HellO, WOrld!
Am visat de mult timp sa ajung sa vad aceasta moschee minunata, asa ca atunci cand am ajuns in Orientul Mijlociu, am ales sa ma opresc pentru o zi in Abu Dhabi, tocmai pentru a putea vizita marea moschee a sheikh-ului Zayed. Deisgur, Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite are mult mai multe de oferit turistilor, insa, daca vreti sa va incantati sufletul cu un loc incantator, atunci aici va recomand sa veniti. Mai ales daca, la fel ca mine, sunteti intre doua zboruri si doriti sa va umpleti timpul cateva ore.
Desigur, puteti alege sa va petreceti timpul in uriasul aeroport din Abu Dhabi, dar cred ca iesiti mai castigati daca vizitati aceasta moschee vestita in toata lumea. Mai ales ca accesul este gratuit pentru turisti, iar moscheea Sheikh Zayed se afla destul de aproape de aeroport.
Cum ajungeti la ea?
1. Cu taxiul, de la aeroport. Aveti un loc special amenajat la aeroportul din Abu Dhabi unde puteti solicita taxiuri. O cursa pana la moschee o sa dureze cam 15 minute si o sa va coste cam 10 Euro. Noi l-am rugat pe sofer sa ne astepte pana incheiam vizitarea moscheii, pentru a ne si duce inapoi la aeroport. Si a facut asta fara sa solicite vreo taxa suplimentara, ceea ce ni s-a parut minunat.
2. Cu transportul in comun. Aveti un autobuz direct care va duce de la Aeroport la Moscheea Sheikh Zayed. Un bilet costa 3,5 AED (adica aproape 1 Euro), iar drumul dureaza circa 40 de minute.
Accesul la Moscheea Sheikh Zayed
Din parcare va trebui sa intrati in mall-ul ce se afla langa moschee: Souq Al Jami. O sa gasiti aici o multime de restaurante sau magazine de unde o sa puteti sa va achizitionati esarfe, bluze lungi sau pantaloni, care sa va ajute sa aveti o tinuta decenta la vizitarea moscheii.
Pentru a putea vizita moscheea, trebuie sa mergeti la centrul turistic al moscheii, care se afla in mall, si sa va inscrieti cu datele personale pentru a primi un QR-code care o sa va permita accesul la moschee. Pentru vizitare va puteti inscrie si pe site-ul Marii Moscheii Sheikh Zayed, AICI.
Nu se percepe nicio taxa pentru vizitarea moscheii sau pentru tururile ghidate organizate in Moscheea Sheikh Zayed.
Dupa cum spuneam mai sus, vizitatorii trebuie sa aiba o tinuta decenta. Este un locas de cult musulman si trebuie respectate regulile de bun simt, care prevad purtarea de catre barbati a pantalonilor lungi si a unor camasi sau tricouri cu maneci, iar pentru femei, acoperirea parului cu o esarfa si purtarea unor vesminte lungi, care sa le acopere picioarele, bratele si care sa nu aiba decolteu. Trebuie sa tineti cont ca inainte de a putea avea acces la moschee veti trece printr-un filtru unde vi se va verifica tinuta, astfel incat ea sa fie una decenta. Aveti AICI toate regulile pe care trebuie sa le respectati.
Moscheea Seicului Zayed mai include si o biblioteca ce adaposteste multe manuscrise pretioase de intelepciune islamica, dar si un muzeu ce pot fi vizitate. Insa, daca va doriti sa vedeti doar moscheea, sa stiti ca puteti beneficia si de tururi ghidate graduite. Acestea dureaza circa 40 de minute si pentru a participa la ele trebuie doar sa va prezentati din timp la locul de intalnire de pe latura de est a moscheii.
Moscheea este deschisa pentru turisti in fiecare saptamana, de Sambata pana Joi, intre orele 9.00 – 22.00, cu ultimul acces la ora 21.30. Vinerea, de ziua sfanta a musulmanilor, accesul este permis doar intre orele 9.00 – 12.00 si apoi de la 15.00 la 22.00.
Despre Marea Moschee Sheikh Zayed
Si acum sa va dau si cateva detalii despre aceasta superba moschee ce va va oferi nu doar o experienta estetica deosebita, dar si una spirituala. Arhitectura sa deosebita, albul sau imaculat si unic o sa va incante sufletul, asa ca bucurati-va la maxim, asa cum am facut si eu, de aceasta vizita.
Marea Moschee Sheikh Zayed a fost construita in stilul arhitectural islamic contemporan, fiind inspirata de arhitectura persana, de cea indian islamica, dar are si cateva influente egiptene. Sheikh-ul Zayed bin Sultan Al Nahyan, unul dintre fondatorii Emiratelor Arabe Unite, si-a dorit sa inalte o moschee ce sa reflecte moderatia islamului. Iar acest vis i s-a implinit cand in 1996 a inceput constructia acestei superbe moschei, ce a fost finalizata si deschisa pentru rugaciune in 2007. Ea poate adaposti circa 55.000 de credinciosi, fiind a treia cea mai mare moschee din lume.
Seicul si-a dorit ca moscheea sa aiba aceasta culoare alba predominanta tocmai pentru ca ea simbolizeaza pacea si puritatea. Ea are 82 de domuri de diferite dimensiuni si minarete cu inaltimea de 107 metri. Marmura folosita este una de cea mai buna calitate si a fost adusa din Macedonia. De altfel in interiorul moscheii o sa gasiti si alte frumuseti incredibile si unice, cum ar fi candelabrele uriase din cristale Swarovski – cel mai mare are 12 metri in diametru si 15,5 metri inaltime, dar si cel mai mare covor impletit din lume. Acesta a fost tesut de 1200 de lucratori, timp de 2 ani, din lana de oaie neozeelandeza si din bumbac. Are o suprafata de 5.400 metri patrati si a fost inscris in Cartea Recordurilor in 2007.
Insa la fel de spectaculoase sunt si cele 1096 de coloane care marginesc curtea interioara si care ofera un aspect incredibil de frumos intregii constructii. Ele au fost inspirate de forma palmierului ce face curmale, avand sase laturi acoperite de incrustatii cu pietre semi-pretioase, dupa o metoda preluata din Italia secolului al XVI-lea si intitulata „Pietra doura”. De altfel, aceasta metoda a fost folosita si la decorarea Taj Mahal, in secolul al XVII-lea.
Foarte special este si iluminatul nocturn al moscheii, care urmareste, in mod ingenios, fazele lunii. Dupa cum stiti, semiluna este simbolul musulmanilor, asa ca fazele astrului noptii au fost folosite pentru a oferi un spectacol al luminilor pe marmura alba a moscheii. Astfel, cand este semiluna, moscheea e iluminata in albastru, iar apoi acesta devine tot mai pal pana cand devine de un alb orbitor atunci cand pe cer e luna plina.
Sper ca toate aceste informatii sa vi se para folositoare si sa va ajute atunci cand veti vizita aceasta incredibil de frumoasa moschee din Abu Dhabi. Si chiar va doresc sa ajungeti aici si sa va bucurati sufletul cu Marea Moschee a Seicului Zayed.
LOve,
O.