„Leave your troubles outside! Life is disappointing? Forget it!” (Cabaret)
HellO, WOrld!
Cam asta e mantra pe care am repetat-o in minte timp de doua ore, in timp ce asteptam sa aterizez pe aeroportul Tegel, din nordul Berlinului. Nu ca viata mea ar fi nu stiu ce dezamagire, insa anul asta mi-au cam lipsit vacantele. Iar din cea de la Berlin mi-am propus sa fac una de neuitat. Ceea ce s-a si intamplat. De ce?
Pai uite:
1. Am fost la prima editie a festivalului Lollapalooza organizata in Europa. Daca n-ai auzit inca de festivalul asta, ar trebui sa dai un search pe Google si dupa aceea sa-ti si cumperi bilete pentru editia de la anul (10-11 Septembrie). On top af that, mi-am sarbatorit ziua pe Tempelhof arena, fix acolo, in timp ce pe scena era Fatboy Slim. Despre toata experienta am scris deja AICI.
2. Berlin e WOW! Cu o istorie foarte zbuciumata si cu zeci de ani in care a fost impartit, la propriu, intre doua tari (RDG si RFG), Berlinul iti mai ofera si acum, la 25 de ani de la reunificare, posibilitatea de a pasi din comunism in capitalism la distanta de doar cateva strazi. E drept, aceasta intalnire a contrastelor este acum, din fericire, doar arhitecturala, nu si politica. Iar in vechile blocuri sau cladiri comuniste poti sa intalnesti acum, in Berlin Mitte, unele din cele mai frumoase si cool cafenele sau bistrouri. Cum ar fi Sauers Cafe, din Piata Rosa-Luxemburg, la doi pasi de Alexanderplatz, unde puteti sa luati un mic dejun delicios si cea mai buna cafea din Berlin. Retineti acest loc, pentru ca de aici puteti vedea Volksbuhne -Casa de Cultura a Berlinului (da, si-a pastrat denumirea din perioada comunismului), ce s-a transformat acum intr-un spatiu multicultural alternativ, unde se organizeaza multe expozitii, festivaluri si concerte.
3. Am ajuns pe Insula Muzeelor. Situata in Berlin Mitte, pe raul Spree, a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, incepand cu anul 1999, iar aici se afla 5 muzee: Altes Museum (Muzeul Vechi), Neues Museum (Muzeul Nou), Alte Nationalgalerie (Vechea Galerie Nationala), Bode Museum si Pergamon Museum. Din pacate, nu am avut timp sa le vizitez de data aceasta, insa muzeele de aici sunt un motiv bun ca sa revin la Berlin. In afara colectiilor de arta, aici se afla expusa si Poarta Zeitei Istar din Babilon, sau altarul Pergamon. Daca sunteti pasionati de muzee, eu va recomand sa va achizitionati un Berlin Pass, care va va ajuta sa obtineti tarife mai bune sau chiar gratuitati pentru a le vizita.
4. Am trecut prin Poarta Brandemburg! Cred ca oricine trebuia sa faca asta macar odata in viata. Nu de alta, dar acest monument este simbolul Berlinului si una din cele mai cunoscute constructii din lume. A fost unul din cele mai frumoase momente din vacanta mea. Nu uita sa-ti faci un selfie aici. Poate chiar un filmulet pe Snapchat.
6. Am ajuns in Potsdamer Platz. Poate ca numele acestei piete nu va spune nimic, dar aici a fost locul unde, in 1990, la cateva luni dupa daramarea zidului Berlinului, au cantat Pink Floyd, in celebrul lor concert The Wall. Cum au ajuns sa concerteze aici, puteti vedea din documentarul impresionant realizat de ei, un film care o sa va dezvaluie multe din povestile tragice si teribil de triste care au marcat istoria zbuciumata a ultimilor 100 de ani ai Berlinului. Cum majoritatea cladirilor de aici au fost distruse in bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial, piata a fost un teren viran impartita in doua de Zidul Berlinului. Abia dupa 1990 a inceput procesul de reamenajare si restaurare, iar acum, aici, se afla una din cele mai impresionante constructii moderne din lume, Sony Center. Acesta adaposteste un urias IMAX, dar si cladiri de birouri, magazine, restaurante si cafenele. Iar una din cele mai faimoase dintre ele este Cafe Josty, deschisa de fratii cu acelasi nume undeva spre sfarsitul anilor 1800 in Potsdamer Platz. Era locul de intalnire al celebritatilor vremii iar pana in 1930 era cel mai cool loc din Berlin. Doar o parte din vechea cafenea a mai putut fi restaurata si relocata in ceea ce este acum Cafe Josty din Sony Center. Merita sa va asezati pe terasa acoperita, sa admirati arhitectura spectaculoasa a cladirilor de aici, sau sa luati cina in interior si sa va bucurati de meniul si serviciile excelente, in timp ce studiati fotografiile vedetelor ce au trecut pe la Cafe Josty, expuse pe pereti. Asta pentru ca Josty e in continuare locul favorit de intalnire al starurilor in timpul Berlinalei.
7. Am mers pe Aleea Celebritatilor. Pe unde altundeva as fi putut sa ma intorc la hotel dupa o seara atat de frumoasa in Potsdamer Platz, daca nu mergand pe aleea plina de stele? Pe care chiar le puteti vedea, in 3D, daca va uitati mai atenti. E o experienta pe care nu trebuie sa o ratati. Si da, cred ca ati inteles ca in Potsdamer Platz trebuie sa ajungeti neaparat dupa ce se intuneca. De ce? Cred ca v-ati dat si voi seama din fotografiile de mai sus. E WOW, nu?
Si 8. Da, aici nu mai am fotografii, pentru ca fotografiatul e interzis. Dar am ajuns in clubul KitKat. Club numit asa dupa cel facut celebru de filmul Cabaret. Iar aici au loc unele din cele mai extravagante petreceri din Berlin. Si cum sa ajungi in capitala clubbing-ului mondial si sa nu petreci? Iar Kit Kat e una din cele mai din spectaculoase optiuni. De ce? Pai a fost deschis de un star porno celebru din Berlin, in anul 1994. Asta poate sa va dea o idee. What happens in KitKat stays in KitKat, dar pot sa va spun ca e o experienta unica. Si daca va tenteaza petrecerile tematice, cu dresscode-uri foarte libertine, atunci mergeti in weekend aici. O sa vedeti o coada destul de lunga la intrare, insa merita asteptarea. Ca si la Berghain, cel mai cool loc din Berlin. E cel mai mare club, unde petrecerile se tin non-stop, de vineri pana duminica. Insa acolo nu am ajuns de data asta. Din pacate.
Dar o sa ma intorc, Berlin. Poti sa fii sigur de asta.
LOve,
O.