HellO, WOrld!
Mi-am propus sa va mai inveselesc putin ziua asta mohorata cu o poveste despre un oras care a fost cu totul si cu totul o supriza placuta. E vorba de Bratislava, capitala Slovaciei, a 33-a tara pe care am ajuns sa o vad. Stiu ca majoritatea dintre voi prefera sa primeasca sau sa-si faca niste cadouri mai usor de gasit (haine, bijuterii, masini sau gadgeturi), dar pentru mine cel mai frumos cadou e o tara sau macar un oras nou. Iar Bratislava a fost cadoul meu de Mos Nicolae.
Sincer, nu aveam nicio asteptare de la acest orasel. Scroland pe google am vazut ca are un targ de Craciun care arata simpatic, un castel cocotat pe un deal si un pod peste Dunare celebru pentru ca in varful lui este suspendat un OZN (dar nu unul real, desigur). Cum de la Viena pana la Bratislava faci cam o ora cu trenul, mi-am propus sa vad ce mai poate fi descoperit in capitala Slovaciei, pe langa cele mentionate mai sus. Biletul de tren a costat aproximativ 12 Euro, cumparat de la automatele de la gara din Viena, capitala Slovaciei fiind la doar 60 de km de cea a Austriei.
Am coborat intr-o gara ce mi-a adus aminte instantaneu de Sinaia. Asta a fost prima surpriza, pentru ca nu ma asteptam ca un oras prin care trece Dunarea sa se afle intre munti. Adevarul e ca din Bratislava se spune ca incepe lantul muntilor Carpati, asa ca feelingul meu ca sunt undeva intr-o statiune montana nu era gresit. Pe drumul de la Gara spre Centrul Vechi (pe care am decis sa-l facem pe jos, pentru ca nu dura mai mult de 20 de minute) am descoperit si alte similaritati cu orase din Romania. Ba mi se parea ca sunt la Brasov, ba chiar la un moment dat m-am simtit ca pe strada Horea din Cluj, ba apoi am avut senzatia ca sunt in Sighisoara, odata ce am intrat in Centrul Vechi. Si e normal sa fie asa, pentru ca Bratislava (pe numele sau vechi nemtesc Pressburg) a fost un oras important al Imperiului Habsburgic, din care a facut parte si Transilvania, asa ca de aici si asemanarile arhitecturale. Insa chiar merita vizitat orasul asta? DAAA! Mai ales daca faci ca mine si decizi sa parasesti Viena pentru o zi, tocmai ca sa descoperi capitala Slovaciei.
OK, ce e Slovacia?
E o tara mica, desprinsa din vechea Cehoslovacie, tara ce s-a impartit in doua dupa caderea comunismului in 1989. Bratislava era deja centrul administrativ al regiunii inca de secole, asa ca acum este si capitala Slovaciei. Chiar daca are doar putin peste 450.000 de locuitori, orasul este unul din cele mai importante centre economice si culturale din centrul Europei, accesul sau la Dunare facand-o sa fie de secole un punct strategic pentru imperiile sau tarile din care a facut parte. De altfel, romanii au fost primii care i-au descoperit potentialul, iar apoi, in imperiul habsburgic devenise locul de incoronare, timp de secole, al regilor Ungariei , pentru ca Bratislava (Pressburg in germana sau Pozsony in maghiara), a fost si capitala Ungariei, sediu al arhiepiscopilor, a conducerii breslelor si oras regal. Avand o asemenea istorie complexa, orasul arata mult mai spectaculos decat ma asteptam, centrul sau vechi fiind unul foarte frumos pastrat.
Dar uite ce sa nu ratezi aici, daca ajungi in aceasta perioada la Bratislava
Targul de Craciun
E unul din cele mai simpatice vazute de mine, fiind amenajat chiar in Piata Mare din fata vechii primarii a orasului. Aici poti sa mananci preparate locale, sa bei un vin fiert, sau pur si simplu sa intri in spiritul sarbatorilor alaturi de o multime de turisti care au venit sa faca acelasi lucru. Atmosfera e chiar de poveste, iar daca vrei sa o observi mai bine, poti sa urci in turnul primariei, pentru a observa totul de sus.
Cladirile si castelele din Centrul Vechi
Chiar nu ma asteptam ca vechiul oras sa arate atat de bine, insa asta a fost a doua mare surpriza care ma astepta in Bratislava. Sunt o multimi de cladiri baroce sau rococo, biserici cu influente gotice, asa ca e foarte posibil sa va indragostiti si voi de Bratislava la prima vedere, asa cum am facut-o si eu.
Unul din cele mai frumoase palate descoperite in plimbarea mea prin Bratislava e Palatul Primatului (din fotografia de mai jos). Locul e superb, are o intrare maiestuoasa si mai multe curti interioare baroce, asa ca e posibil sa va simtiti un pic ca in Italia, mai ales din cauza culorii roz pal a zidurilor. Aici a semnat Napoleon I si Imparatul Francisc al II-lea a 4-a Pace de la Pressburg.
Cumil
Plimbandu-va pe stradutele din centrul Bratislavei o sa vedeti mai multe statui ale unor oameni in posturi mai ciudate. Cea mai faimoasa dintre ele este cea a unui om care pare ca iese dintr-un canal si priveste uimit lumea. Cunoscut sub numele de Cumil, a devenit una din atractiile principale pentru turistii care se inghesuie sa se pozeze cu el. Statuia dateaza din 1997.
Novy Most si al sau OZN
Podul peste Dunare, la fel ca si castelul, domina orasul. Podul a fost ridicat la finalul anilor 60, si inaugurat in 1971, iar faima sa vine tocmai din faptul ca pe unul dintre pilonii sai este ridicata o constructie ce seamana foarte mult cu o nava spatiala. Aflata la 95 de metri deasupra Dunarii, ea ofera o panorama superba a intregului oras. Se poate urca pana acolo cu liftul, biletul de vizitare pentru UFO fiind de 11 Euro. Puteti lua masa aici sau doar sa serviti o bautura (in interior este amenajat un restaurant cu bar), sau puteti urca pe constructie, ca sa admirati intregul oras dintr-un punct de observatie.
Castelul Bratislava
Simbolul orasului este ridicat pe un deal, asa ca poate fi observat cam de oriunde. Acum este, printre altele, sediul Parlamentului Slovac, al Muzeului National si al altor institutii. Din pacate, eu nu am mai avut timp sa il vizitez, dar cum mi-am promis sa revin in Bratislava, o voi face cu urmatoarea ocazie.
Mancarea
Evident ca avand o istorie atat de complexa, si mancarea din Slovacia are influente germane, austriece, maghiare si desigur, slave. De aceea eu am preferat sa imi iau un fel de gnocchi cu branza, cel mai cunoscut fel traditional al lor, si care se numeste: bryndzové halušky. El vine insotit de un toping de slanina prajita, si este absolut genial. Ma rog, mie mi-a placut mult. L-am incercat la Restaurantul Bunicii din Centrul Vechi, un loc foarte turistic, de altfel. Mi-au atras atentia aici si frescele care prezinta imagini cu orasul vechi, dar si cea mai colorata cu „bunica” in vremurile ei de glorie. Preturile mi s-au parut insa cam piperate pentru serviciile oferite, asa ca poate gasiti si variante mai bune in oras.
De fapt, daca ar fi sa reprosez ceva Bratislavei, ar fi tocmai ciudatenia preturilor, care puteau sa fie chiar si de 3 ori mai mari decat intr-un loc similar, dar aflat la 50 de metri mai la stanga sau la dreapta. Daca nu va grabiti, sau aveti timp sa faceti un research mai serios inainte, va indemn sa o faceti, macar in privinta locurilor in care sa luati masa. In rest, orasul e ca o bijuterie medievala, si chiar merita descoperit. Asa ca daca sunteti intr-o excursie cu masina prin centrul Europei, sau va aflati in Viena pentru mai multe zile, puteti sa va alocati o zi ca sa vizitati si capitala Slovaciei. Va zic eu, nu o sa regretati!
LOve,
O.
Photography: Marius Tanef
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: H&M, Tommy Hilfiger boots, Fendi sunglasses.