HellO, WOrld!
Weekendul trecut am avut parte de o mare surpriza. Si nu, nu m-am intalnit cu Andreea Marin. Sau cu o alta zana.
Imagineaza-ti ca pleci intr-o excursie de cateva zile undeva in Romania si descoperi un tinut atat de frumos si de fascinant incat nu-ti dai seama de ce nu ai stiut nimic despre el pana atunci. Si te intrebi cum au reusit sa-l tina ascuns atata timp?
Asta mi s-a intamplat mie cand am ajuns pentru prima data in Covasna, supranumita Tinutul Conacelor. Desigur, am vazut nenumarate stiri care descriau aventurile printului Charles in regiunea asta, insa nu mi-as fi imaginat niciodata ca poate fi chiar atat de frumos. Si ca da, in zona sunt aproape 200 de castele si conace vechi de sute de ani. Exact, e un fel de Valea Loarei, doar ca de cea de la noi nu stie nimeni. Sau aproape nimeni.
Insa sunt sigur ca veti auzi din ce in ce mai mult despre orasul Sf Gheorghe si regiunea in care se afla, pentru ca s-a inscris in cursa pentru desemmnarea Capitalei Culturale Europene a anului 2021. Asa ca sa nu va mire daca veti fi invitati in curand sa descoperiti si voi castelele si conacele din Covasna. Eu ma bucur ca am fost acolo si m-am simtit timp de cateva zile ca un nobil din secolul al XVII-lea. Pentru ca da, de atunci dateaza Castelul Daniel din Talisoara, transformat acum in boutique hotelul unde mi-am petrecut weekendul.
Familia Daniel era una foarte influenta in Transilvania in acea perioada, ca atare a primit o multime de onoruri, terenuri si titluri din partea imparatilor Austro-Ungari. Asa ca au construit nu unul, ci chiar doua castele in Covasna. Cel din satul Varghis, pe care-l vedeti mai jos, si cel de care v-am spus deja, si care este acum transformat in hotel. Poti ajunge cam in 4 ore la ele, daca pleci din Bucuresti cu masina, insa o sa ai nevoie de GPS, ca sa nu te ratacesti prin satele din Covasna.
Circula o multime de povesti despre acest tinut, unele care te duc cu gandul la legenda lui Dracula, la lupte sangeroase si la stafii ce bantuie conacele parasite pentru ca nu-si afla linistea. Din fericire insa, eu nu am intalnit niciuna in periplul meu. Castelul Daniel din Varghis este una din cele mai reprezentative constructii medievale din zona, fiind construit undeva la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Mihaly Daniel, inalt jude regesc. Constructia contine o multime de elemente sculptatate din epoca Renasterii tarzii, decoratiuni baroce si neoclasice, asa ca nu e de mirare ca a atras interesul specialistilor dar si a turistilor care ajung in zona. Sub lumina blanda a soarelui de octombrie, castelul alb parea ca isi asteapta oaspetii pregatit de bal. Parcul urias ce-l inconjoara, incaperile mari cu ziduri groase de un metru, turnurile ce vegheaza acum doar pasarile ce strabat cerul, linistea din jur si frumusetea locului m-au facut sa ma opresc pentru cateva minute bune din nebunia social media si sa stau pur si simplu si sa ma bucur de momentul ala. Recunosc, mi se intampla din ce in ce mai rar. Dar acolo, in acea seara superba de octombrie, am uitat pentru o vreme de telefon, de Facebook si Instagram.
De altfel, senzatia asta de liniste si zen m-a insotit cam in toata scurta vacanta in Covasna, pentru ca am descoperit destul de repede ca exista locuri atat de frumoase aici incat sa vreau sa le pastrez cumva in amintire fara a ma folosi de niciun artificiu tehnic.
Iar apoi ne-am intors la hotel. De fapt, tot la castel. Construit de aceasi jude regesc, Mihaly Daniel. Castle Hotel Daniel din Talisoara a fost restaurat in ultimii doi ani la initiativa noilor proprietari, Lilla si Atilla Racz, si astfel arata acum absolut senzational. Are 8 camere, fiecare decorata in stil diferit, dar pastrand nota de autenticitate. Puteti sa alegeti intre camera cu Lebada (pasarea ce era trecuta pe blazonul familiei Daniel), Camera Constantinopol (ce are pe pereti frescele dantand din secolul al XVII-lea ce ilustreaza scene din istoria familiei Daniel) , Camera Secreta, Camera Contelui Daniel sau camera cea mai veche din castel, „The Lodging of Olasztelek„, care are in baie o copaie in care puteti sa va imbaiati la fel cum faceau si stapanii castelului in secolul al XVII-lea. De altfel, in intreg castelul puteti descoperi informatii dar si marturii ale istoriei acestei familii. La fel ca si castelul din Varghis, si acesta a fost ridicat tot de Mihaly Daniel, insa l-a lasat mostenire celuilalt fiu al sau, Janos. A trecut prin nenumarate peripetii, a fost folosit ca depozit al CAP in perioada comunista, dar acum a reusit sa-si redobandeasca stralucirea de odinioara si sa-si astepte oaspetii care sunt in cautarea unei experiente inedite si a unui loc cu totul si cu totul special.
Daca va tenteaza sa va petreceti un weekend „altfel”, nu ezitati sa alegeti sa vizitati Covasna. Iar daca vreti sa va simtiti macar in vacanta ca o fiinta cu sange albastru, cazati-va la castel. La Castle Hotel Daniel, unde va puteti face rezervarea chiar pe Booking, unde are un punctaj foarte foarte bun, 9,2. Eu deja abia astept sa ma intorc si sa stau mai mult, mai ales ca gazdele sunt foarte dispuse sa te ajute si sa iti gaseasca solutii de ati petrece timpul liber fie vizitand alte conace sau castele, fie cunoscand mestesugari din zona, sau descoperind trasee turistice spectaculoase.
Oricum, asa cum va spuneam, o sa aflati mai multe despre Covasna si Tinutul Conacelor urmarind pagina de Facebook a candidaturii orasului Sf Gheorghe la titulatura de Capitala Culturala Europeana in 2021. Iar eu o sa revin cu noi aventuri in Tinutul Conacelor.
LOve,
O.
The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers.
Photography: Personal Archive, Alex Damian
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: Crepe Black Collar trousers, available on Molecule-F, Andrew Kai jacket, Monocult shirt, vintage silver & onyx cufflinks, vintage silver Tuareg pendant, Selected Homme shoes, H&M sunglasses.