Sari la conținut

9 and a half months

HellO, WOrld!

 

Zici ca am nascut. Fix asa ma simt dupa primele 9 luni din 2018, astea de cand sunt pe cont propriu. Nu stiu ce simte o femeie cand e insarcinata, dar de la prietenele mele am auzit ca trec printr-o multime de stari, vecine unele cu extazul, altele cu agonia. Cam asta a fost si 2018 pana acum pentru mine, asa ca vreau sa va multumesc pentru toate sutele de urari pe care mi le-ati facut de ziua mea. Pentru ca iar mi-ati aratat ca sunteti aproape de mine, chiar si virtual, iar eu va sunt foarte, foarte recunoscator pentru asta. Mai ales ca din virtual (a se citi online) imi castig acum existenta.

Ovidiu Muresanu 8
Ovidiu Muresanu O. Iubesc!
Anul asta a fost ca un rollercoaster. Am fost mai mult jos decat sus, dar si cand am fost sus, am fost sus de tot. Am ajuns in locuri la care doar visam, dar stiti, vise de alea care par imposibil de realizat. Am trecut de 4 ori Ecuatorul, am zburat peste 45.000 de km, am ajuns in Iran dar si in Bali, unde am facut cunostinta cu niste civilizatii atat de diferite, dar la fel de frumoase, am fost pentru prima data la Disneyland si am descoperit o multime de alte locuri uimitoare in toate calatoriile mele. Asta pentru ca am fost plecat de acasa doua luni din cele 9 trecute din 2018.
Ovidiu Muresanu Teheran 8
Bangkok Ovidiu Muresanu
Ovidiu Muresanu RIviera Peroni
Ba chiar am devenit unchi pentru prima data in viata mea in timp ce eram in Bangkok, asa ca pe nepotica mea, Smaranda, am cunoscut-o un pic mai tarziu. Mi-am lansat propria colectie de tricouri, 100% The Stories of O., am refacut shopul online, TheStoriesofO.ro, si am lucrat la o multime de proiecte, de care sunt tare mandru. Insa tot anul asta a fost prima data cand am fost gazat cu lacrimogene in Piata Victoriei protestand pasnic, si am vazut tot atunci niste secvente ca de razboi pe care nu o sa le uit niciodata.
 Smaranda
 Ovidiu Muresanu 17
Am avut mai mult timp pentru mine, dar si mai important, am avut mai mult timp pentru prieteni. Nici nu cred ca as fi rezistat fara ei si le multumesc ca mi-au fost alaturi de atatea ori in aventura asta de om care s-a saturat de muncit in corporatii si vrea sa fie antreprenor. Va zic eu, e greu. Insa sunt tare fericit ca am facut pasul asta, pentru ca avantajele sunt mult mai multe decat neplacerile de care m-am lovit in astea noua luni. Si o sa vi le expun pe rand, asta ca sa stiti ce va asteapta, daca vreti sa faceti acelasi pas:

Avantaje:

  • iti faci programul cum vrei tu. Nu mai depinzi de sefi, de sedinte, de call-uri si meetinguri de ore intregi, cele mai multe teribil de plictisitoare.
  • Poti lucra de oriunde. Eu am lucrat cel mai mult de acasa, dar am si cateva locuri nicee unde imi iau laptopul si imi petrec toata ziua acolo, mai ales cand am programate intalniri. Prefer o cafenea sau un bistro, te ajuta si in cazul business meetings – cel mai des o sa ma vedeti la Beans & Dots, la BOB si la Voila. Stiu ca sunt cateva hub-uri in Bucuresti de coworking care arata foarte cool. Chiriile oscileaza  intre 100 si 200 de euro. My favorite is Diplomatic Business Lounge.
  • Poti lucra chiar si din vacanta. Ma rog, e impropriu spus, dar asta mi se pare cel mai tare avantaj in cazul in care ai un business online. Trebuie de cele mai multe ori doar sa ai o conexiune la un wi-fi bun si e suficient. Uite, in Bali si Thailanda a fost OK, dar in Italia nu prea. In Iran nici nu mai vorbesc, am stat fara internet 4 zile din 15.
  • Tot timpul tau iti apartine, asa ca poti sa ti-l aloci 100% businessului tau. Ai timp sa cercetezi piata, ai timp sa te informezi despre ce se intampla inovativ in domeniul tau, poti sa fii mult mai creativ fara sa iti puna cineva piedici. Si asta este foarte important.
  • Poti sa te dezvolti. Poti sa descoperi domenii in care poti sa iti extinzi businessul la care nu te gandisei pana atunci. Eu am deja cateva idei si sper sa va placa ceea ce o sa va arat in curand. De exemplu, daca nu faceam pasul asta, nu cred ca as fi avut curajul sa-mi deschid propriul shop online.
  • Ai mai mult timp sa cunosti antreprenori la fel ca tine, sa participi la cursuri care sa te indrume sau sa-ti arate ce se intampla in alte domenii conexe afacerii tale, poti sa iti structurezi o echipa cu care sa lucrezi in permanenta si sa te asociezi cu alte businessuri pentru a avea mai mult succes. Cred ca e partea cea mai frumoasa a antreprenoriatului, si sunt sigur ca o sa va bucure si pe voi.

Dezavantaje:

  • Iti faci programul cum vrei tu. Da, e si un dezavantaj. Chiar unul mare. Pentru ca tentatia de a lenevi in pat pana la 12 si de a zace cu laptopul in brate uitandu-te la seriale pe HBO Go sau Netflix e uriasa. Eu am avut o gramada de zile de astea, si e bine sa-ti dai din cand in cand cate un sut singur in fund ca sa te trezesti.
  • Ma rog, sutul ala vine oricum la primul sfarsit de luna cand nu iti mai intra salariul pe card, asa cum erai obisnuit. Da, atunci simti un gol in stomac, te anunt. Si in lunile astea am avut suficiente momente cand imi verificam contul pe internet banking si imi cam venea sa plang. Asta pentru ca nu mi-am programat prea bine incasarile si cheltuielile, si va anunt ca trebuie sa fiti foarte atenti la capitolul asta. Mai ales ca se mai intampla sa existe si intarzieri la plata facturilor, cand ajungi, pur si simplu, sa te uiti in gol. In contul gol.
  • S-ar putea sa te simti cam singur. Dupa 15 ani de stat in birouri aglomerate, cu iesiri la tigara/cafea si pranzuri pe fuga cu colegii, te trezesti dintr-o data ca toti oamenii aia care iti umpleau o buna parte din zi au disparut. Ii mai auzi, cel mult, la telefon.
  • Exista riscul sa nu iti mai separi viata personala de business. Sa fii asa prins de proiectele tale incat sa nu mai iti lasi timp pentru tine sau prieteni. Deloc. Si atunci intervine extenuarea. Si nu e bine deloc cand dai in burnout.
  • Mai ales daca esti la inceput, ai impresia ca poti face tu singur tot. Nu face greseala asta pe care am facut-o eu. Nu o sa-ti aduca nici reducerile de costuri la care speri, nici nu economisesti timp. Ba din contra, s-ar putea sa te coste mai mult sa platesti pe cineva care sa repare ce n-ai facut tu bine, cum am patit-o eu. Doh, trebuia sa o patesc si pe asta ca sa ma invat minte.

Sfaturi:

  • Fa-ti programul cum vrei tu, dar fa-ti un program. Ca si cum ai merge la job. Include neaparat aici si un plan saptamanal/lunar de obiective, dar si o evaluare saptamanala/lunara. O sa te ajute sa construiesti mai eficient business-ul.
  • Nu lasa pe maine ce poti face azi. Ai tentatia sa amani, pentru ca nu te preseaza nimeni, dar apoi te trezesti ca vine deadline-ul si tu te sufoci de prea multa treaba.
  • Studiaza! Ai mai mult timp, ai o multime de informatie gratuita online, profita de ea! Si mergi si la cursuri unde sa inveti sa-ti dezvolti businessul de la oameni cu mai multa experienta ca tine.
  • Calatoreste cat de mult si de departe poti. Mai ales daca poti sa iti gestionezi afacerea de oriunde din lume, online. Ai nevoie de asta, mai ales daca esti un fost corporatist cu ani multi de open space si neoane ce iti palpaiau deasupra capului. O sa te ajute sa vezi lucrurile mai limpede. Si asta e exact de ce ai nevoie cand incepi un business.

Ovidiu Muresanu Bruxelles

Ovidiu Muresanu Disneyland 2

Serangan Beach Bali

Mai sunt aproape 4 luni din 2018, si abia astept sa vad ce aventuri ma mai asteapta. Dar sunt sigur ca vor fi unele exceptionale, atata timp cat va am alaturi. Iar daca va hotarati cumva sa fiti antreprenori si la un moment dat o sa ziceti ca v-au ajutat sfaturile mele, o sa fiu si mai bucuros. Orice ati face insa, sa faceti din toata inima. Si cu un pic de curaj.

 

LOve,

O.