mers la inima. Aici a contribuit vremea extraordinara de care am avut parte in toata aceasta calatorie siciliana (daca vreti sa vedeti cum a fost in Taormina, trebuie sa aruncati un ochi AICI), si mancarea ce cred ca o egaleaza, daca nu chiar o bate de departe pe cea din rai. Sincer, eram indragostit de Italia si pana acum, dar cred ca abia aici, in Sicilia, i-am gasit sufletul cu adevarat. Iar Catania a contribuit mult la asta.

OK, o sa ma intrebati, ce e Catania? Pentru ca inainte de vacanta mea singurul lucru pe care il stiam despre acest oras era ca are un aeroport unde aterizeaza curse low cost care zboara spre Sicilia. Si ca e pe coasta de Est a insulei, spre deosebire de Palermo, care e in Nord. Si cam atat.

Mare pacat, pentru ca istoria Cataniei incepe cu 800 de ani inaintea erei noastre, cand a fost consemnata de catre greci, este orasul unde a fost infiintata la 1434 prima universitate din Sicilia, si tot aici s-a nascut in 1801 celebrul compozitor Bellini, autorul operei Norma. In plus, centrul vechi al orasului a fost inclus in Patrimoniul UNESCO, pentru ca are o multime de cladiri baroce de o frumusete incredibila. Si toate astea s-au intamplat in umbra vulcanului Etna, care se afla foarte aproape de oras, si care de altfel a si distrus Catania de mai multe ori in istorie, prin eruptiile sale. Iar acum va invit la un tur pe strazile Cataniei:

 

1. u Liotru

Stiu, are un nume ciudat, nu am tastat eu gresit. Este numele simbolului orasului, care este chiar acest elefant din piatra neagra, pe care il vedeti incorporat in fantana de mai jos, ce se afla chiar in piata centrala a orasului. Si suuunt o multime de legende despre acest elefant, care este considerat a avea puteri magice si care ar apara orasul de eruptiile Etnei, de cutremure si de alte catastrofe. Se pare ca si el dateaza din atichitate, iar legenda spune ca a fost sculptat de un anume Aliodor, care, nereusit sa obtina titlul de preot s-a transformat intr-un vrajitor care cutreiera lumea calare pe un elefant. Repet, sunt legende, dar multe dintre ele au un sambure de adevar, cum ar fi faptul ca in Sicilia au trait la un moment dat elefanti pitici. Desigur, ei au disparut de mult, dar uite ca elefantul a devenit un simbol al orasului, iar el a fost pastrat in piata centrala a orasului, indiferent ca el s-a aflat sub stapanire romana, araba si desigur, sub Italia catolica. Ba chiar pare ca se uita sfidator chiar spre Domul din Catania, ce se afla fix in fata lui.

Catania Ovidiu Muresanu

Ovidiu Muresanu Catania 3

Catania Ovidiu Muresanu 2

O sa vedeti elefantul in multe reprezentari prin oras, dar u Liotru (o prescurtare in dialect sicilian a numelui lui Aliodor), este incorporat intr-o fantana ce a fost construita in 1736 de Giovanni Battista Vaccarini, si care i-a asezat pe spate un obelisc egiptean, iar deasupra lui o cruce. Nu aveti cum sa ratati acest loc de legenda, mai ales ca se spune ca poarta noroc.

2. Bisericile din Catania

Sunt multe si sunt foarte frumoase. Majoritatea ridicate dupa ce Etna a erupt in 1669 si lava a acoperit o buna parte din oras, si dupa ce in 1693 Catania a fost aproape distrusa de un cutremur puternic. Asa ca o sa remarcati nenumaratele biserici in stil baroc. Domul din Catania (sau Basilica Sant’Agata) dateaza din 1078, dar fiind distrusa succesiv de cutremure a fost restaurata si adusa la forma in care o vedem azi abia in 1711, sub planurile lui Gian Battista Vaccarini, cel care a cladit si Fontana del Elefante.

IMG_1283_Facetune_09-05-2022-13-00-18

Catania Ovidiu Muresanu 1
Basilica della Colleggiata, dateaza din 1794, si e un exemplu de Baroc Sicilian
IMG_1280_Facetune_09-05-2022-12-47-08
Interiorul Basilicii Sant’Agata

Ovidiu Muresanu Catania 1

IMG_1314_Facetune_09-05-2022-13-02-31
San Nicolo l’Arena e cea mai mare biserica din Sicilia, si nu este terminata, de aceea arata destul de ciudat. Ea face parte din Manastirea San Nicolo l’Arena, care este a doua cea mai mare manastire Benedictina din Europa. Si ea este inclusa in Patrimoniul UNESCO.

3. Cea mai frumoasa panorama a Cataniei

Desigur, o puteti avea tot din turnul unei biserici. E vorba de Badia di Sant’Agata, aflata la doi pasi de piata domului, ceea ce va permite sa vedeti de sus tot centrul orasului, cupolele si mai ales, muntele Etna, ce se ridica fumegand in zare. Evident, se vede si marea de aici. Pentru a avea acces la turn pretul este de 5 Euro de persoana, si e deschis de dimineata pana seara, cu o mica pauza la pranz.

Ovidiu Muresanu Catania 6

IMG_1384_Facetune_09-05-2022-13-03-03

Va recomand sa mergeti seara, pentru ca locul e minunat si puteti sa va relaxati dupa ce urcati nenumarate trepte pana sus, la baza cupolei. Iar apusurile de soare vazute de aici se spune ca sunt de neegalat!

4. Negru de Catania

Da, cum noi avem albastru de Voronet, si sicilienii au negru de Catania. A fost poreclit Orasul Negru, tocmai pentru ca majoritatea cladirilor sale vechi fac nota distinctiva prin culoarea negricioasa a zidurilor. Aceasta e data de nenumaratele eruptii ale Etnei, ce acopera orasul cu un praf negru, aproape tot timpul. Chiar si cand nu are nu stiu ce mare activitate acest vulcan, pe trotuare, in strazi si in piete o sa vedeti acest praf negru cam peste tot, batut de vant. Ei bine, e cenusa vulcanica, si ea s-a impregnat in zidurile cladirilor, ceea ce le face acum sa arate atat de special.

Ovidiu Muresanu Catania

IMG_1305_Facetune_09-05-2022-12-47-43

Ovidiu Muresanu Catania 2

nll

5. Amfiteatrul Roman din Catania

IMG_1264_Facetune_09-05-2022-12-59-29

Va spuneam ca acest oras care acum are peste 300.000 de locuitori, fiind printre cele mai mari 10 orase ale Italiei, a fost intemeiat de greci. in urma cu 2800 de ani. Din fericire, chiar daca a trecut prin atatea cataclisme, se mai pastreaza inca suficiente vestigii antice in oras, pe care le puteti vedea. Printre ele, si Amfiteatrul Roman, ale carui ruine le puteti vedea mai sus, si care e considerat a fi unul dintre cele mai mari construite in tot imperiul. Dateaza din secolul al doilea, e.n. si din pacate nu mai pot fi vazute din el decat structurile ce se aflau sub arena, restul cosntructiei fiind distrusa in timp de numeroasele cutremure. Insa un teatru greco/roman poate fi in continuare vizitat in Catania, si face parte tot din acest complex arheologic. Asa ca daca sunteti pasionati de istorie, merita sa il vizitati si asa sa aflati mai multe despre istoria acestui oras atat de frumos.

6. Teatrul Massimo Bellini

Ovidiu Muresanu Catania 7

IMG_1289_Facetune_09-05-2022-13-01-18

Ovidiu Muresanu Catania 5

Va spusesem ca aici s-a nascut acum mai bine de 200 de ani compozitorul Vincenzo Bellini, ce a compus nenumarate opere si ce era apreciat de insusi Verdi. Si pentru ca e atat de faimos in Catania, o multime de asezaminte culturale de aici, dar si Gradina Publica a orasului in poarta numele (Villa Bellini). Si desigur, cel mai important este chiar Teatrul Massimo Bellini, opera orasului, a carei cladire dateaza din 1890 si a fost inaugurata cu un spectacol cu opera Norma, in prezenta autorului acesteia. Cladirea se afla intr-o piateta in zona centrala si este inspirata de ecletismul francez al celui de-al doilea Imperiu si mai ales de celebra Opera Garnier din Paris, a carei fatada, dar si interior sunt surprinzator de asemanatoare. Din pacate nu am avut norocul sa vad de data aceasta un spectacol la Teatro Bellini, dar trebuie sa stiti ca in 1951, la 150 de ani de la nasterea compozitorului, Maria Callas a interpretat rolul principal in Norma, chiar pe scena acestei opere. Cladirea a fost renovata si acum a revenit la splendoarea sa de la inaugurare, asa ca, daca doriti, va recomand sa va rezervati locuri la un spectacol montat aici. Programul si mai multe detalii despre Teatro Massimo Bellini, gasiti AICI.

Sper ca v-a facut placere plimbarea la care v-am invitat astazi pe strazile insorite ale Cataniei, si promit sa revin curand cu alte locuri/experiente pe care nu ar trebui sa le ratati daca ajungeti in minunata Sicilie.

 

LOve,

O.

Photography: Alloch Abdullah
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: H&M linnen suit and shirt, Aldo shoes, Dior sunnies