HellO. WOrld!
Va spuneam AICI ca am revenit la Iasi pentru Romanian Creative Week si desi sunt aici de o saptamana, continui sa ma minunez de efervescenta artistica a acestui oras care cumva se suprapune peste tihna moldava si o eleganta la care sincer, nu ma asteptam. Insa doar asa se poate explica numarul mare de artisti, scriitori, compozitori ce s-au format in Iasi, iar acum, la Romanian Creative Week, am si descoperit o parte dintre ei. Am sa incerc acum sa va invit intr-un itinerariu artistic, prin unele din expozitiile pe care le-am vizionat deja la Iasi. Instalatii, fotografie, pictura, moda, proiectii video, toate acestea au fost selectate cu grija de curatori, iar prima expozitie despre care vreau sa va vorbesc este RE:Cut, pentru ca este una dedicata modei.
RE:Cut
Aflata in foaierul central de la Palatul Culturii, expozitia RE:Cut este o instalatie dedicata conceptului de upcycling. Curatoriata fiind de Ovidiu Buta, ea aduce in fata noastra reinterpretari subtile ale unor piese din colectii mai vechi ale designerilor prezenti in expozitie. Si poate tocmai prin asta reuseste sa ne cucereasca, pentru ca si eu consider ca hainele trebuie sa aiba o viata a lor care sa nu se termine odata cu un sezon sau cu atunci cand o tendinta apune, ci sa fie reinterpretate si refolosite cat mai creativ.
Si tocmai asta face expozita RE:Cut, ne arata cum putem duce in viitor piese din garderoba noastra pe care le credeam deja demne de uitare.
Ion Barbu: The Pebble Tamer
Am decis sa incep cu aceasta expozitie seria celor de arta, pentru ca mi-a mers la suflet. Combinatia mestesugita intre poezie si pictura pe pietre m-a facut sa explorez fiecare colt al expozitiei deschisa la ARTEast Gallery. De la Nora Iuga la Mihai Eminescu, de la Emil Brumaru la Nichita Stanescu, poti gasi aici o serie din poetii si desigur poemele preferate ale lui Ion Barbu, pe care le-a pictat apoi pe pietre. Va indemn sa o vizitati, daca sunteti in Iasi.
Mai sus ati vazut cateva din preferatele mele.
Brushes and Dust
Curatoriata de Maria Bilasevschi, expozitia reuneste lucrarile unora dintre artistii mei preferati originari din Iasi, cum ar fi Felix Aftene sau Gabriel Caloian. Acestora insa li se adauga si alte nume importante din peisajul artistic, pe care puteti sa le descoperiti in expozitia Brushes and Dust, cum ar fi Claudiu Ciobanu si Marinela Ciobanu, Vladlen Babcinetchi sau Valentina Drutu.
Va indemn sa o vizitati la Palatul Culturii, la etaj.
One Single Shot
Expozitia e ca o poezie, cu piese alese cu grija de curatorul Marian Palie. Fotografiile, cate una singura pentru fiecare dintre artistii selectati, sunt „o invitatie la deductie, speculatie si fantezie”
Favoritele mele din expozitie le vedeti mai sus. Ea este deschisa la Galeria Theodor Pallady.
The Aftermath Of A Losing Battle
La parterul Palatului Braunstein, superb restaurat, gasiti o alta expozitie, care reuneste absolventi ai Universitatii de Arte din Cluj, O combinatie de arta ceramica, pictura, obiect, expozitia are ca punct comun o anume tonalitate specifica, data probabil de faptul ca vorbim de niste rezultatul muncii unor artiste aflate in cautare.
hjvhk
Heritage Re:Coded
Una din cele mai fascinante si surprinzatoare expozitii din cadrul Romanian Creative Week, e cea gazduita la Galeria Tonitza, unde intalnesti lucrarile semnate de Studioul Foraeva, care reinterpreteaza mestesuguri si traditii populare folosindu-se de tehnologia viitorului. Toate detaliile obtinute in imprimante 3D, te fac sa te apropii de lucrarile expuse aici si sa te bucuri de o perspectiva complet noua asupra ceea ce iti parea poate pana atunci anacronic si imposibil de transpus in viitor. Ei bine, Studioul Faraeva si Vlad Tenu reusesc sa faca asta. Mie mi s-a parut magic.
Asa cum spuneam, toate expozitiile prezentate mai sus sunt prezentate in cadrul Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din Romania destinat industriilor creative, si care mai continua pana luni, 30 Mai. Sper sa va ajute recomandarile mele, si daca sunteti la Iasi, nu le ratati.
LOve,
O.