Sari la conținut

And Yet It Moves!

HellO, WOrld!

 

In dimineata asta, am senzatia ca Uniunea Europeana incepe din ce in ce mai mult sa semene cu Turnul din Pisa. Teama mea este insa ca, dupa Brexit, UE nu va reusi sa ia masurile necesare pentru a echilibra situatia, si ca visul unui continent unit, din punct de vedere politic si economic, se va prabusi la pamant. Spre deosebire de simbolul Pisei, care sta bine inclinat, de aproape 900 de ani, in picioare. Insa astazi permiteti-mi sa fiu destul de eurosceptic. Banuiesc ca Putin isi freaca mainile de bucurie. Si nici ISIS nu e prea trista.

Anyway, sa ne bucuram ca Italia e inca in Uniunea Europeana si ne este usor sa o vizitam. Avem nevoie doar de buletin, pentru a intra in tara. Si de un bilet de avion. Eu am ajuns la Pisa cu un zbor Wizz Air, iar biletul, dus-intors, nu m-a costat mai mult de 50 de Euro. Situat in Toscana, frumosul orasel italian pare mai mult unul de tranzit pentru turisti, care isi doresc sa bifeze o poza cu celebrul turn, sau, daca au curaj si conditie fizica, sa si urce cele 296 de trepte pana in varful acestuia. Mai jos puteti vedea cum arata turnul in interior, cu structurile de metal care il mentin in picioare, cu ajutorul unor contragreutati. Am fotografiat si o placa de marmura ce marcheaza momentul in care Galileo Galilei a facut o demonstratie de fizica, folosindu-se de inclinatia turnului.

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Piata Miracolelor, asa cum se numeste zona in care se afla turnul din Pisa, este cu adevarat spectaculoasa. De altfel, ea a si fost inclusa in Patrimoniul Unesco, aici aflandu-se si basilica pentru care Turnul din Pisa a servit initial ca si clopotnita, dar si Baptisteriul. O sa vedeti aici mii de turisti incercand sa „sprijine” turnul in fotografii, cautandu-si cea mai buna pozitie, sau pe cea mai spectaculoasa. Eu va recomand sa va indepartati cat mai mult de turn, pentru a obtine o fotografie mai de efect. Puteti sa o faceti in timp ce stati la coada la casa ce elibereaza biletele pentru accesul in turn. Sa nu faceti aceeasi greseala ca mine si sa va asezati direct la coada de intrare in turn! Casa de bilete este pe o laterala a pietei, o sa o remarcati dupa coada destul de mare ce se indreapta spre ea. Acolo veti putea alege si  la ce ora doriti sa urcati in turn (numarul de turisti care poate urca intr-o serie este limitat, iar accesul este permis din sfert in sfert de ora).

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Un bilet de 18 Euro iti asigura si un antrenament puternic pentru picioare (va spun eu ca nu e foarte usor sa urci aproape 300 de trepte de marmura tocita, si situate in plan inclinat, pana in varful turnului). Asta pentru ca pe masura ce urci, simti din ce in ce mai tare gradul de inclinatie al turnului, asa ca ai niste senzatii destul de ciudate. Dar odata ajuns sus, in colopotnita, ai o priveliste absolut spectaculoasa asupra orasului si a Pietei Miracolelor.

Iar acolo vei fi nevoit sa iei loc, si sa-ti tragi sufletul. Si poate sa ramai uimit, la fel ca mine, de faptul ca acest turn are aproape 900 de ani de cand a fost ridicat. Si ca, desi a inceput sa se incline inca de la ridicarea celui de-al doilea nivel, el se afla inca in picioare desi are aproape 60 de metri inaltime! Dar au fost gasite solutii atat in Evul Mediu, cat si mai recent, pentru a nu-l lasa sa se prabuseasca. Ar fi fost pacat, pentru ca e o constuctie magnifica. De care se bucura milioane de turisti anual – turnul din Pisa e cel mai fotografiat obiectiv turistic din Italia.

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Ovidiu Muresanu Pisa

Cat despre Uniunea Europeana, abia se apropie de 50 de ani de istorie. Si desi este o constructie frumoasa, la care am muncit cu totii sa o ridicam, s-ar putea sa nu faca fata probei timpului. Dupa ce britanicii au hotarat sa o paraseasca, a inceput sa se incline primejdios. Ce facem cu ea?

„Si totusi se misca”, ar spus Galileo Galilei. Acum mai ramane sa vedem in ce directie. In sus, sau in jos? Hai sa nu o lasam sa se prabuseasca.

LOve,

O.

 

The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers

Photography: Serban Gheorghiu
Hair Style: Robert Both Studio

Outfit: Molecule F Tee, available on Molecule-F and on Molecule-F Concept Store, Diesel jeans, Selected Homme shoes, Oakley sunglasses.