Bine, nu chiar dupa colt, dar, daca plecati din Bucuresti, e la cel mult o ora de drum cu masina. Se apropie si weekendul, asa ca Bulgaria poate fi o alternativa excelenta si, de ce nu, mai ieftina. Daca ai la dispozitie doar o zi, poti sa optezi sa te opresti in Russe, care are un centru foarte cochet, cu terase si mai ales un parc minunat. O sa vedeti o diferenta enorma intre aspectul orasului Giurgiu si frumusetea orasului bulgaresc, dar asta ar fi doar prima surpriza placuta, pentru ca in tara de peste Dunare ai parte de ele aproape la tot pasul.
Centrul orasului Russe |
Cladiri in centrul vechi din Russe |
Dupa ce treci podul de la Giurgiu, chiar daca vei fi fascinat de minunatele cladiri art-nouveau, iti recomand insa sa nu te opresti in Russe si sa continui sa mergi spre sud inca o ora, pentru a descoperi Veliko Tarnovo. Este un orasel extrem de cochet, grupat in jurul unei cetati medievale care la un moment dat reprezenta centrul Imperiului Bulgar. Va indemn sa lasati masina in prima parcare si sa faceti o plimbare prin orasul vechi, cu stradutele inguste si marginite de case foarte bine conservate, in care acum functioneaza pensiuni, mici magazine si restaurante sau cafenele.
Strada in Veliko Tarnovo |
Ele sunt grupate pe trei dealuri, astfel incat tot orasul este in trepte si terase, care coboara pana spre malurile raului Yantra. O sa descoperiti in plimbarea voastra o multime de magazine cu suveniruri, obiecte artizanale sau lucrari de arta ce o sa va indemne sa faceti cumparaturi, dar aici preturile sunt mai mult decat decente. Veliko Tarnovo este un un oras foarte pitoresc si de care sper sa va indragostiti, asa cum mi s-a intamplat si mie.
Veliko Tarnovo |
In plus, daca o sa vizitati si cetatea construita in timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar (1185 – 1393), o sa aveti parte de o superba priveliste a intregului oras. Catedrala, reconstruita recent dupa planurile initiale, este decorata cu fresce superbe, lucrari moderne, dar care reusesc sa aduca locului aerul maiestuos de altadata. Este un complex destul de mare, astfel incat o sa va ia ceva timp sa il vizitati, dar merita sa urcati pana aici, chiar daca o faceti doar pentru cateva fotografii ale orasului Veliko Tarnovo, vazut de sus.
Panorama orasului Veliko Tarnovo |
Cetatea Veliko Tarnovo |
Fresca in catedrala |
Cea mai mare descoperire a mea in zona este insa un sat de vis, aflat la doar 4 kilometri de Veliko Tarnovo. Se numeste Arbanassi, un loc desprins din povesti, din amintirile din copilarie, iar toate astea pentru ca localitatea este inclusa in patrimoniul UNESCO. Satucul pare incremenit in timp, toate casele sunt pastrate si restaurate foarte bine, iar pensiunile din zona au si ele linia arhitectonica a cladirilor protejate, insa oferind tot confortul modern.
Casa traditionala in Arbanassi |
Exista mai multe hoteluri in Arbanasi, dar unul dintre ele este pozitionat superb, fiind clasificat cu 5 stele, Arbanassi Palace . Daca vrei sa te bucuri mai mult de farmecul local, eu iti recomand cazarea la o pensiune. Eu am locuit la Vila Tvorcheska, o pensiune cocheta, cu dotari foarte bune (au jacuzzi sau cada cu hidromasaj in fiecare camera, dar si o sauna uscata) si cu o mancare excelenta. Micul dejun este intotdeauna foarte bogat (e o caracteristica a Bulgariei, pentru ca in orice hotel sau pensiune am stat, micul dejun era regesc, indiferent de pretul platit pentru camera sau apartament).
Vila Tvorcheska |
Merita sa incercati si restaurantele din zona pentru preparate traditionale bulgaresti, sunt delicioase! Comandati un ghiveci sau celebra salata bulgareasca (in Bulgaria se numeste Shopska Salad, reteta o gasiti aici.). Si zacusca are un cu totul alt gust la vecinii din sud, care mie imi place foarte mult. Trebuie doar sa cereti „liutenitsa”, pentru ca in bulgara cuvantul „zacusca” inseamna mic dejun 🙂 Pentru a incheia un pranz sau o cina, cea mai buna alegere sunt vinurile locale, mai ales cele rosii, care sunt extrem de parfumate – Chateau Karnobat sau vinurile de Tcherga au fost niste descoperiri uimitoare!
Maine o sa revin cu noi recomandari de vacanta din Bulgaria, de asta data de pe litoral, pentru cei care isi doresc o vacanta departe de agitatia din statiunile mari. Sudul Bulgariei are multe de oferit in acest sens, si sunt sigur ca nu o sa regretati! Mai jos aveti o imagine din Ahtopol, cu plaja marginita de paduri.
Pentru rezervari eu am folosit site-ul visitbulgaria.net, un site care functioneaza excelent si nu am avut niciodata probleme cu cazarea. Desigur, puteti apela si la booking.com, dar e posibil ca aici sa nu gasiti ofertele de la pensiunile locale.
LOve,
O.