HellO, WOrld!
E cel mai frumos loc de pe pamant. Sau oricum, locul in care oricine de pe planeta asta s-ar muta maine, daca ar avea posibilitatea, pentru nivelul ridicat de trai, natura superba, aerul cel mai pur din lume si plajele de vis. OK, este tara in care traiesc cele mai multe fiinte otravitoare sau periculoase (nu poti uita de rechini nici macar atunci cand esti asigurat de salvamari ca plaja respectiva este super safe), dar, chiar si asa, tot este foarte tentanta pentru majoritatea locuitorilor planetei.
Australia este o enorma (ocupa ca suprafata mai mult decat Europa), insa are doar un pic peste 20 de milioane de locuitori.
Prima mea intalnire cu un koala, in Caversham Wildlife Park, de langa Perth. Sunt niste animale lenese, foarte dragalase si sensibile, si arata de parca ar fi jucarii din plus. Koala se hranesc toata ziua cu frunze de eucalipt si sunt extrem de rasfatati si mofturosi. |
Fiind inca sub patronajul reginei Marii Britanii (care numeste guvernatorul tarii), tara cangurilor si a simpaticilor koala este inca extrem de britanica. Din fericire, au preluat de la ei doar partile bune (organizarea perfecta, eficienta si serviciile publice impecabile). Dar, spre deosebire de englezi, australienii arata senzational, fac sport, sunt foarte prietenosi si se bucura de viata mult mai bine decat o fac morocanosii de britanici. Desigur, o fi si vremea la mijloc pentru aceste deosebiri de atitudine, pentru ca traiesc in unul din cele mai insorite locuri de pe Pamant.
Eu am ajuns acolo la sfarsitul lui Februarie (cand aici erau niste nameti de 5 metri) si am avut senzatia, timp de 3 saptamani, ca traiesc un vis. Cred ca m-am si sters de cateva ori la ochi, cand locurile pe care le vedeam pareau mult prea frumoase, ca sa ma asigur ca totul e real. De altfel, v-am povestiit deja AICI cum m-am hotarat sa vizitez Australia si cat de superbe sunt plajele de pe coasta de vest. Iar daca va povestesc de plaja in luna Februarie e pentru ca Australia, fiind in emisfera sudica, are anotimpurile pe dos. Mai precis, de Craciun la ei este mijlocul verii, iar Martie reprezinta inceputul toamnei (echivalentul lunii Septembrie din emisfera nordica).
Orasul unde am aterizat se numeste Perth si este capitala Western Australia, o provincie de 5 ori mai mare decat Marea Britanie. In acelasi timp, Perth este cel mai izolat oras din lume, cel mai apropiat de el fiind la cateva mii de kilometri si nici macar nu e in Australia ci e Jakarta, capitala Indoneziei. Ca atare puteam spune ca am ajuns in capatul lumii. Intr-unul minunat, insa.
Vedere asupra uneia din marinele de yahturi din Perth |
Grupul statuar reprezentand o familie de canguri ce traverseaza trotuarul unei strazi centrale din Perth |
Faimoasa strada cu eucalipti ce margineste Kings Park (gradina botanica a orasului) |
Monument in Kings Park |
Ca sa intri in Australia e nevoie de viza. Ea se obtine destul de greu, iar cererea de viza se trimite online, prin completarea unui formular pe site-ul oficial al Guvernului Australiei, pe care il puteti vizita AICI.
Tot la aceasta adresa aflati toate informatiile necesare referitoare la obtinerea vizei turistice (care este valabila timp de 12 luni), si procedurile care trebuie urmate. La circa o saptamana dupa aplicarea pentru viza, am primit un email in care mi s-au solicitat mai multe documente (o scrisoare de intentie cu privire la scopul si durata vizitei in Australia, destinatia aleasa si alte detalii referitoare la planurile de vacanta, un extras de cont bancar pentru ultimele 3 luni, o adeverinta de la locul de munca in care sa se prezinte veniturile obtinute in ultimele 3 luni). Dupa trimiterea acestora am asteptat nelinistit raspunsul, care a venit in circa 3 saptamani. Atunci am primit un cod numeric care reprezinta viza pentru Australia, si pe care este bine sa-l salvati in telefon sau in email, astfel incat sa nu aveti probleme la aterizarea in tara cangurilor.
Resedinta Guvernatorului provinciei Western Australia |
Langa o cutie postala marcata cu Australia Post. |
Pentru a ajunge in Perth, am cautat cateva luni oferte pentru bilete de avion, insa preturile nu coborau sub 1200 Euro (dus-intors), la Economic. In cele din urma am avut noroc, si prin intermediul Vola.ro, am gasit un bilet la Emirates, care era putin sub 1000 de Euro. Am fost tare fericit de aceasta super oferta si l-am cumparat imediat. Am zburat prin Istanbul si Dubai, adica un zbor de 17 ore plus escalele. Este o calatorie destul de neplacuta, desi cei de la Emirates fac tot posibilul ca tu sa te simti cat mai confortabil la bordul aeronavelor lor. Ai parte de mai multe variante de meniu (in functie de preferintele sau convingerile religioase ale pasagerilor), bauturi la discretie, filme si jocuri interactive, astfel incat te simti un rasfatat. Dar chiar si asa, zborul de 11 ore intre Dubai si Perth este o proba de rezistenta, iar pentru mine cel putin, care am calatorit singur, ultimele doua ore ale calatoriei au parut fara sfarsit.
Din fericire, la un moment dat, am fost anuntati ca ne pregatim de aterizare si ni s-au inmanat formularele pentru vama. Trebuie sa stiti ca in Australia nu puteti introduce niciun fel de aliment sau produs care ar putea aduce cu el germeni care sa puna in pericol fauna sau flora de pe insula. Australienii sunt foarte stricti, asa ca e mai bine sa renuntati la ideea de a le duce prietenilor sau familiei un „suvenir” care se incadreaza in aceasta categorie.
Tara cangurilor e scumpa. Asta a fost un soc si pentru mine, pentru ca nu ma asteptam ca preturile sa fie mai mari decat la Londra, insa economia lor este in boom iar majoritatea australienilor au niste venituri considerabile. Dolarul australian aproape si-a dublat valoarea in ultimii ani, asa ca orice calcule facute acasa s-au dat peste cap cand am ajuns acolo. Nu incercati sa luati cu voi Euro sau USD, pentru ca e o procedura foarte complicata pentru a schimba valuta in Australia (sunt doar cateva birouri de schimb valutar, pentru ca bancile nu au servicii de exchange decat pentru clientii ce au conturi deschise la ei). Folositi-va de cardurile de credit, cu care nu aveti nicio problema, dar pregatiti-va sa platiti niste comisioane destul de mari la plati si la extragere de numerar din bancomate.Un mic dejun nu coboara sub 10 – 15 dolari australieni, iar pentru un pranz (fara bauturi), pregatiti-va sa platiti cel putin 30 de dolari. In privinta shoppingului, o sa ramaneti uimiti ca celebrul brand australian UGG nu are niste magazine uriase pe arterele de cumparaturi, insa prietenii mei mi-au explicat ca majoritatea australienilor sunt adeptii shoppingului online. De altfel, UGG nu este unul din brandurile lor preferate (cand iarna sunt 15 grade, nu prea ai ce face cu o pereche de cizme), dar australienii se bucura ca are un asa mare succes in toata lumea. Fiind un popor foarte relaxat, o sa va mirati ca indiferent de nivelul lor social, cam toti australienii se imbraca la fel – tricou polo, short sau bermude si slapi. Doar in City am vazut niste tinute mai office, dar si acelea erau mult mai relaxate decat in scrobitul City din Londra.
Pentru cazare puteti apela la Booking sau la site-ul local VisitAustralia. Incercati sa gasiti oferte pentru hotelurile cat mai apropiate de centrele voastre de interes (plaje, centru comercial etc), pentru ca distantele in orase sunt destul de mari, iar transportul local, chiar daca functioneaza foarte bine, s-ar putea sa nu fie cea mai convenabila varianta. Spre exemplu, Perth, capitala Western Australia, ocupa o suprafata uriasa (aproape cat cea a Londrei), desi are doar 2 milioane de locuitori. Asta pentru ca aici nu exista blocuri de locuinte, singurele cladiri inalte, si care arata superb, fiind cladirile de birouri din City.
Panorama City-ului de pe malul opus al Swan River (cel care traverseaza orasul Perth si se varsa apoi in Oceanul Indian) |
Desi era sfarsit de vara, aproape toti pomii erau infloriti |
In vizita la Western Australia University, unde era expusa una din lucrarile din bienala de Arta ce are loc in Perth |
In rest, australienii locuiesc in mici vilute, cu gradina si cu barbecue. Petrecerile la gratar sunt o traditie de care sunt foarte mandri, si vezi serile sau in weekend grupuri de australieni adunati in parcuri sau in gradinile propriilor case, petrecand alaturi de prieteni la un barbecue. Ce m-a uimit insa, este ca in cele mai indepartate colturi vizitate de mine in Western Australia exista cate un gratar amenajat de catre administratia locala, cu tot ceea ce este necesar (sursa de gaz si de apa etc), pentru ca oricine sa poata organiza un barbecue party.
O plaja in the middle of nowhere, unde cativa prieteni isi organizasere un barbecue party |
Imagine din Desertul Pinnacles, o rezervatie naturala faimoasa in toata Australia |
La intrarea in rezervatia naturala Wanagarren, unde se vad uriasele dune de nisip alb |
Fiind o tara uriasa, ai extrem de multe de explorat. Eu am stat acolo aproape trei saptamani, si pot sa spun ca am vazut doar o mica parte din ce ofera Western Australia celor indragostiti de calatorii. Oricum, va indemn sa nu va alocati mai putin de doua saptamani pentru sejurul aici, pentru ca nu merita tot efortul pe care il faceti cu drumul (care dureaza circa 4 zile, dus-intors), si mai ales pentru ca sunt atat de multe locuri nemaipomenite de descoperit! Intalnirea cu superbii koala si cu cangurii din parcul Caversham a fost un moment foarte emotionant, pentru ca sunt niste animale minunate si fiind semi-domesticite (ma refer aici la canguri), le hraneam cu mana si s-au imprietenit cu mine imediat. In salbaticie insa, nu sunt atat de comunicativi si se indeparteaza rapid de oameni, fata de care pot deveni agresivi, daca se simt amenintati. Oricum, va veti minuna imediat dupa ce ajungeti in Perh de faptul ca in loc de porumbei sau ciori, copacii lor adapostesc nenumarati papagali de toate culorile si marimile. Va spuneam, nu, ca aici e Paradisul?
In acelasi parc Caversham, alaturi de un animal bizar si de ingrijitoarea sa. |
Hranind un papagal |
Un ursulet koala mai putin comunicativ |
Impreuna cu noii mei prieteni, cangurii din parcul Caversham. |
Si pentru ca in vacanta mea in Australia am ajuns in atatea locuri nemaipomenite, o sa revin cu alte povesti despre acest loc minunat, pe care vi-l recomand cu drag ca destinatie de vacanta in perioada iernii, daca visati la plaje cu nisip alb si gradini inflorite.
Ce experienta minunata am mai avut in Australia, cititi AICI.