Sari la conținut

Australia arde. Cine urmeaza?

“Climate change is real. It is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species and we need to work collectively together and stop procrastinating.” (Leonardo DiCaprio)

 

HellO, WOrld!

 

Europa: Suprafata: 10.180.000 km patrati. Populatie: 740.000.000 locuitori

Australia: Suprafata: 7.618.000 km patrati. Populatie: 23.000.000 locuitori

Romania: Suprafata:  238.400 km patrati. Populatie: 20.000.000 locuitori

 

Acum 6 ani am avut norocul sa ajung in Australia. Tara aia de la capatul lumii, pana unde am zburat aproape 2 zile. Da, stiu, i-am spus tara, asa cum ne gandim cu totii la ea. Dar Australia este o tara, cat si un continent. Are 5 fusuri orare. E uriasa. Si in plus, mai mult de 80% din tara nu este populata, este salbatica. Desert, paduri virgine si campuri uriase acoperite cu ciulini. Iar asta aveam sa realizez curand dupa ce am aterizat in Perth, capitala provinciei Western Australia. BTW, cel mai apropiat oras de Perth nici macar nu este in Australia, ci e Jakarta, in Indonezia. Care e la 3000 de km departare. Sidney este la 4000 de km. Ca sa va faceti o imagine, ganditi-va ca de la Bucuresti la Londra sunt circa 3.000 de km. Imaginati-va ca intre noi si capitala Angliei nu ar exista niciun alt oras. Doar ce se vede mai jos.

Australia

Majoritatea Australiei arata exact asa.  Dar cele peste 10 milioane de hectare care au fost afectate de incendiile de anul asta arata ca in poza de mai jos. Chiar mai rau. Ati vazut cu totii imaginile ingrozitor de triste cu padurile cuprinse de flacari, cu koala si canguri pierduti in incendii, sau salvati in ultima clipa de pompieri si disperati sa bea apa.

Australia

Ce e cu Australia de e asa de salbatica?

Si totusi,  ce m-a surprins cel mai mult in momentul in care am ajuns in Australia este grija pe care o au ei pentru natura. Va spuneam ca am vizitat Perth, un oras de 2 milioane de locuitori. Fotografia de mai jos este din al lor Kings Park, dntr-un turn de observatie, de unde poti vedea tot orasul. Care, asa cum se vede, nu prea e vizibil. Pentru ca Perth, la fel ca majoritatea oraselor din Australia, are suprafete uriase de parcuri, gradini si rezervatii naturale. Capitala Western Australia e pe malul oceanului Indian, are niste plaje superbe, insa nu am vazut terase pe plaja, nici blocuri langa plaje. Nici vile. Nimic. Iar prietenii mei de acolo mi-au spus ca legislatia nu permite constructii mai apropiate de 500 de metri de ocean. Ah, iar alt soc l-am avut cand un bulevard din oras a fost refacut si reasfaltat intr-o singura noapte. Ca sa nu deranjeze. Nici oamenii, nici mediul, cu praf. Praf pe care il spala in fiecare zi de pe semafoarele din oras. Am vazut si asta cu ochii mei (si ma intrebam ce praf spala, pentru ca orasul asta este intre Oceanul Indian si desert, de unde praf? – ma rog, v-am spus ca sunt australienii sunt obsedati cu mediul si ecologia).

1962780B-1CB8-44DA-B279-CB9AE253485B

182760D4-C75B-48A2-8CEA-BBF95C35FD3F

Ovidiu Muresanu Australia

Peste tot vezi in copaci papagali colorati sau vestitii ara. Si da, poti sa te intalnesti si cu canguri. Si koala. Dar pentru asta a trebuit sa mergem la Caversham Wildlife Park, ce este in afara orasului.

Australia

IMG_4303

Australia

Ovidiu Muresanu Australia

Ovidiu Muresanu Australia

Australia

Ovidiu Muresanu Australia

IMG_4306

Australia

Ovidiu Muresanu Australia

Australia quokka
Acesta este un quokka, considerat cel mai fericit animal de pe planeta, pentru ca are o fata cu care pare ca zambeste tot timpul. Este si cel mai mic cangur din lume, in acelasi timp, iar aici alerga pe o terasa printre picioarele noastre.
Ovidiu Muresanu Australia
Primul cangur salbatic cu care am reusit sa imi fac o fotografie, intr-una din padurile din apropierea orasului Perth.

 

Aici am vazut prima data canguri. Care fiind ingrijiti in acest parc, sunt semi domestici, poti sa interactionezi cu ei, sa ii hranesti sau sa te joci cu ei. Ceea ce am si facut, dupa cum ati vazut in poze. In schimb, koala au un regim mai strict, nu poti sa-i atingi, poti sa-i mangai doar cu dosul palmei, pentru a nu ii infecta cu virusi din exterior. La fel si cu wombat-ul din poza (care arata ca un sobolan gras urias si fara coada) – un marsupial rar pe care, tot asa, nu am putut sa il ating decat cu dosul palmei. Ma obisnuisem deja cu atentia australianilor pentru animalele care traiesc doar pe acest continent unic – de altfel, la orice calatorie in Australia nu ai voie sa iei cu tine in bagaj niciun fel de produs de origine animala sau vegetala – nimic alimentar. Tocmai pentru ca Australia are un ecosistem unic, incredibil. Si pe care vor sa il protejeze. Dar care are insa mult mai mult de suferit, asa cum am vazut de cateva saptamani, din cauza pericolelor din interior.

Arde Australia!

Incendiile fac aici ravagii in fiecare an. Doar ca in 2020 acestea au depasit orice limita imaginabila. Se estimeaza deja ca au murit peste 1 miliard de vietuitoare in incendiile de anul asta. Puteau fi prevenite? Nu, pentru ca incendiile se produc spontan, fie din cauza combustiei la temperaturi foarte mari a copacilor rasinosi (aici ma refer mai ales la eucalipti), fie prin aprinderea boschetilor si a vegetatiei uscate, tot spontan, atunci cand o raza de soare se focalizeaza printr-un strop de roua. Sau, pur si simplu, de la fulgere. V-am spus, tara este uriasa, iar suprafata salbatica si nelocuita este foarte mare. In schimb, Guvernul Australiei putea sa fie mai pregatit pentru a le opri. Mai ales ca asociatia Pompierilor din Australia realizase anul trecut un studiu prin care atentiona administratia centrala de riscul ca incendiile din anul 2020 sa se transforme intr-o calamitate, pentru ca temperaturile medii vor fi mai mari cu un grad jumate, cel putin, decat temperaturile obisnuite, si care oricum erau foarte mari in aceasta perioada. In plus, adaugau ei, Australia sufera de o seceta severa de circa 2 ani. Doi factori care uite, au dus exact la ce atentionau pompierii, care acum sunt foarte revoltati, la fel ca majoritatea populatiei din Australia, ca Primul lor Ministru a decis sa ignore acest semnal de alarma.

202E084C-386F-4593-9FF1-2AA376FF8920

Australia
Pe marginea drumurilor din Australia vezi peste tot aceste indicatoare care arata gradul de pericol de incendiu din zona respectiva, in functie de temperatura si umiditate. Asta pentru ca trecatorii sa stie daca e bine, sau nu, sa isi continue drumul. Dupa cum vedeti, in ziua in care am facut poza, care era una normala de vara, riscul era foarte ridicat.

106CB99A-37F2-4B8C-B903-6D65DF6E7E53

192CDCEF-6ED9-4D42-BBA9-7BB895796F4E

9235CFDF-3E72-4620-9059-4D52784B07D9

CF8BC895-E39F-49BF-B795-E6648D36B83E

OK, o sa intrebati voi, dar ce treaba avem noi cu incendiile din Australia si cu faptul ca au un Prim Ministru care nu e interesat de problemele de mediu? Mai ales ca Australia e la capatul pamantului si incendiile de acolo nu ne afecteaza cu nimic, si nici nu pot, evident, sa se extinda. Ca doar Australia e o insula, nu?

Am tot vazut multe reactii de genul asta in ultimul timp. De altfel, intreaga Europa pare inerta la ce se intampla in Australia. Canada si SUA au trimis niste pompieri in ajutorul celor australieni, dar din Europa nu am auzit inca sa se fi alarmat nimeni prea tare. Pentru ca da, incendiul e in Australia, Australia e supusa reginei Marii Britanii, iar cu Marea Britanie au deja suficiente batai de cap deja cei de la UE care au de rezolvat un Brexit, asa ca probabil fix de cangurii din Australia ii doare acum in cot. Si totusi, liderii politici ai lumii ar trebui sa reactioneze mai bine. Pentru ca incendiile de anul acesta din Australia sunt cele mai mari care s-au intamplat pe planeta noastra in istoria cunoscuta. Spre exemplu, in Australia au ars peste 10 milioane de hectare deja (cam cat jumatate din suprafata Romaniei), comparativ cu incediile de anul trecut din Brazilia – unde au ars circa 1 milion de hectar si din Siberia, unde au ars circa 2,5 milioane de hectare. Asa, acum ca ati vazut cifrele astea vi se pare mai grav, nu?

Cum putem ajuta?

Din fericire, daca la nivel oficialitatilor si conducatorilor planetei reactiile sunt aproape inexistente, oamenii de rand si vedete s-a mobilizat pentru a dona bani pentru ajutorarea ONG-urilor care salveaza animalele afectate de incendii, dar si zecile de mii de oameni care au trebuit sa isi paraseasca locuintele aflate in calea flacarilor. Pink, Nicole Kidman, Kylie Minogue, Chris Hemsworth, Elton John, Novak Djokovic, Russel Crowe sunt vedete care au donat deja. Iar comediana de origina australiana Celeste Barber a resuit sa initieze o actiune prin care a adunat deja donatii de peste 30 de milioane de dolari, din toata lumea.

Dar cum puteti sa o faceti si voi, in cazul in care doriti sa ajutati Australia?

Pentru a ajuta oamenii care au ramas deja fara locuinte sau pe cei care au trebuit sa le paraseasca pentru ca sunt in calea incendiilor (circa 250.000 de persoane, in acest moment), exista mai multe organizatii care fac asta:

Crucea Rosie din Australia. Puteti dona AICI.

Armata Salvarii din Australia. Puteti dona AICI

S-au implicat deja, pe plan local, cei de la AirBNB, care au pus locuinte la dispozitia refugiatilor, dar si McDonalds, care nu doar ca a donat 500.000 de dolari pentru ajutorare, dar a si oferit peste 20.000 de meniuri gratuite persoanelor din zonele afectate de incendii si continua sa faca asta.

Pentru a ajuta animalele care sunt in suferinta:

WWF, care are mai multe actiuni de salvare a animalelor (mai ales a ursuletilor koala, care sunt cei mai amenintati cu disparitia) dar si de impadurire a zonelor afectate. Puteti dona AICI

WIRES, prin NSW Wildlife. Puteti dona AICI.

Gasiti o lista intreaga cu ONG-uri care s-au implicat in reducerea efectelor incendiilor din Australia in articolul de AICI.

49DFA1F5-23C9-4C96-8563-9EE09FA563B8

7118AD1B-CCC6-4F4F-BC69-684D42542462

0D9487C8-D244-459A-9766-B419AC01F535

Australia

 

„When one country faces a climate disaster, we all face a climate disaster.”

Asta a spus Cate Blanchett pe scena Globurilor de Aur, in urma cu cateva zile. Cand o tara se confrunta cu un dezastru cauzat de clima, noi toti ne confruntam cu asta. Si are mare dreptate, pentru ca da, anul trecut au fost cele mai mari incendii din padurea ecuatoriala din Amazonia si in padurile din Siberia, anul asta am inceput cu incendiile devastatoare din Australia, si cine stie ce mai urmeaza? Pompierii din Australia l-au avertizat pe prim ministrul de acolo ca ar trebui sa se pregateasca pentru ce e mai rau, oamenii de stiinta avertizeaza de ani buni ca lumea e in pragul unui colaps ecologic, insa la fel ca si reactia lui Scott Morrison, cam asa e si reactia intregii clase politice mondiale (cu mici exceptii) vizavi de schimbarile de mediu cu care ne confruntam. In Romania, de exemplu, in ultimii ani au fost taiate peste 200.000 de hectare de padure. Procentual, suprafata de padure disparuta la noi in tara este mai mare decat suprafata afectata de incendii in Australia in acest an. Si vi se pare ca se vorbeste de acest dezastru din Romania? Sau ca se vorbeste suficient? Nu cred.

Va amintiti ca in raportul pompierilor din Australia se spunea ca incendiile vor fi catastrofice in 2020 pentru ca temperatura medie inregistrata vara asta acolo (in Australia e miezul verii acum) va fi cu cel putin 1,5 grade mai mare decat de obicei. Exact cum temperaturile inregistrate la Polul Nord anul trecut au fost cele mai mari din istorie. Iar conform Euronews, nivelul de CO2 eliminat in atmosfera anul trecut de incendiile din Siberia (in principal), a fost aproape dublu fata de valoarea inregistrata in 2004 (gasiti tot articolul, care are date foarte complete AICI). Imaginati-va cum vor arata datele la finalul acestui an, tinand cont ca in Australia suprafata incendiata a fost de 10 ori mai mare decat cea din Siberia. Tot nu credeti ca se schimba clima din cauza noastra? Nu credeti ca ar trebui sa luam masuri imediat? Ca situatiile astea nu ii privesc doar pe australieni, brazilieni sau pe eschimosi? Este evident ca intreaga planeta sufera, iar in cele din urma, si noi vom fi afectati. Chiar daca Australia e departe, respiram aceeasi atmosfera. Si ea se umple de fum. Si de CO2. Iar anul abia a inceput. Cine urmeaza?

 

LOve,

O.