Sari la conținut

A day in El Escorial

HellO, WOrld!

 

Pentru cei care viziteaza Madridul, una din excursiile de o zi pe care le pot face cu usurinta de aici este vizita la El Escorial, mai precis a manastirii San Lorenzo de El Escorial, care reprezinta chintesenta epocii de aur a expansiunii spaniole, sub conducerea regelui Filip al II-lea. Monumentul este inclus in Patrimoniul UNESCO si e absolut spectaculos, mai ales ca include nu doar manastirea, dar si un palat regal, o biblioteca spectaculoasa si gradinile superb amenajate. Ajungeti usor cu trenul aici, din Madrid, folosind una din liniile Cercanias (trenurile locale), iar un bilet dus-intors costa cam 8 Euro. O sa faceti aproximativ o ora, iar din gara El Escorial aveti indicatoare care o sa va ghideze spre manastirea San Lorenzo. Asta daca nu faceti ca mine, si sa o luati in directia opusa, astfel incat a durat destul de mult pana am regasit ruta spre El Escorial. E destul de mult de mers, iar ,manastirea/palate plasata strategic pe un deal, asa ca, daca nu vreti sa faceti un efort prea mare, puteti lua un taxi sau un autobuz local.

Biletul de intrare este 6 Euro, iar acesta include vizita Manastirii, a Palatului Regal, a Criptei Regale si a Bibliotecii. Gradinile pot fi vizitate gratuit, accesul in acestea nefiind facut din manastire sau palatul regal, ci din strada, ocolind palatul prin partea dreapta. A fost destul de confuzant pentru mine, care ma ratacisem deja odata (sic!), iar cum spaniolii nu prea stiu o boaba de engleza, a fost o provocare sa gasesc intrarea in gradini. Insa pana la urma totul s-a incheiat cu bine, asa cum puteti vedea si din fotografii.

Ovidiu Muresanu El Escorial

IMG_2056

IMG_2098

Asa cum scriam mai sus, manastirea San Lorenzo de El Escorial a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea la ordinul regelui Spaniei, Filip al II-lea, pentru ca acesta a dorit sa isi omagieze astfel parintii, pe regele Carol al V-lea si pe regina Isabela a Portugaliei, ale caror morminte sa afla aici. Manastirea apartine ordinului Sf Eremia, iar ea include si un colegiu si un seminar catolic, dar mai ales biserica, ce este un exemplu extraordinar de arhitectura renascentista spaniola. Cladirea este uriasa, include multe curti interioare, dar si lungi pasaje si sali decorate cu fresce. Cea mai faimoasa este Biblioteca, dar si sala Bataliilor, unde sunt prezentate in fresce impresionante victoriile lui Filip al II-lea asupra francezilor sau a maurilor. Peretii majoritatii salilor sunt plini de picturi semnate de Goya, Velasquez si chiar Hieronymus Bosch, dar si alti autori renascentisti spanioli sau flamanzi, ca atare va veti simti ca intr-o galerie de arta.

IMG_2075

IMG_2100

Ovidiu Muresanu El Escorial

IMG_2103

La schimbarea dinastiilor conducatoare spaniole, in 1700. atunci cand Bourbonii au preluat puterea, palatul a fost redecorat si completat cu o aripa dedicata noilor regi, unde veti vedea cateva incaperi superbe, decorate cu tapiterii incredibil de frumoase.

IMG_2093

Ovidiu Muresanu El Escorial

IMG_2498

Ovidiu Muresanu

IMG_2495

Ovidiu Muresanu El Escorial

Dupa atat de multe lucruri vazute in uriasul palat/manastire, plimbarea prin gradini este o adevarata binecuvantare. Sunt foarte frumos amenajate (puteti sa va dati seama de asta chiar din timpul vizitei manastirii, aruncand un ochi pe geam), insa nu uitati ca accesul la ele se face printr-o laterala a palatului, pe care va trebui sa il ocoliti dupa ce terminati turul platit. Am petrecut mult timp aici, admirand muntii si respirand aerul curat si racoros. Din fericire, vizita gradinilor e gratuita, asa ca, daca vreti, puteti sa va bucurati de acestea fara a mai parcurge tot turul manastirii/palat, insa eu zic ca ar fi pacat sa faceti asta, daca tot ajungeti in El Escorial.

El Escorial Ovidiu Muresanu

La plecare eu am ales sa merg tot pe jos spre gara, de data asta insa pe varianta buna, respectiv pe Aleea Principelui, care arata superb, dupa cum se poate vedea in fotografia de mai sus. Pana la urma a fost o excursie tare reusita, care a durat cam 6 ore, in total, cu tot cu vizita manastirii/palat. Am descoperit astfel o noua fateta a Spaniei, tara care ma fascineaza din ce in ce mai mult, si care, desi am vizitat-o deja de atatea ori , reuseste sa ma surprinda de fiecare data cand ajung aici.

 

LOve,

O.