Sari la conținut

5 Motive sa vizitezi Harghita

HellO, WOrld!

 

WOW, cum a fost in Harghita !

Daca tot suntem nevoiti sa ne petrecem vacantele mai mult in tara, am sa va povestesc acum despre niste locuri superbe, pe care v-as indemna din toata inima sa le vizitati. Poate ca nu sunt cele mai populare, dar tocmai asta ar putea constitui acum, in pandemia asta, un argument pentru a vizita Harghita. Eu am fost acolo saptamana trecuta, la invitatia organizatiei locale de turism, si pot sa va spun ca am fost super placut impresionat. Nu mai fusesem in zona, dar pot sa va zic ca zilele petrecute acolo mi-au depasit toate asteptarile. Am avut parte de experiente noi, de adrenalina, de bucate super gustoase, de aventuri cu animale salbatice, dar si domestice, de povesti si legende si de intalniri cu oameni super faini, asa ca va spun, acum cand m-am intors de acolo, mi-as dori sa vad si in alte locuri din tara determinarea si talentul secuilor in a face lucruri bune si turism de calitate.

Dar hai sa incep cu motivele pentru care ar trebui sa va programati o vacanta in Harghita

Natura

Visit 9

Ovidiu Muresanu Harghita 7

Visit 8

E multa si salbatica si frumoasa si da, o distantare sociala ca aici cred ca e tare greu de obtinut pe Valea Prahovei. Nu prea vezi cozi de masini prin Harghita, asa ca e si mai practic pentru vizitatori, in plus, multe locuri sunt frumoase ca in povesti. Ai dealuri domoale, paduri, munti si lacuri, iazuri in care salta pastravii pe care ii poti manca mai tarziu cu niste mamaliguta si cu mujdei de usturoi. Sau poti sa incropesti un picnic cu multe din bunatatile traditionale, branzaturile locale aromate cu chimen, boia sau nuci fiind geniale. Fluturii zboara gratios in aer, albinele apar si ele din cand in cand, iar totul creeaza cadrul perfect unde sa stai si sa iti incarci pentru cateva zile bateriile.

 

Poti sa iei cina cu ursul

Desigur, nu impartiti aceeasi masa, dar puteti sa-l vedeti pe urs sau poate o sa vedeti o familie de ursi cum iau cina, dintr-un observator special construit in padure. Aventura are loc in comuna Zetea, si implica un pic de adrenalina, pentru ca veti merge cu niste masini de teren prin padure, insotiti de padurari profesionisti, undeva inainte de lasarea serii. Veti cobori din jeep-uri la un moment dat si, intr-o liniste absoluta, veti merge prin padure, in sir indian, spre adapost cateva sute de metri. Recunosc, mie mi-a crescut pulsul la niste valori uriase, pentru ca ursii sunt totusi niste animale periculoase si oricand ar putea ataca, daca ar fi deranjati de ceva. Din fericire, nimic grav nu s-a intamplat, asa ca ne-am instalat in pavilionul din care puteam privi aparitia ursilor.

Ovidiu Muresanu Harghita 2

Visit Harghita 5

Visit a 6

Ovidiu Muresanu Harghita 5

De data asta a fost doar unul, un adolescent, care a stat cuminte in timp ce noi ii faceam poze de dupa geam, in timp ce isi lua cina, formata din boabele de porumb lasate de vanatori si din iarba si furnici. Am reusit sa imi fac chiar si cu un selfie cu ursul, asa ca am plecat foarte incantat dupa toata aventura. Detalii despre cum puteti incerca si voi asta gasiti si pe site-ul VisitHarghita.com

Echitatie cu cai islandezi

Ovidiu Muresanu Harghita 4

Asta chiar a fost o aventura minunata, pentru ca acesti caluti islandezi, care au o statura mai mica decat cea a cailor pe care ii stim noi, sunt perfecti pentru incepatorii in ale echitatiei. In plus, sunt foarte blanzi si frumosi! Mai ales Kvardi, starul hergheliei, cu care m-am fotografiat mai sus. Ivo Riding Ranch este in localitatea Izvoarele, si ofera mai multe programe si trasee de calarie pentru turisti, unele intinse pe mai multe zile. Pentru o experienta de calarie in imprejurimile ranch-ului, de 2-3 ore, pretul este de 25 Euro, iar un curs de o ora de calarie pe un calut islandez costa 45 de lei. Mai multe puteti afla de pe site-ul Ivo Riding Ranch

Daca o sa ajungeti acolo o sa va intalniti sigur si cu superbul Otto, un caine superb, dar si cu ceilalti caluti islandezi, care, evident, au nume nordice: Sjodur, Vidalin, Semla sau Ljufur.

Mancarea este geniala

Probabil ar fi trebuit sa incep cu asta. Pentru ca ma asteptam ca mancarea traditionala de aici sa fie senzationala, dar surpriza cea mare a fost ca am descoperit aici niste preparate demne de orice restaurant de fine dining din lume. Foie gras, supa de zmeura, papricas de hribi reinterpretat, mousse de fructe de padure, o multime de preparate senzationale am incercat in aceasta calatorie de 4 zile in Harghita. Din fericire, vremeaa tinut cu noi si am putut sa ne bucuram de deliciile astea chiar si stand pe terase si respectand distantarea sociala.

Asa ca o sa va recomand din inima 35 Social Pub din Miercurea Ciuc, unde puteti admira tot timpul si picturi sau fotografii semnate de artisti locali, unde am mancat senzational. Aici au si niste limonade geniale, pe care chiar trebuie sa le incercati!

Visit Harghita 3

Visit 2

Visit 4

Visit Harghita 1

O alta mare surpriza au fost cele doua restaurante Pava (care in maghiara inseamna paun) unde am mancat niste preparate atat de bune, incat nu ne mai venea sa ne ridicam de la masa. Prima data am luat cina la vila Pava Desag, unde am incercat papricasul de hribi si un pastrav proaspat cu legume, dar si un papanas buuun buuun. Vila este recent inaugurata, are 13 camere si 2 apartamente si este plasata in mijlocul naturii, asa ca locul este genial daca vreti sa va retrageti cu familia intr-un loc cat mai izolat dar extraordinar de frumos. Seara urmatoare am luat cina la o alta locatie Pava, ce apartine aceluiasi patron. De data asta, la locatia din Odorheiu Secuiesc, unde ne-am bucurat de alte preparate minunate, cum a fost jambonul afumat maturat timp de noua luni in salina Praid. Va spun, a fost un deliciu, la fel ca si supa crema de ciuperci si desertul din fructe. Daca doriti sa va si cazati AICI, o puteti face. De altfel, tot aici puteti sa alegeti si pachete turistice ce includ mai multe experiente si aventuri in zona Harghitei, le gasiti pe toate pe site-ul lor.

Si stati, ca nu am terminat, pentru ca trebuie sa mentionez aici si bistro-ul Menta, din cadrul hotelului Tarnava, unde am mancat o salata de vinete geniala (iar eu sunt innebunit dupa salata de vinete), dar si un fel pricipal (brie pane cu sos de zmeura si crochete de cartofi), foarte bun. Daca ajungeti in Odorheiu Secuiesc, opriti cu incredere aici, bucataria e foarte buna. Si evident, puteti sa va cazati aici.

As putea sa va spun multe despre toate minunatiile pe care le-am mancat in aceasta calatorie in Harghita, si sper ca v-am facut pofta sa mergeti pana acolo, sa le incercati.

Si chiar asa, ati mancat vreodata kurtos kolacs cald cu dulceata de zmeura? E divin!

Visit

Partia de bob de vara de la SkiGyimes este WOW!

Ovidiu Muresanu Harghita

Iar acum o sa va povestesc despre una din cele mai tari experiente pe care le-am trait in Romania, si pe care puteti sa o incercati si voi, tot in Harghita, la Skigyimes, undeva intre Miercurea Ciuc si Comanesti. E o partie de bob de vara, care este plasata pe un deal superb si unde o sa aveti parte de adrenalina si batai de inima la maxim. Dupa ce te urci in bob, acesta incepe sa urce cam 10 minute, dupa care, din varful dealului, plecati cu viteza pe sinele respective, pe un traseu care include tot felul de curbe, mai mult sau mai putin periculoase, dar care o sa va faca sa strigati de incantare si de emotie. Din fericire, fiecare bob este dotat si cu frane, pe care le puteti actiona, daca vi se pare ca ati prins o viteza prea mare. In plus, aveti si o centura de siguranta foarte bine stransa. Daca vreti sa vedeti aventura mea, trebuie sa va uitati pe TikTok, acolo am pus un video destul de concludent. Pentru adulti, o tura este 15 lei, iar pentru copiii intre 3 si 14 ani, pretul este 12 lei. Mie mi-a placut atat de mult, incat m-am dat de  3 ori, va spun ca merita! Este WOW!

Ovidiu Muresanu Harghita 1

Mai multe despre programul si activitatile de la Skigyimes, gasiti AICI.

Iar eu promit sa revin cu inca o postare care sa va convinga sa vizitati Harghita, pentru ca mai am multe sa va povestesc despre acel tinut minunat.

 

LOve,

O.